Rabarberkuchen maken, volgens Oudduitsch recept

rabarberkuchen maken

Ja dat is per definitie Oudduitsch, want dat is zo’n typisch Duitse taart/cake. Zo’n dingetje bij de koffie die elke Duitse huisvrouw zo uit de mouw schudt. Ik had op internet een recept uitgezocht, uit de tig ideetjes om Rhabarberkuchen te maken. Ja met “h” want dat is de Duitse schrijfwijze. Het is soort plaatcake met rabarber.
Er stond bij: simpel, dus die durfde ik wel aan. Maar er was toch nog een hobbel in het bakproces.Ingrediënten Rabarberkuchen maken:

 • 1 kilo rabarber
 • 2 eetlepels suiker
 • 200 gram boter (kamertemperatuur)
 • 4 eieren
 • 200 gram suiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 350 gram meel
 • 1 zakje bakpoeder
 • 100 gram geschaafde amandelen

Je ziet de fijne Duitse producten van mijn vrienden van Backfee, heel voordelig. Ter vergelijking: een verpakking met 10 zakjes vanillesuiker van Dr. Oetker kost € 0,99 en diezelfde hoeveelheid – in dezelfde winkel – kost bij Backfee € 0,29.

Stap één van de rhabarberkuchen

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Maak de rabarber schoon en snij het in kleine stukjes van ongeveer 2 cm lang. Doe ze in een schaal en strooi er twee eetlepels suiker over. Roer goed om.
Laat dit een tijdje trekken! Er stond hierover niets in het recept dus ik had een uurtje gedaan.
Blijkbaar was dat te kort want de rabarber was nog erg zuur. Dave vond tenminste van wel. 😛 Je kunt het beter een paar uur laten intrekken denk ik.

Rabarberkuchen maken: beslag niet helemaal je dat

Klop de boter met de suiker schuimig en doe dan één voor één de eieren erbij.

Er stond in het recept: Eier mit dem Zucker, Vanillezucker und der Margarine (doen we hier niet aan) schaumig rühren. Dus ik deed dat, in die volgorde. FEHL! Kennelijk krijgt elke Duitse huisvrouw van moeder op dochter uitgelegd dat je eerst de boter met de suiker schuimig klopt en dan pas de eieren erbij, één voor één. Ik wist dat niet dus ik begon met eieren en suiker. Dus dat werd niks niet schuimig. Het bleef klonterig. Na 10 minuten kloppen, dacht ik “ja klaaaar! Zo zal het ook wel lukken”.

Schep het meel en bakpoeder voorzichtig door het beslag. Dus niet met de mixer, maar voorzichtig spatelen tot alles is opgenomen.
Hierbij stond: doe 100 milliliter van het rabarbervocht erdoor. Die had ik niet, want het had dus te kort gestaan. Ik heb er 100 ml water bij gedaan, hier had eigenlijk nog wel wat suiker bij gemogen.

Verdeel het beslag over de bakplaat.
Strooi de helft van de amandeltjes over het beslag.
Druk de stukjes rabarber erin. Ik dacht dat 1 kilo te veel rabarber zou zijn maar het paste precies.
Strooi dan de rest van de amandelen erover.

rabarberkuchen maken

Doe de plaat ongeveer 45 minuten in de oven.
Tadaa, rhabarberkuchen! (dat gaatje in het midden is omdat ik er met de vork in heb gepoerkt om te testen)

rhabarberkuchen makenNiet perfect maar om-nom-nom!

Dit was mijn eerste keer rabarberkuchen maken dus ik vond het per definitie PFEK! 😉 Maar de volgende keer laat ik de rabarber wat langer trekken. Van gebrek aan schuimigheid heb ik niks gemerkt. De friszurigheid past lekker bij cake en met de amandeltjes erdoor heeft het ook nog bite.
Aanrader!

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

4 gedachten over “Rabarberkuchen maken, volgens Oudduitsch recept

 1. Oh heerlijk; ik kom morgen op de koffie 🙂 of is ie dan al op. In Duitsland hebben ze inderdaad altijd taart/kuchen met fruit van het seizoen valt mij op zoals in augustus vaak pruimen doen ze NL niet aan ja wat gebak met aardbeien. Wat ook heel lekker is als je de rabarber niet in de taart doet maar gekookt eet 1/2 rabarber en 1 /2 aardbeien; suiker naar smaak toevoegen. Nog lekkerder: Laagje kapot gemaakte meringues, laagje aardbeien rabarbermoes, laagje slagroom (niet gezoet) etc. etc.
  Maar die taart ga ik van de week proberen.

  1. Die taart gaat altijd wel snel hoor! 🙂 Toetje klinkt geweldig. Ik ben ook dol op de aardbei-rabarber combi, daar maak ik vaak jam van. De aardbeien maken alles een stuk zoeter en met de rabarber is het lekker fris.

  1. Jazekers! In Amerikaanse films hebben ze het ook wel eens over “Rhubarbpie”. Dat zal dan wel overgebleven zijn van al die Duitse generaties voor hen, met als met de hotdog (Frankenfurter) en Pretzel (Brezel).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *