Zelf likeur maken met pruimenpitten, echte Schnaps!

Hier in Duitsland houden ze net iets meer van een likeurtje dan in Nederland, en zelf likeur maken is dan ook een geliefde hobby. Op een feestje krijg je vaak een eigengemaakte Rabarberschnaps of Kirschschnaps aangeboden.  Ik wist niet dat dat verhoudingsgewijs gemakkelijk zelf te maken was.
De basis voor de Schnaps is meestal wodka. Dit heeft een hoog genoeg alcoholpercentage en verder weinig smaak van zichzelf. Je kunt er dan allerlei vruchten aan toevoegen, en veeeel suiker! Dit laat je een tijdje staan en dan trekt de smaak er helemaal in.
Zoals ik al eerder schreef, had ik een rijke hoeveelheid pruimen. Deze zijn inmiddels allemaal verwerkt tot pruimenjam en chutney. Er waren alleen pitten over en tijdens mijn zoektocht naar chutney-recepten las ik dat je de pitten ook nog kan verwerken! Dit leek me leuk om eens te proberen.
Ten eerste om heel efficiënt echt alles van de pruimen te gebruiken, ten tweede omdat het goed is voor een stukje inburgering in Duitsland! Ten derde omdat Dave wel van een slokje sterke drank houdt. Pruimenpittenlikeur schijnt als een soort amaretto te smaken, als het goed is. En het was niet moeilijk.

zelf likeur maken

Recept zelf likeur maken

Je hebt de volgende ingrediënten nodig:

 • 500 gram pruimenpitten
 • 200 gram suiker
 • 0,7 liter wodka

Simpel genoeg. Maar even voor de beeldvorming: je hebt niet zomaar 500 gram droge pruimenpitten bij elkaar. Met mijn 8 kilo pruimen kwam ik maar aan 320 gram pitten! Die zie je afgebeeld. Maar daarmee moet het ook kunnen, dacht ik zo.
De Gorbatschow-wodka die je afgebeeld ziet komt van Netto en kost daar € 7,49. Je had er ook nog goedkopere wodka (want Duitsland) maar dat leek me bocht. Deze wodka is prima te drinken volgens Dave.
Ter voorbereiding: de pitten moet schoon en droog zijn. Dat was nog even werk, want er blijft snel wat vruchtvlees aan zitten. Spoel de pitten een aantal keer met koud water en wrijf ze tussen je handen tegen elkaar. Dan raakt er al vruchtvlees los. Spreid de pitten dan uit op een schone theedoek en laat ze een dagje drogen. Het vruchtvlees dat er eventueel nog aan zat, is dan ingedroogd en dat peuter je er gemakkelijk af. Laat ze niet te lang liggen want je wilt er ook geen schimmel op krijgen. Oh ja, niet op keukenpapier leggen want dat kleeft eraan vast – leermomentje.

De bereidingswijze is simpel: neem een afsluitbare glazen container. Ik heb een weckpot gebruikt, maar een fles met brede hals kan ook. Gooi alle ingrediënten bij elkaar en hussel door elkaar. Goed doorroeren zodat de suiker wordt opgelost.
Afsluiten en wegzetten op een donkere plek, op kamertemperatuur. Dat minstens 2 maanden laten staan en hopen dat het wat wordt! Dan kan de pruimenpitten-likeur in de vrolijke uilenfles. Ik zal tegen de kerst verslag doen over de smaak van deze “snaps”.

zelf schnaps maken

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

12 gedachten over “Zelf likeur maken met pruimenpitten, echte Schnaps!

 1. Recept voor cointreau: 1 liter inmaakbrandewijn (nog goedkoper ;-)), 1 sinaasappel met 40 gaatjes, 40 suikerklontjes en 40 dagen wachten. Wel alles in een afgesloten glazen fles stoppen… Sinaasappel daarna op de rand van het bed opeten….
  Recept voor Grand Marnier: als hierboven maar dan in die gaatjes kruidnagels stoppen. 40 stuks dus. Prettige verjaardag!

  1. Misschien dat ik een beetje dom ben ….. maar die sinaasappel gebruik je alleen als je er Grand Marnier van gaat maken?
   Lijkt me ook hel moeilijk om die sinaasappel in die fles te krijgen. 🙂

   Groetjes en tot …..
   Joke sk

   1. Weet je al hoe de likeur is geworden?
    Ik heb helaas geen pruimenboom maar wel een vijgenboom. Zou je daar toch ook zoiets mee kunnen doen denk ik.
    Maar hoe?
    Tot nu toe heb ik er vijgenjam gemaakt. Een deel gemengd met druiven en appel uit onze tuin.
    Ook allemaal hel lekker.
    Groetjes en tot …
    Joke sk

    1. Hallo Joke, ja de likeur was superlekker! Ik heb inmiddels een tweede batch in de kast staan, met diezelfde pitten. Ik weet niet of vijgenpitten ook zouden werken, maar als je ze toch hebt, zou je het kunnen uitproberen.

     1. Vijgenpitten Armande?
      Dan moet je wel enorm peuteren lijkt me.
      Je kunt van vijgen prima likeur maken:
      doe in een schaal:
      1 kilo vijgen, 300 gram suiker, 1 liter alcohol voor vruchten (45°)
      was de vijgen, dep ze droog, snij het “kontje” eraf en snijd de vijgen door de midden, doe de vijgen in een schaal, bestrooi ze met de suiker, schep het geheel door en schenk er de alcohol over. zet de schaal koel weg en meng het geheel 2x per dag, bedek het met een schone theedoek, laat het 8 dagen staan. na 8 dagen begint de alcohol roze te kleuren, “schenk” het geheel nu over in bocalen (tot ongeveer 5 cm onder de rand) en laat het nog een maand trekken. na een maand kunt u het geheel voor de eerste keer filtreren om de vijgen te verwijderen. filter het geheel door een schone theedoek, schenk het daarna in flessen en bewaar het wederom op een koele plek. laat de flessen nog 2 maanden rusten alvorens het aperitief uit te serveren !!
      Bovenstaande is één van de recepten die je op internet kunt vinden ( https://leonard-esther.blogspot.com/2011/09/vijgenlikeur-liqueur-de-figues-doe-in.html ), redelijk bewerkelijk maar dan heb je voor het najaar ook wel wat.
      Mijn advies, kies voor een “zachte” alcohol om een verfijnde smaak te krijgen.
      Een goede likeur moet je tong strelen, niet branden!

     2. O, ja, haha, vijgen zijn geen steenvrucht! Maar bedankt voor het recept, al heb ik niet vaak verse vijgen.

     3. Hoe schoon moeten de pitten zijn? Volgens mij is alles nu vruchtvleesvrij, maar de vruchten waren niet helemaal goed meer… Kan dat kwaad?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *