Pruimen verwerken tot jam en chutney

Zoals ik al schreef heeft onze ene pruimenboom zich dit jaar volkomen uitgesloofd en maar liefst 16 kilo aan pruimen geproduceerd! Het zijn eigenlijk kwetsen. Toen we hier net kwamen wonen, gaf hij helemaal geen fruit meer want het is een hele oude boom. Maar na vakkundig snoeiwerk van mijn schoonvader is hij helemaal terug van weggeweest.
Je moet wel altijd de boom in om ze te plukken want als ze op de grond gevallen zijn, is het laat. Dan zijn ze al beurs. Mijn schoonmoeder heeft gelukkig ook een emmer van 8 kilo mee naar huis, die gaat er Pflaumenmus van maken. Dat is een soort appelstroop maar dan van pruim.
pruimen verwerken

Dus hoe ga ik mijn 8 kilo pruimen verwerken? Allereerst natuurlijk jam, want daar heb ik in de winter schik van. Maar met 7 kilo schone pruimen heb je wel heel veel jam. Dus heb ik besloten om er ook chutney van te maken. Dit is iets nieuws voor mij.

Pruimen verwerken tot jam en chutney

Jam maken is natuurlijk heel gemakkelijk. Gemakkelijker kan haast niet. Je koopt een paar pakjes geleisuiker en kookt dit op met het fruit volgens de instructies op de verpakking.
Minstens 3 minuten goed laten koken (non-stop bubbels terwijl je blijft roeren). Dan kokendheet in schone potjes doen, deksel erop draaien en omgekeerd op een theedoek zetten. Dit omkeren is nodig zodat de lucht door de hete jam gaat waardoor eventuele bacterierestjes ook worden gedood.

pruimenjam2c

Een overheerlijk pannetje pruimenchutney

Het is eigenlijk ook een jam-variant, maar dan kruidig en pittig. Lekker bij kaas en vlees. Er waren veel verschillende recepten van te vinden op internet, dus conclusie: ik doe maar wat! 😀

pruimenchutney maken2

Globaal zitten de volgende ingrediënten erin:

 • 1 kilo pruimen zonder pit
 • 1,25 ml rode wijnazijn
 • 2 uien
 • 200 gram suiker
 • eenderde van de rode peper die je daar ziet
 • gemberpoeder en knoflookpoeder uit de losse pols
 • 2 kruidnagels
 • 1 blaadje laurier (niet op plaatje maar ik vond het te weinig kruidig)
 • klein beetje citroenzuur zodat het wat dikker wordt

Bereidingswijze pruimenchutney

Maak de pruimen schoon, snij de uien in kleine stukjes. Zet dit op met de wijnazijn. Doe de suiker erbij, en alle kruiden en specerijen.
Breng dit geheel aan de kook en laat het minstens 3 minuten echt goed doorkoken.
Zet de pit dan op de laagste stand en laat het pruttelen. De pruimen worden dan tot moes gekookt. Dit laat je minimaal een half uur inkoken. Daarna ziet het er zo uit, een soort pruimenmoes. Op het laatst voeg je een beetje citroenzuur toe en laat het nog even goed koken.

pruimenchutney maken4

In de tussentijd zet je schone potjes klaar, ook weer op een theedoek zodat het glas niet uit elkaar spat. Verwijder het laurierblaadje, de stukken peper en de kruidnagels. Schep dan de chutney in de potjes, draai de deksel goed dicht en zet ze op de kop op de theedoek. Idealiter hoor je de deksel dan ploppen omdat hij vacuüm trekt. Dan blijft de chutney maanden goed.
Zet de potjes minimaal 4 weken weg, daarna kun je ook zien of er geen schimmel bij is gekomen.

En nog waren ze nog niet op, dus ik moest meer pruimen verwerken. Dat is pruimenjam met vanille geworden, simpel maar lekker. Dan heb ik nog een berg pitten en daar heb ik ook plannen mee. Ik vond een duits recept voor pruimenpittenlikeur. Het schijnt zo’n beetje als Amaretto te smaken. Daarover later meer.

Wat is jouw favoriete fruitrecept?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

3 gedachten over “Pruimen verwerken tot jam en chutney

 1. Hoi Armande, wat leuk! Ik ben meer van de tomaat, mango en uienchutney ..maar dit ziet er toch wel errug yummie uit zeg. MAMAAAAAAA groei effe een pruimenboompje a.u.b! Hihi… We hebben laatst een berg bramen en peren in de vorm van jam en stoofpeertjes van haar gehad. Misschien maar eens pruimen scoren op de markt, want dit moet ik gewoon uitproberen. Gezellig! Dankjewel dat je het recept op je site hebt gezet. Liefs, Mijntje. ^_~

  1. Bedankt voor je enthousiaste reactie! Bij mij zijn dit soort uitspattingen meer uit nood geboren hoor, want anders vind ik het zonde van al dat fruit. Maar je hebt er dan nog wel tijden plezier van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *