Wat zijn de voor- en nadelen van werken vanuit huis?

hoe is het om vanuit huis te werken

De vraag “Hoe is het om vanuit huis te werken” wordt mij wel eens gesteld. It’s AWESOME is dan meestal mijn antwoord want het bevalt mij nog altijd uitstekend. Maar er zijn natuurlijk voor-en nadelen aan werken vanuit huis.

Voordelen vanuit huis werken

 • Je bent baas over eigen tijd. Je deelt je eigen tijd in en hebt geen chef die op je vingers staat te kijken.
 • Opstaan op een schappelijk tijdstip, ik word meestal vanuit mezelf wakker ergens rond 8 uur.
 • Je hebt meer tijd omdat je geen tijd kwijt bent aan woon-werk verkeer.
 • Tussen je werk door kun je ook een keertje boodschappen doen, of even naar het park. Naar de dokter of tandarts gaan is ook geen probleem.
 • Algehele gemakkelijkheid van je outfit. Ja dit is misschien ook een nadeel, maar ik mis de nette kleding, panty en pumps he-le-maal niet! Bij onverwacht bezoek heb ik een probleem, dat dan weer wel.
 • Je kunt een hond hebben want je bent toch thuis. Of meer dan één hond.

maja en douwe

Nadelen vanuit huis werken

 • Je deelt je eigen tijd in en je moet jezelf dus achter de vodden zitten om iets af te krijgen
 • Je werk of bedrijf kan een onevenredig groot deel van je huis opeisen. Toen wij nog in Tiel woonden, hadden we daar last van. Op den duur lagen er overal kraal-gerelateerde dingen, alleen niet in de badkamer en in de slaapkamer. Dat was ook de hoofdreden waarom wij een groter huis gingen zoeken. Ik wilde nog wel vanuit huis werken, maar dan ruimer. Nu hebben we het kantoor en de voorraad boven, dan kan ik de deur achter me dicht trekken.
 • Hierop aansluitend: het kan moeilijk worden om je te ontspannen omdat je altijd “in” je werk zit. Dit geldt trouwens in zijn algemeenheid als je een eigen bedrijf hebt.
  Ik werk bijna elke avond ook nog even, zoals het schrijven van blogs.
 • Als je kinderen hebt, moet je de scheidslijn tussen privé en werk extra goed bewaken.
 • Als je een afspraak met klanten hebt, moet je of zorgen dat je huis helemaal spic en span is, of je moet buitenshuis afspreken. Als je een webwinkel hebt, dan zijn leveringen ook altijd aan huis. Dus dan moet je zorgen dat je thuis bent. Track & trace is je vriend in deze.

De tekenaar van Oatmeal heeft er een hilarische comic over gemaakt: why it’s awesome and horrible to work from home. Dat gaat vooral over vanuit huis werken, maar lees hier meer over nadelen ondernemerschap in het algemeen.
Het is ook een kwestie van persoonlijkheid want je moet er tegen kunnen om de hele dag alleen te zitten. Sommige mensen missen het hebben van collega’s. Ik ben een nogal autonoom persoon, met een flinke portie plichtsbesef, dus ik werk altijd wel door.  Ik zou niet anders meer willen!
Lees hier meer over het runnen van een webwinkel.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

5 gedachten over “Wat zijn de voor- en nadelen van werken vanuit huis?

 1. De vrijheid die je hebt is gewoon ideaal! En zo grappig, ik woon in Tiel (en wil best weg ) Een huis met een grote tuin, voor mijn part helemaal afgelegen, en dan veel dieren nemen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *