Waarom is een nieuwsbrief belangrijk voor je webshop?

Iedereen kent het principe van een nieuwsbrief, je krijgt dan geregeld een email van een webshop of site met het laatste nieuws. Het is natuurlijk een vorm van reclame, maar eentje waar je zelf voor hebt gekozen. Je kunt je ook elk moment weer afmelden.
Als eigenaar van een webwinkel is het van belang om zoveel mogelijk bezoekers te interesseren in je nieuwsbrief. Al die bezoekers zijn mogelijke klanten, en als ze hun emailadres doorgeven voor de nieuwsbrief, dan kun je ze later weer bereiken en misschien kopen ze dan van je. Het is ook een leuke manier om je klanten op de hoogte te houden van nieuwe producten en voordeelacties. Tegenwoordig zijn social media natuurlijk ook een belangrijk onderdeel van je marketing campagne maar dit kan hand in hand gaan met emailmarketing.
Bij emailmarketing heb je een meer directe benadering, daarom is een nieuwsbrief belangrijk. De ontvanger krijgt een melding van je bericht, en je moet niet afwachten of diegene toevallig je bericht op Facebook of twitter voorbij ziet komen.
De onderwerpregel van je nieuwsbrief is heel belangrijk. Die moet de lezer gelijk interesseren in de inhoud, dus als je een kortingsactie hebt, zet er dan gelijk bij hoeveel procent korting het is en op welke producten. Dat maakt dat de ontvanger je bericht leest, en dan hopelijk ook naar je site klikt.

Hoe kom je aan een nieuwsbrief?

In principe is het al voldoende als je zelf een mailtje stuurt aan de emailadressen die je hebt. Dit moet – altijd – BCC trouwens, dat betekent dat de ontvanger niet de emailadressen van de andere ontvangers kan zien. Anders is Leiden in last!
Maar beter is het om je aan te melden voor een speciale dienst voor het verzenden van je nieuwsbrief. Dan heb je bovenstaand probleem niet meer en bovendien kun je dan je nieuwsbrief heel professioneel opmaken. Hiervoor zijn diverse gratis diensten beschikbaar. Ze gaan meestal pas geld kosten zodra je veel inschrijvers hebt. Ik gebruik Mailchimp. Dat is een heel betrouwbare provider voor nieuwsbrieven. Bovendien houden ze zich strikt aan de “opt-in” constructie. Dit is ook heel belangrijk, want je wilt geen spammer zijn. Opt-in betekent dat degene die zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief een emailtje krijgt met het verzoek om te bevestigen dat hij/zij ook echt de nieuwsbrief wil ontvangen. Dan moet er onderaan elke nieuwsbrief ook de optie zijn voor “opt-out”. Dat houdt in dat iemand zich heel gemakkelijk weer kan uitschrijven.

Hoe schrijf je een nieuwsbrief?

Van te voren moet je in je hoofd hebben wat je je klanten wilt vertellen. Ik stuur alleen een nieuwsbrief als ik ook daadwerkelijk wat te melden heb. Meestal gaat het om nieuwe producten of om een voordeeltje. In basis moet je je denken aan de 5 W’s: wie wat waar waarom en wanneer.
Wees volledig in de informatieverstrekking maar hou de tekst overzichtelijk. Maak paragrafen, met hier en daar een aantrekkelijk plaatje die je clickable maakt om direct naar het product te gaan. Denk ook aan linkjes in de tekst die direct naar de relevante categorie gaan!
Als je een actie doet, denk er dan aan om de voorwaarden volledig weer te geven, eventueel vet gedrukt. Dus: waarop is de korting van toepassing, is er een bepaalde kortingscode die mensen moeten intoetsen. Is er een minimum bestelbedrag voordat de korting van toepassing is, en – heel cruciaal – wanneer sluit de actie.
Als er onduidelijkheid is, krijg je vragen. Of erger nog, geen bestellingen.

Je kunt je nieuwsbrief klein beginnen. Niemand hoeft te weten dat je maar aan 12 personen schrijft!
Heb je hier nog vragen over, laat het vooral weten!

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

Een gedachte over “Waarom is een nieuwsbrief belangrijk voor je webshop?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *