Waarom trouwen in Duitsland belangrijker is dan in Nederland

Deze week hebben Dave en ik (bijna) iedereen verrast door te trouwen, na 17,5 jaar samen zijn. We hadden ook wel in Nederland kunnen trouwen, maar we hebben gekozen voor trouwen in Duitsland, en wel hierom.
Voor de Duitse wet is het onmogelijk om gelijke behandeling te krijgen als ongehuwd stel. Dit is een raar ouderwets fenomeen en het betekent dat je als ongehuwd zijnde veel nadeel hebt bij het erfrecht.
Dave en ik hebben samen een huis, het staat op ons beider namen. We hadden ook een samenlevingscontract in Nederland, maar het is in Duitsland onmogelijk iets soortgelijks via een notaris te regelen wat gelijkwaardige rechtsgeldigheid heeft als een van beiden overlijdt. De Duitse wetgeving blijft het zien als twee individuen die samen een huis bezitten. Dan is de langstlevende de pineut, want die moet veel meer erfbelasting betalen. Bovendien gaan alle overige bezittingen naar de familie van de overledene (of die dat nu willen of niet) en niet naar de langstlevende.
Dus er zat maar één ding op om het geregeld te krijgen: of je gaat trouwen of je gaat nooit dood. Het laatste wordt lastig, dus besloten we te trouwen in Duitsland. We love each other so much, let’s get the government involved…
Hoe zijn we getrouwd?

Het ging ons puur om het getrouwd zijn, dus we hebben het geheel naar eigen smaak ingekleed. Dat willen zeggen, met zijn tweeën naar het Standesamt (burgerlijke stand) en daarna een kleine huwelijksreis. Ik schrijf deze blog vanuit de Moezel. Genieten, hoor. Over twee maanden houden we ook nog een tuinfeest voor familie en vrienden, dat wordt een beetje als een Duitse bruiloft, in de zin dat niemand met honger naar huis zal gaan. 😉
Onderstaande foto is gemaakt door een toevallig voorbij lopende puber. Ik ben opperst tevreden over mijn outfit. Die jurk heb ik gekocht toen ik een aantal weken geleden ging winkelen in Kleve.

trouwen in Duitsland

Wat heb je nodig om te trouwen in Duitsland?

Uiteraard Duitsland being Duitsland heb je veel paperassen nodig. Ik als importbruid had ook een zogenaamde Ehefähigkeitszeugnis nodig, om te bewijzen dat ik bevoegd ben te trouwen en niet stiekem nog getrouwd ben in Nederland. Omdat ik wel eerder getrouwd was, moest ik eerst langs de rechtbank.
Dit is het overzichtje:

 • Een paspoort of identiteitskaart van elk
 • Een uittreksel uit de burgerlijke stand voor de huidige woonplaats van elk
 • Een recente, internationale geboorteakte van elk (op dit punt was Dave klaar)
 • Voor mij een zogenaamd formulier 39 naar Europees recht van de Nederlandse rechtbank waar mijn echtscheiding uitgesproken was
 • Daarmee kon ik een Ehefähigkeitszeugnis aanvragen bij de Nederlandse gemeente waar ik het laatst had gewoond voor mijn emigratie.

Tip voor paperassen regelen

Gelukkig kon alles online of telefonisch worden geregeld en aangevraagd, dus ik hoefde er niet voor naar Tiel. Als je verder buiten Nederland woont, wordt het anders lastig. Het duurde wel een tijd, zeker zes, zeven weken alles bij elkaar voor we alles hadden. Vooral de rechtbank neemt zeker zo al vier weken in beslag.
Als je je Ehefähigkeitszeugnis aanvraagt, moet de geboorteakte van je aanstaande erbij. Want de verklaring geldt alleen voor die ene persoon.
Let wel op: de formulieren mogen niet ouder zijn dan zes maanden op het moment van huwelijkssluiting! Dus wacht niet te lang als je alles eenmaal in gang hebt gezet.

Met alle papieren konden we vervolgens terug naar het Standesamt om ons huwelijk in te plannen. Omdat ik geen Duitse ben, was het iets duurder dan normaal, namelijk 86 euro. Daarvoor kregen we twee Heiratsurkunden, een Duitse en een internationale.
We zijn op 20 juni 2018 getrouwd omdat we op die dag 17,5 jaar verkering hadden.

We hadden ook best in Nederland kunnen trouwen, maar we zijn gaan trouwen in Duitsland omdat het ons juist gaat om de Duitse wetgeving. We zijn dan ook naar Duits recht getrouwd om die reden. Daar kun je voor kiezen. Ik heb natuurlijk mijn eigen naam gehouden.
Als Nederlanders kun je ook in Duitsland trouwen, er zijn natuurlijk allerlei mooie romantische locaties beschikbaar. Als je meer wilt weten hierover, heeft de Nederlandse overheid daar nadere informatie over.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

18 gedachten over “Waarom trouwen in Duitsland belangrijker is dan in Nederland

 1. Lieve Armande, dank je voor de foto’s en het verslag. Toen ik jullie foto’s zag, straalde de “happiness” van Dave’s en jouw gezicht. En wat zag je kapsel en bééldig uit!!! Het doet mijn ouwe hart goed, 2 intens gelukkige mensen re zien!
  Hartelijke en lieve groeten, Jeanine

 2. Bekend verhaal, het ging ons net zo. We zaten bij de notaris, die op een gegeven moment verzuchtte: Het zou toch een stuk makkelijker zijn als jullie gewoon gingen trouwen!

  Hij ging even de kamer uit, wij keken elkaar aan…

  Een maand later waren we getrouwd 😀 Inclusief de hele papierwinkel die je beschrijft – op het echtscheidingsstukje na 😉

 3. Het mag dan vanuit zakelijk oogpunt geboren zijn, daarom nog niet minder gemeend zo te zien.
  Van Harte Proficiat beiden en nog onnoemelijk veel mooie jaren gewenst!

 4. Hi Armande. Wat schrijf je leuk. Ik ben op jouw website gekomen doordat ik iets zocht over echtheid van edelstenen. Die info heb ik gevonden en toen begon ik door te klikken. Gefeliciteerd met jullie huwelijk! Ik grinnikte bij de zin “een toevallig voorbij lopende puber”. Tegenwoordig zijn dat hele goede goedkope fotografen. 🙂 Groetjes, Vanessa.

 5. Proficiat met jullie huwelijk. Wat zag je er prachtig uit. Toch een gedoe allemaal om te trouwen. Wij zijn niet getrouwd maar wettelijk samenwonend, vooral voor het huis en ons zoontje natuurlijk.

 6. Gefeliciteerd met jullie huwelijk! Je hebt het leuk beschreven en grappig om te lezen wat je allemaal nodig hebt. Ik was zelf op de Dominicaanse Republiek getrouwd en dat was ook een gedoe Haha.

 7. van harte gefeliciteerd!!
  Wij staan op hetzelfde punt, alleen gaan we allebei van uit Nederland naar Duitsland verhuizen.
  Jouw stukje bevestigd voor ons dat het de trouwerij in Duitsland handiger is.

  hier moeten we allebei de aanvraag/verklaring bij de rechtbank halen, heb je misschien informatie over hoe je dit online kunt regelen??

  Ik ga je volgen!!!!

  1. Als je nog in Nederland woont officieel, zou ik in Nederland trouwen en dat in Duitsland laten inschrijven. Dat is eenvoudiger.
   Over de rechtbank, ik heb de rechtbank gebeld, mijn scheidingsdatum doorgegeven + het dossiernummer en gezegd welk formulier ik dan moest hebben. Dit was mij verteld bij het de burgerlijke stand.

 8. Interessant om te lezen dat ze het samenlevingscontract bij het notariskantoor niet kennen in Duitsland. Dit is inderdaad best wel ouderwets… Ik kan me voorstellen dat je dan uiteindelijk toch gaat trouwen, als je dingen met je partner goed geregeld wilt hebben, dit is toch het belangrijkste uiteindelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *