3 gouden tips als je gast bent op een Duitse bruiloft

Duitse bruiloft

Stel, je bent uitgenodigd voor een Duits bruiloftsfeest. Dat is inderdaad globaal hetzelfde als in Nederland. Maar niet helemaal want er zijn net even wat cultuurverschilletjes tussen Duitsland en Nederland. Dus hierbij mijn 3 gouden tips hoe je niet uit de toon valt als gast op een Duitse bruiloft!

1. Je bent nooit overdressed op een Duitse bruiloft!

Natuurlijk kleedt eenieder zich met zorg als hij/zij naar een bruiloft gaat, maar over het algemeen is de dresscode in Nederland net wat losser dan in Duitsland. Daar geldt als een meer formele gelegenheid. Als je in Duitsland naar een huwelijksfeest gaat, dan kun je rustig in een lange galajurk gaan, compleet met hoed en handschoenen. Dit is zeker het geval als je voor de hele dag bent uitgenodigd en/of familie bent van de bruid of bruidegom.
De heren gaan per definitie in een pak met stropdas. Als vrouw heb je minimaal een net mantelpakje nodig of eigenlijk een cocktailjurk. Je kunt hiervoor ook gemakkelijk online kleding kopen, en ook heel voordelig. Bonprix heeft er een aparte categorie voor. Eigenlijk moet ik nog altijd zoiets kopen (uit halsstarrigheid nog niet gedaan) want ik heb in Duitsland meer gelegenheid om zoiets te dragen. Ik ben meer van de broeken, maar het moet dus eigenlijk wel een rok zijn.2. Je gaat nooit met honger naar huis!

Ook als je alleen voor de avond bent uitgenodigd voor een Duitse bruiloft, dan kun je er vanuit gegaan dat er uitgebreid eten en drinken is. Er is altijd een buffet ergens op avond. De grootte kan verschillen maar er is dus altijd meer dan alleen een prikkertje kaas en een bitterbal. Het kan broodjes, soep en iets warms zijn, maar ga maar uit van een buffet met alles: vlees, vis, gebakken aardappels, salades, the works. Dus eet vooral niks van te voren.
De avond begint nooit met koffie met gebak, je gaat gelijk HOP aan de drank.
Tegen middernacht zo’n beetje wordt de bruiloftstaart geserveerd, iets groots met meerdere lagen. Meerdere taarten is ook goed mogelijk. Dit natuurlijk met feestelijk aansnij-moment en dan een best stuk taart voor iedereen. Dus geen klein snippertje of blokje taart omdat het eigenlijk te weinig is voor alle gasten. Lekker, een superzware Herrentorte als toetje na het buffet. 😉

Duitse bruiloft

3. Je bent dus nooit vroeg thuis!

Een Duitse bruiloft is nooit om 12 uur afgelopen, je kent dat wel: dat je om kwart over 12, met groot licht, katterig aan een bakje koffie en krentenbol zit. Het einde is meestal geheel open, het kan maar zo 5 uur in de ochtend worden. En als je onder de 60 jaar bent, niet ziek of zwanger, dan wordt je geacht tot minstens 2 uur te blijven.
Het kan zelfs beledigend of op zijn minst teleurstellend zijn als je al rond 12 uur gaat, dus hou rekening met een latertje. Besteed de kinderen elders uit zodat je niet per se thuis moet zijn voor de oppas.

Het hele feest is verder helemaal niet formeel. Veel vrolijkheid, met dansen natuurlijk. Schnappi das kleine Krokodil komt altijd wel een keer voorbij.  De bar blijft open natuurlijk. In de loop van avond komt een familielid met speciale schnapps langs, eigengemaakte likeur of vanilleschnapps. Er wordt behoorlijk veel gedronken maar ik heb het nooit uit de bocht zien vliegen. Ik drink eigenlijk nooit, behalve een glaasje likeur. Ik ben dus altijd de bob. 🙂

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

7 gedachten over “3 gouden tips als je gast bent op een Duitse bruiloft

 1. Ik was ook eens op een Duitse bruiloft. Dat duurde maar liefst twee dagen. De eerste dag even snel naar het stadhuis. Stelde niks voor, was slechts aanleiding om daarna snel de kroeg in te duiken. Alleen de wederzijdse vaders waren erbij. En mijn verse echtgenoot en ik, omdat wij nu eenmaal daar logeerden vanwege het grote feest. Afijn, ’s avonds groot feest bij het ouderlijk huis van de gom. De bruid werd ontvoerd en de gom werd geacht haar te zoeken, daarbij elke horecagelegenheid aandoend, alwaar hij voorzien werd van geestrijk vocht. Bij terugkeer op het feest had menigeen hem al stevig om. Ergens ver na middernacht lag de vader van de bruid te snurken in het bad, waarin oorspronkelijk het bier werd gekoeld. Dat bier was inmiddels op, maar zo bleef het bad toch nog aardig gevuld.
  Dat iedereen de volgende dag toch nog gewoon weer op tijd in de kerk aanwezig was, vond ik eigenlijk nog het meest indrukwekkende van de hele happening.

  Wellicht kun jij bij een volgende gelegenheid een alternatief voor Schappi aandragen? https://youtu.be/GCb8AsviDFE

  1. HAHAHA, die is lachen. Ik dacht dat je de vogeltjesdans wilde aanreiken, maar Harry de Drentse krokodil kende ik nog niet. 😀

   De dag van te voren naar het Standesamt is ook heel gebruikelijk ja.

 2. Klinkt goed zeg! Ik hou wel van eten lang feesten en uitpakken qua kleding. Dansen had ik niet verwacht omdat je bij Duits carnaval altijd alleen maar ziet dat iedereen zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *