De kleine cultuurverschillen Nederland Duitsland

cultuurverschillen nederland duitsland

Ik heb al eerder geschreven over de culltuurverschillen tussen Nederland en Duitsland in het zaken doen, maar er zijn steeds weer dingen die me te binnen schieten.  Als je op dit onderwerp googlet, dan vind je vooral informatie over de zakelijke aspecten. Maar ook in de dagelijkse omgangsvormen zijn er cultuurverschillen Nederland Duitsland.
In de basis weet de gemiddelde Nederlander niet zo heel veel over de gemiddelde Duitser. Andersom waarschijnlijk ook niet. Ik woon in het grensgebied en hier zijn de verschillen kleiner. Elke Duitse buur in onze straat heeft wel een Nederlands familielid en/of voorouder.
Hier een aantal van die dagelijkse dingetjes waaraan je de verschillen merkt.Sonntagsruhe

Ik weet niet of het in heel Duitsland zo werkt, maar hier in de regio Niederrhein geldt het principe “Sonntagsruhe”. Dat houdt heel simpel in dat je geen herrie maakt op zondag. Het is geen religieuze kwestie want het gaat niet om werken op zondag, alleen dat je geen herrie-makende klussen doet. Dus je kunt rustig je huis schilderen op zondag, als het schuren dan maar op zaterdag afmaakt.
Ik vind dat heel prettig, geen heggen snoeien, boren, blad blazen of grasmaaien op zondag. Kan iedereen rustig in de tuin zitten.

Rollo’s

Je kent die rolluiken wel, niet de mooiste dingen maar wel heel praktisch. Ik was er eerst ook niet zo gek van, maar de pragmatiek overwint dan al snel bij mij. Voor de Duitser is zijn huis niet af zonder rollo’s.  Als je ’s avonds bij een Duits huis aankomt, kan het zijn dat je geen kiertje licht ziet, alleen een lamp bij de voordeur. In de winter zijn rolluiken praktisch omdat ze isoleren, en in de zomer ook handig omdat ze de warmte buiten houden.
Hier in het dorp hebben Nederlanders een mooi nieuw huis gebouwd, maar zonder ingebouwde rollo’s. Dat is typisch Nederlands, dat je zo in huis kunt kijken. Dus dat huis krijgen ze later alleen verkocht aan een andere Nederlander.

Autorijden

In Duitsland mag je 100 per uur rijden als je op een B-weg rijdt, behalve op de stukjes bij kruispunten. Daar staan borden met 70 en Duitsers houden zich daar ook keurig aan. Nederlanders daarentegen herken je, behalve aan de nummerplaat, aan het feit dat ze 80 blijven keutelen waar ze 100 mogen. En dat ook BLIJVEN rijden waar er 70 staat.
Sowieso is het in Duitsland een algemene mening dat Nederlanders niet kunnen auto rijden. NL staat voor Nur Links fahren (na het inhalen op de autobahn).  En die caravan helpt natuurlijk ook niet. 😀

Oh ja

Mineraalwater met bubbels, overal en altijd. Als je het verzoek krijgt voor een glaasje water, dan wordt er geen kraanwater bedoeld. Dan moet het koolzuurhoudend mineraalwater zijn. Heb ik altijd in huis dus.

8 gedachten over “De kleine cultuurverschillen Nederland Duitsland

  1. Wat ik veel erger vind is de Duirse afwijking van de Nederlandse gewoonte in het zakelijk verkeer om iedere bezoeker, of het nu een klant is of een verkoper, bij binnenkomst een kop koffie aan te bieden. (lekker lange Duitse zin he). Maar misschien is dat nu anders.
    oom Aad met, de hartelijke groeten

    1. Haha, nee dat is nog net zo! Dat is nog een goeie, was ik vergeten. Maar als Dave bij iemand de computer komt fixen, krijgt ie wel koffie, met de mededeling: “Ohne das können die Holländer nicht arbeiten ne?” 😀

  2. De zondagsrust moest ook in Nederland verplicht worden, hier wordt je gek door de herrie omdat velen geen rekening met hun buren houden en vrolijk de hele zondag herrie maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *