Kersen- en bessenoogst: help, fruitstress!

Nou ja het was geen echte fruitstress deze keer want de oogst kwam niet uit eigen tuin, maar uit die van Frank’s Bauernhof.
Wat is fruitstress? Het fenomeen dat je heel veel rijp zacht fruit hebt, dat je wel MOET verwerken binnen een dag anders wordt het slecht en dat is zonde. Deze keer heb ik dus geholpen met andermans fruitstress. Volgens mij heeft Frank geen fruitstress maar soit. Voor de kersen was ik eigenlijk te laat, maar van vogelkers kun je ook jam maken. En ze hebben daar ook overheerlijke aalbessen dus het was een mooie bessenoogst.fruitstress

Bij thuiskomst overviel me enige fruitstress want het was toch wel veel. Op de foto zie je ongeveer de helft van wat we hadden geplukt. Maar gisteren waren we voor Kaffee und Kuchen uitgenodigd bij een Duitse vriendin en die is altijd blij met gratis fruit. Dus de rest is gedoneerd.

Bessen rissen = zen

Ik hou erg van bessenjam want het is zo lekker zurig. Maar je moet ze wel rissen. Ik weet niet of dat een officieel woord is, maar zo heette dat bij ons thuis. Met een vork de besjes van de steeltjes rissen. Er blijven altijd wel wat kleine stokjes eraan hier en daar, maar dat is goed voor de spijsvertering heb ik besloten.

fruitstress

Tijdens het proces plet je ook altijd een besje in de bank, dat is onvermijdelijk. Hoort bij de charme.

Een uurtje later. Ik had 1,5 kilo aan besjes. Om jam mee te maken heb ik daar nog een paar nectarines aan toegevoegd. Dat maakt het iets zoeter en wat geuriger. Bovendien is het handig want daarmee kom ik dan aan 2 kilo en dan kan ik er gewoon twee pakjes geleisuiker in mikken.
De potten staan inmiddels klaar, het zijn 6 grote potten jam geworden. Daar ben ik in de winter weer heel blij mee!

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

4 gedachten over “Kersen- en bessenoogst: help, fruitstress!

  1. Wij hebben te veel fruit om stress van te krijgen. Wat we niet op kunnen geven we weg zodat iemand er een blogje over kan schrijven 😉 en de rest krijgen de vogels. Veel kersen hangen te hoog om bij te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *