Hoe kun je iemand inhuren voor SEO?

iemand inhuren voor SEO

Als je iets zakelijks online doet, dan ontkom je niet aan SEO: Search Engine Optimization. Dat betekent: verbetering van je vindbaarheid via Google. Dat wil iedereen dus SEO is een heel specifieke tak van sport geworden.
Vroeger (meer dan 10 jaar geleden) was het verhoudingsgewijs gemakkelijk: je had geschikte spullen, die zette je online en je werd gevonden. Tegenwoordig is ten eerste de spoeling een heel stuk dunner geworden omdat er veel meer websites zijn. Ten tweede is de hele internethandel e.d. veel professioneler geworden. En ten derde heeft Google het allemaal veel ingewikkelder gemaakt, ook om vals spelen te voorkomen. Het vals spelen met SEO noemen ze “black hat” praktijken. Dan pas je ongeoorloofde truukjes toe om beter te scoren. Dat wil je niet want als Google erachter komt, dan verbannen ze je je website naar de zevende cirkel van vergetelheid. Je wilt dus alleen “white hat” methodes.Waar gaat het om?

Je hebt een shop of website over een bepaald onderwerp en met bepaalde producten en je wilt dat bezoekers jou vinden als ze zoiets dergelijks zoeken. Die woorden waarmee mensen zoeken, die heten keywords. Als je bijvoorbeeld vishengels verkoopt, dan wil je gevonden worden op kreten als: “vissen”, “hengelen”, beste vishengel” etc. Het ene keyword is lastiger dan de andere. Des te algemener de term, des te moeilijker het is om erop gevonden te worden. Het is natuurlijk ook interessanter want meer mensen zoeken naar “vishengel” dan naar iets specifieks als “kunstaas met blauw veertje”.  Dit keyword onderzoek is een belangrijk onderdeel van SEO. Het is een technisch en analytisch verhaal.
Als je eruit bent welke keywords voor jou de beste zijn, moet je hier je SEO campagne op richten.

Iemand inhuren voor SEO: schaap met 5 poten

Het lastige van SEO is dat je iemand nodig hebt met twee heel verschillende eigenschappen. Namelijk iemand die analytisch sterk is, de keywords kan interpreteren en kan researchen welke keywords het meest belangrijk zijn. En iemand die vervolgens rondom deze keywords prettige en vloeiende teksten schrijft, in het jargon “content” genoemd. Deze twee eigenschappen vind je nooit in één persoon want teksten schrijven voor SEO is ook een vak apart. Dus iemand inhuren voor SEO betekent al snel dat het een bureau moet zijn met meerdere medewerkers.

Waar moet je op letten?

Idealiter kies je voor een Nederlands bureau dat deze disciplines onder de knie heeft. Dat communiceert het gemakkelijkste. Nadeel hiervan is dat dit behoorlijk in de papieren kan lopen. Het uurtarief zal niet heel voordelig zijn. SEO is een proces van de lange adem dus het duurt wel even voor je resultaat ziet, dan moet je denken aan 3 tot 6 maanden.  Pas op voor zogenaamd voordelige all-in deals, volgens het principe van “als het te mooi is om waar te zijn, dan is het dus niet waar”.
Tweede optie voor “iemand inhuren voor SEO” is buiten de grens kijken, bijvoorbeeld via een site als Upwork. Hier vind je veel freelancers die dit aanbieden, voor een veel lager uurtarief. Dit heeft als nadeel dat je wel goed in het Engels moet kunnen communiceren. En je moet er zeker zijn dat de SEO white hat gebeurt. De mensen op Upwork zijn door de bank genomen zeker zo bekwaam als een Nederlands bureau. In beide gevallen heb je kans geholpen of getild te worden. 😛
Als je een buitenlands bureau inhuurt, dan moet je zeer waarschijnlijk zelf de teksten aanleveren. Die kun je zelf schrijven of je kunt een tekst laten schrijven.

De clou is dat de regels voor SEO zeer regelmatig veranderen. Dat doet Google expres want ze willen natuurlijk niet dat het een gemakkelijk truukje wordt. Dus degene die je inhuurt, moet goed op de hoogte van de correcte regels van het moment. Ik krijg voor edelsteenkralen.nl nog steeds mailtjes met een verzoek om links uit te wisselen, voor een zogenaamde linkfarm. Hier heb je helemaal NIETS aan. Sterker nog, ik heb gehoord dat het zelfs een negatieve invloed heeft tegenwoordig. Vroeger werkte dat, nu niet meer.

SEO = een ontzettende bult werk

Je moet het daadwerkelijke werk voor SEO niet onderschatten. Het onderzoek is één ding, daarna moet je je teksten aanpassen, het liefst een blog starten. En vervolgens proberen om een artikel met link naar je website gepubliceerd te krijgen. Dit zijn de beste links, met een relevant verhaal. Waar kun je die kwijt? Juist ja, bij bloggers, ook wel influencers genoemd tegenwoordig. De meeste bloggers doen dit niet gratis. Ik heb gemerkt dat de prijzen meestal ergens tussen de 50 en 300 euro liggen, met uitschieters tot boven de 4000 euro.  Als je het echt degelijk wilt aanpakken, moet je hier ook budget voor reserveren.
En, het belangrijkste, dit moet je volhouden in een gestaag tempo. Een paar dagen je erin verdiepen lukt de meeste mensen. Elke week twee middagen vrij maken voor SEO is een stuk lastiger want je hebt je bedrijf te runnen. En al je social media om bij te houden… Daarom is het een goed idee om iemand voor SEO in te huren. Of een handige stagiaire te vinden.Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

2 gedachten over “Hoe kun je iemand inhuren voor SEO?

  1. Ik krijg ook vaak van die mails voor een linkuitwisseling. Ik doe dat ook niet, en vaak ook nog met websites die niets met mijn niche te maken hebben…pfff

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *