Maak een leuke grenswandeling: het Duits lijntje/ Boxteler Bahn

In onze directe omgeving kun je overal prachtig wandelen, of fietsen. In de zomer komen er altijd hordes fietsers voorbij. Je kunt gelijk zien welke nationaliteit ze hebben: als helmpje op, dan geen Nederlander. Duitsers voelen zich helemaal niet voor gek fietsen met een helm op, heel raar.
Ik loop natuurlijk altijd in deze omgeving, want honden. In deze blog wil ik je een leuke route voorschotelen: grenswandeling het Duits lijntje oftewel de Boxteler Bahn. Dit hele traject is 150 kilometers dus de wandeling moet wel in stukjes gehakt worden. Het Duitse baantje liep van Boxtel tot Wesel en is opgericht door de  Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorweg-Maatschappij (NBDS).
Wij wonen vlakbij het begin van het Duitse deel van het traject, net nadat het spoor bij Gennep de grens overgaat. Dan te bedenken dat hier vroeger de Duitse keizer en Russische tsaar langs boemelden… Zie hieronder voor de historie.Station Hassum / Goch

Bij ons om de hoek was vroeger het stationnetje van Hassum/Goch, daarom heet onze straat ook de Bahnstrasse. Het leuke is dat het hele station met bijgebouwen destijds door iemand is opgekocht en hiervan staat nog vrij veel overeind. Tegenwoordig woont zijn dochter er. Het is echt apart dat er zo’n mooi stuk historie is blijven staan.

Op deze foto zie je de bijgebouwen, daar staat “Colonialwaren”. De straat heet dan ook de Güterweg, voor de goederen. De grenswandeling loopt natuurlijk door deze straat.

grenswandeling
Als eigenaar van een poppentheater.., je ziet een pop in het cement zitten.

De route is vrij gemakkelijk, en er staat ook overal bordjes. Je kunt de speciale wandelapp Duits lijntje downloaden. De app navigeert je door de route en je krijgt onderweg interessante informatie over waar je bent.

Grenswandeling in elk seizoen

Ik loop hier natuurlijk in alle jaargetijden. Zoals je ziet, zijn er veel open velden dus ik heb diverse jassen. Eentje voor medium winter, eentje voor high winter en eentje voor opperst winter: high winter met een fleece jasje eronder. Ik denk dat ik mezelf ook op een paar degelijke warme winterschoenen (gevoerd) ga trakteren. Als de bovenkant dan warm blijft, dan wil ik ook warme voeten. Voor warme beentjes heb ik zo’n thermo onderbroek, of een hele elegante fleece broek. Gelukkig kom ik bijna nooit iemand tegen…
Het is hier in elk seizoen mooi maar de meeste mensen zullen een dergelijke wandeling inplannen voor de zomer. Met zonnig weer loopt het natuurlijk ook het fijnste. Als je hier gaan wandelen met de hond, hou er dan rekening mee dat er in dit stukje niet zoveel natuurlijke watertjes zijn. Dus ik zou een fles meenemen, voor jezelf en voor de hond. Het is wel eens gebeurd dat ik hier aan het hek water voor de hond heb uitgedeeld aan iemand.


Omdat het hier overwegend katholiek is, vind je ook van die schattige mariahuisjes tijdens je grenswandeling. Deze staat in Hassum.

Historie Duits lijntje – Boxteler Bahn

Het Duitse baantje is bedacht rond 1868 en heeft in de jaren 70 gestalte gekregen. Het was een groot project, een bijzonder samenwerkingsverband tussen Duitsland en Nederland, door de Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorweg-Maatschappij (NBDS). Het doel was om een directe verbinding te maken tussen de zeehavens Vlissingen, Antwerpen en Rotterdam naar het Duitse achterland. Het idee van de Betuwelijn was dus niet nieuw.
In de hoogtijdagen 1881 tot 1910 werden veel goederen vervoerd en ook veel mensen. In het jaar 1907 werden rond de 800.000 personen vervoerd. Het traject was populair bij notabelen en diplomaten omdat je zonder overstappen van Londen naar Berlijn kon reizen. De Russische tsaar maakte hier gebruik van, en ook de Duitse keizer, met zijn eigen keizerlijke trein.
Hieraan kwam abrupt een einde bij het begin van de eerste wereldoorlog. Omdat Nederland neutraal was, werden veel vluchtelingen Nederland binnen gesmokkeld. Na de wereldoorlog werden beide zijden van het spoor genationaliseerd.
Aan het begin de tweede wereldoorlog heeft het spoor de discutabele eer dat hier de Duitse invasie in Nederland is begonnen. De spoorbrug bij Gennep was in handen van de Duitsers gekomen en de wissels werden open gezet. Daardoor konden wagonnen vol met Duitse soldaten zo Nederland in rijden.

grenswandeling

Na de oorlog raakte de lijn in onbruik, het was natuurlijk ook een doodlopend stuk geworden. Daar waar het spoor liep, is nu een strook grond. Hier in Hassum is een stuk daarvan opgekocht door een tuinbedrijf (Francis, wereldberoemd in Hassum) en hij gebruikt het voor tuinafval.
Als je een wandelliefhebber bent, dan kan ik deze grenswandeling van harte aanbevelen! Als je ergens wilt gaan eten, klik dan op de link voor een tip voor een restaurant in Goch.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

6 gedachten over “Maak een leuke grenswandeling: het Duits lijntje/ Boxteler Bahn

  1. Wij hebben grote stukken Duits Lijntje gevolgd inmiddels. Heel interessant! Er is nog veel van terug te vinden. Waaronder stukken spoorrails in ons tuinhek… toen de spoorlijn buiten dienst is gesteld is veel spoorrails in hekken terechtgekomen. Die zie je hier en daar nog wel als je het weet. Op Google Maps kun je het traject nog heel goed volgen.

      1. Hij loopt van Goch naar Uedem (langs de huidige weg) maar hemelsbreed is dat niet zo ver bij ons vandaan. Halverwege Goch en Uedem staat een monument voor de Boxteler Baan. Daar ligt (lag?) een geocache en daar hebben we voor het eerst iets gelezen over de baan.

  2. Als ik die foto’s zie, krijg ik direct zo een vakantiegevoel. Wij waren een keer bij de vader van een van Tom’s vrienden op bezoek en die woonde ook in zo een mooi gebied. Paarden in de wei achter het huis. Zij hadden toevallig ook een herder.
    Mooie route en weer wat geleerd, altijd interessant!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *