Professionele opmaak van je foto’s en afbeeldingen met Canva!

opmaak blog

Sinds een paar weken heb ik Canva ontdekt! (Met dank aan Wolken & Zonnestralen) Dit is een geweldige tool voor opmaak van je blog of andere afbeeldingen en illustraties. Vroeger deed ik dit soort dingen een beetje klungelig in homestead, maar Canva biedt zoveel meer. Je krijgt een enorme keuze aan soorten layouts, illustraties en tekstmogelijkheden voorgeschoteld. Het is ook niet moeilijk om te doen omdat de basis voor de opmaak er gelijk al gelikt uit ziet. Je kunt je eigen foto’s toevoegen natuurlijk en daarna alles naar smaak veranderen: de tekst, de hoeveelheid tekst, de kleur, lettertype. Ook kunnen er nog andere illustraties bij. Ik heb canva al een paar keer gebruikt voor blogplaatjes, zie de blog over markasietjes en die over gereedschap bijvoorbeeld.
Ik heb vroeger grafisch ontwerpen gestudeerd (een blauwe maandag, in het stenen tijdperk) en daar moest alles nog met het handje. Canva is geweldig omdat je alles binnen handbereik hebt, zonder moeilijk te moeten doen met photoshop.  En het is in basis gratis. Sommige ontwerpen kosten wel iets, maar dat is dan een klein bedragje, van 1 tot 5 dollar. Dat is dus te overzien en bovendien is er heel veel gratis te krijgen.

Opmaak in een handomdraai

Je begint met een basis layout. Je ziet hieronder het overzicht waar je uit kunt kiezen. Er is veel keus dus je kunt iets kiezen wat goed past bij de uitstraling van je bericht.
Er staat een toepassing onder maar je hoeft het ontwerp natuurlijk niet uitsluitend daarvoor te gebruiken. Je kunt ook later de maten nog aanpassen, als het iets andere dimensies moet hebben bijvoorbeeld. Voor de kop van deze blog heb ik altijd een maat van ongeveer 800 x 400 nodig dus dan pas ik dat aan.

Goed, je hebt de basis layout gekozen en dan ga je ermee spelen. Voeg een eigen foto toe bijvoorbeeld, wijzig de tekst en je krijgt gelijk al een idee of het is wat je zoekt. Je kunt de illustraties en teksten ook kantelen, dus diagonaal plaatsen bijvoorbeeld.
Je kunt de kleuren traploos aanpassen. Dat vind ik altijd erg prettig want ik ben een pietje precies met kleuren. Hieronder heb ik de achtergrondkleur aangepast zodat het past bij de pioenroos van de foto.

opmaak afbeeldingen

Zoals gezegd, de basis layout van het ontwerp is prettig, maar daarna kun je ermee doen wat je wilt. Hieronder een voorbeeld van een basis layout voor een pinterest afbeelding.
Dit was het uitgangspunt, hier heb ik de 2e regel al veranderd trouwens.

Deze afbeelding kun je vervangen door één of meerdere foto’s van jezelf. Zoals dit voorbeeld:

Maar je kunt ook een deel van de illustraties gebruiken, dit is namelijk niet één plaatje, maar meerdere. Die kun je ook individueel schuiven.
Dan krijg je bijvoorbeeld dit, met een eigen foto van Oost-Indische Kers.

Ideale opmaak voor social media

Afgezien dat de opmaak superleuk is om mee te spelen, is het ook ideaal voor social media posts. Zoals je weet is social media heel belangrijk voor je marketing dus je bent gelijk al in het voordeel als het er professioneel uitziet.
Ik kon geen weerstand bieden aan de optie om mezelf op het tijdschrift te knallen. 🙂 Hier heb ik alleen een foto toegevoegd, de voorbeeldteksten heb ik laten staan. De opmaak voor een heel tijdschrift (ook de pagina’s) behoort dus ook tot de mogelijkheden.

Aanrader dus: Canva! Rond de kerst ga ik hier heel veel schik van hebben.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

2 gedachten over “Professionele opmaak van je foto’s en afbeeldingen met Canva!

  1. Leuk, ik ken Canva ook. Af en toe gebruikt omdat je dan ook de goede afmetingen hebt voor FB en dergelijke.
    Wat ook leuk is, is Fotojet.com. De ellende is dat ik ze vaak vergeet te gebruiken…
    Fijne zondag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *