Online geld verdienen als freelancer; deel 3!

online geld verdienen als freelancer

Vandaag deel 3 van het drieluik “hoe kun je online geld verdienen“. Als je bepaalde kennis of skills hebt, kun je jezelf online verhuren als freelancer. Het moet dan wel het soort werk zijn dat je op afstand kunt doen, vanuit thuis. Het meest ideale werk wat mij betreft. 🙂
Hoe kun je beginnen met online geld verdienen als freelancer? Daarvoor zijn er bemiddelingssites, waar opdrachtgevers en freelancers elkaar ontmoeten. Als freelancer maak je een profiel aan, je zet erin wat voor soort werk je aanbiedt en dan kun je op projecten (jobs) bieden.
De grootste in deze categorie is freelancesite Upwork.com. Het is een internationale site en de freelancers en opdrachtgevers komen overal vandaan. De voertaal van de site is dan ook Engels dus daar moet je wel mee overweg kunnen.
Als je een opdracht krijgt via Upwork, moet je natuurlijk een percentage van je verdiensten aan hen afstaan. Dat is voor de eerste 500 dollar die je verdient 20%. Dat is best veel, maar daarna gaat het naar 10%. Een soort beloning voor volharding.
Eén van de andere bekende sites voor bemiddeling is fiverr.com De naam komt van de $ 5 waarvoor je je dienst aan kunt bieden. Dat is de bodemprijs zeg maar. Als freelancer kun je vervolgens extra diensten aanbieden waar je extra voor vraagt. Fiverr sprak mij niet zo aan.Wat voor freelance werk kan je doen?

Als je goed bent in technisch werk als coden, bouwen van webwinkels etc dan zit je natuurlijk gebakken. Waarschijnlijk heb je de site dan niet nodig omdat je al genoeg werk hebt.
Ik gebruik Upwork om af en toe teksten te schrijven in opdracht. Het verdient beter dan textbroker. Bovendien is het afwisselender. Via Upwork had ik ook de opdracht als mystery shopper gevonden. Als je goed bent in grafische ontwerpen, logo’s ontwerpen of photoshop, dan is dat ook een optie.
Er is veel vraag naar vertaalwerk. Voor een taal als Nederlands heb je toch de unieke positie dat er minder aanbod in is dan Engels. Ik heb een vertaal-opdracht gedaan van het Duits naar Amerikaans-Engels, dat was voor mij ook nieuw, de opdrachtgever was er zeer tevreden over. Leuk voor mijn ego!
Daarnaast worden er geregeld Nederlandstalige klantenservice-medewerkers gevraagd. Mensen die vanuit hun eigen huis via telefoon, email en chat Nederlandse klanten ondersteuning bieden voor websites die in principe in het buitenland zitten maar wel een Nederlandstalige site hebben. Dit zijn vaak Chinese toko’s. Je snapt, de verdiensten hier zijn niet vet want ze betalen ook Chinese lonen. Maar je hoeft er de deur niet voor uit, misschien een optie als je aan huis bent gebonden.
Soms wordt er ook gevraagd naar Nederlandstalige voice-overs bij een video, of bellen voor koude acquisitie (brrr). Ik heb ook een opdracht gezien waarbij je gevraagd werd om scripties van Nederlandse studenten na te kijken en ook nog zinnen om te bouwen waar nodig. Ja dahag.
Het bijwerken en bijhouden van social media van een bepaalde site wordt ook geregeld gevraagd. Hier heb je wel inzicht in marketing en SEO voor nodig.

Tips om als freelancer te werken

  • Voeg altijd een foto toe aan je profiel, waarop je vriendelijk en professioneel de camera in kijkt. Opdrachtgevers willen er toch een gezicht bij zien.
  • Wees zo volledig mogelijk in je werkervaring en speciale kennis die je hebt.
  • Zorg voor correcte en vlotte communicatie. Lees de opdracht zorgvuldig, en je kunt beter een keer extra naar de inhoud van de opdracht vragen dan dat je de verkeerde aanname doet. Hou je ook aan de deadline van de opdracht. Waailapperige freelancers komen vaak voor.
  • Als je het profiel van een opdrachtgever checkt, let dan op de aanduiding “payment verified”. Als dat erbij staat, dan weet je zeker dat je je geld krijgt aan het einde van de opdracht. Dat betekent dat Upwork hun creditcard gegevens of PayPal heeft gecontroleerd en akkoord bevonden.
  • Als de job is afgesloten, dan krijg je hopelijk de felbegeerde 5 sterren. Deze feedback is super belangrijk om een nieuwe opdracht te bemachtigen.

Upwork betaalt in principe elke week uit, via PayPal of je bankrekening. Het minimum te ontvangen bedrag moet wel $ 100 halen. De betaling gaat keurig en vlot (binnen een paar dagen). Je bent vervolgens zelf verantwoordelijk voor afdrachten en hoe je het opgeeft aan je inkomstenbelasting. Als je geen bedrijf hebt, dan kun je het gewoon opgeven onder “inkomsten uit overige werkzaamheden”.
Online geld verdienen als freelancer is voor mij een uitkomst. Ik hoef er de deur niet voor uit. Als ik het druk heb, neem ik gewoon geen opdrachten aan. En als ik met de vingers in de neus zit, dan kijk ik of er nog wat te doen is. Bovendien vind ik het erg leuk om eens wat anders te doen. Dat webwinkelen doe ik natuurlijk al heel lang. Dit geeft mij gezellig wat afwisseling.

Lijkt het je ook wat, werken als freelancer?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

4 gedachten over “Online geld verdienen als freelancer; deel 3!

  1. Leuk zo een vertaal opdracht. Klantenservice lijkt mij best lastig om te doen, je moet dan natuurlijk goed op de hoogte zijn van alle producten. Wat een goede tips, als je online zoekt naar dit soort werk twijfel je altijd of zo een bedrijf wel koosjes is, zeg maar.
    Ik denk dat veel mensen heel dankbaar zijn voor deze info!

    1. Ja ik dacht, eens proberen. Maar ik kende de site al van de andere kant, als opdrachtgever. Voor diverse technische klussen in mijn shops heb ik geregeld Indiase freelancers ingehuurd. Dat is een stuk betaalbaarder. Ook een risico natuurlijk, maar ook dat heb ik gewoon uitgeprobeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *