Hoe bestrijd je kerststress in december, de ultieme anti-stress tip!

Kerst in december is ontstaan door het praktisch te laten samenvallen met de oude heidense gebruiken van midwinter. Maar zoals kerst nu is, met veel verplichtingen en gedoe, is december de onhandigste maand ervoor. Het bevordert de kerststress helaas. Ik wil in deze tijd van het jaar eigenlijk een winterslaap houden, of op zijn minst met een deken over de kop een boekje lezen. Volgens mij is midwinter ook de tijd om naar binnen te kijken, je leven even te vertragen en op die manier te overdenken en verwerken wat er in het afgelopen jaar allemaal is gebeurd. Je moet het oude jaar kunnen afsluiten voordat je weer fris en fruitig aan het nieuwe jaar begint.Kerststress van het grote moeten

Maar ja, dat gaat niet want je MOET dingen. Eerst natuurlijk al hollen en draven voor Sinterklaas, dan sluit het voorbereiden voor kerst daar naadloos op aan. En dan moeten we veel van onszelf. Het moet namelijk allemaal leuk, verzorgd en gezellig: EN je huis prachtig versierd, EN je diner een culinair hoogstandje, EN je kinderen toonbeelden van serene rust zoet spelend.  Herkenbaar? Ja als plaatje in de Libelle of Margriet.
In de bladen en online lees je ook heel veel tips om met de kerststress om te gaan: plan vooruit, drink hoogstens 5 glazen wijn per dag, sla je kinderen niet te veel. Dat soort dingen.
Ik ben zelf op dit moment ook aan het draven want er zijn veel Duitse bestellingen in te pakken. De Duitsers gaan helemaal los met kerstkado’s. Duitsers geven ook grote cadeaus, hartstikke leuk natuurlijk!
Verder dan valt mijn sociale agenda nog heel erg mee met kerst, ik ben voornamelijk thuis. Ik heb niks te klagen over kerststress eigenlijk. Het pre-kerstkneuteren vind ik gezellig en ik kook alleen voor Dave en mijzelf. En ik maak er alleen iets aparts van voor eerste kerstdag. Voor tweede kerstdag is het meestal boerenkool ofzo. Rondom de kerst doen we voornamelijk niks.
Een goeie tip rondom het kerstdiner wil ik nog wel meegeven: bedenk een back-up diner: zorg dat je ovenfriet, vissticks en spinazie a la crème in huis hebt en je kunt je gasten altijd voederen! Niemand gaat met honger naar huis. Pannenkoeken zijn hiervoor ook een uitstekende keuze.
Maar de beste manier om kerststress tegen te gaan is:

Een potje meditatie en/of ademhalingsoefeningen

Neem elke dag 15 minuten de tijd voor meditatie en/of ademhalingsoefeningen. Tadaaa!
Dit wiel hoef je niet zelf uit te vinden want er zijn heel veel YouTube filmpjes te vinden over dit onderwerp. Ik heb er een aantal voor je uitgeprobeerd en deze is heel fijn:

https://www.youtube.com/watch?v=67SeR3LxtdI

Helaas was het niet mogelijk om dit filmpje te embedden dus je moet even ouderwets klikken. Hij is van het YouTube kanaal van Eckhart Tolle. Deze meditatie gaat alleen over ademhaling, geleid door Kim Eng. Ik hou wel van geleide meditaties, want het houdt je beter bij de les. Je volgt de stem dus je dwaalt minder snel af. Maar het valt of staat met de stem van diegene. De persoon moet natuurlijk rustig spreken maar sommige stemmen roepen bij mij bij voorbaat al weerstand op, dus dan klikken we eentje verder.
Kim Eng heeft een bijzonder prettige stem.

kerststress

Door beter adem te halen, zelfs al is het maar 15 minuten per dag, hou je het beter vol. Je lichaam functioneert beter als je goed adem haalt. Daarom is dit de enige tip die je nodig hebt. Een kwartiertje per dag moet te doen zijn!
De foto van het midwinterzonnetje heb ik een paar jaar geleden gemaakt, achter onze tuin. Het bergkristal is ook van mij.

 

 

4 gedachten over “Hoe bestrijd je kerststress in december, de ultieme anti-stress tip!

  1. Mooie foto, ook van dat bergkristal! Ik geloof wel in de kracht van stenen. Ik heb jammer genoeg geen geduld voor mediteren. En met mijn longziekte is ademen ook al zwaar genoeg!

  2. Hahaha, ik moest zo lachen bij de inleiding al. Ik zou ook wel een winterslaap willen houden. Het liefst vandaag ermee starten. Ik moet/wil nog veel doen en ik heb echt een “ik-heb-nergens-zin-in dagje…
    En je kinderen minder slaan, hahaha.
    Ik ga zo die oefening doen, de pagina staat al open. En blij dat het een prettige stem is, ik had wel eens filmpjes waar ik mij ergerde aan de stem, of dat iemand steeds een smak geluid maakt.. leidt behoorlijk af.
    Ik ga mediteren, er is niemand thuis nu dus lekker rustig! (en mijn katten liggen al een uur te mediteren ;))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *