Typisch Duitse lekkernijen voor de kerst

Net als in Nederland voor Sinterklaas heeft Duitsland haar eigen Duitse lekkernijen voor de kerst. Zoetigheid, koekjes en snoep die alleen in de laatste maanden van het jaar verkrijgbaar zijn. En net als in Nederland met de discussie “zijn de pepernoten nu alweer te koop!?”, is het hier ook “Gibt es jetzt schon wieder Lebkuchen?”. Ja en dat is fijn. Ik lust ook altijd wel pepernoten in augustus.
Dit zijn mijn favoriete Leckerli’s, gekocht bij de discount supermarkt Netto:

duitse lekkernijen voor de kerst
Een soort kerststolletje, gevulde Lebkuchen, Aachener Printen, Butter Spekulatius, marsepeinen aardappeltjes, domino’s en een Baumstamm.

Nederlands Sinterklaassnoep of Duitse lekkernijen voor de kerst?

Ik lust alles hoor, maar wat is er anders aan het Duitse lekkers ? Nou eerst wat er hetzelfde is als de Sinterklaas-snoep: er is een hoog speculaas- en taaitaai-gehalte. De Aachener Printen en Lebkuchen doen sterk denken aan taaitaai maar dan met een dikke laag chocola. Een duidelijke plus. De gevulde Lebkuchen hartjes hebben iets jammigs in het midden. De marsepein is natuurlijk hetzelfde.  De Butterspekulatius smaakt helemaal niet naar speculaas, dat is meer een knapperig boterkoekje. Het stolletje is net iets anders dan een Nederlandse kerststol.
Over het algemeen lijken het wel op Nederlands snoep maar dan net iets anders, net anders gekruid, iets meer of minder kaneel. Zo heeft elk land zijn eigen tradities.

duitse-lekkernijen-voor-de-kerst2

Dit is mijn alltime favorite: de Baumstamm, dat is een chocoladereep met marsepein en een soort ganache in het midden. Kijk hoe ik het beeldig heb geëtaleerd, in plakjes, alsof ik ervan ga uitdelen. NOT! 😀 Sterker nog, terwijl ik dit typ, is het eerste plakje al genuttigd. Het is niet bepaald een slanke traktatie trouwens…
Al deze koekjes en snoep zijn geschikt voor het kerstbord oftewel de Weihnachtsteller, waarover later meer. Dave’s moeder bakt zich altijd een slag in de rondte voor de kerst, met veel lekkere koekjes voor dat kerstbord. Die krijg je op kerstavond, dat is ook één van de Duitse tradities met kerst.

He wat een lekkere blog, over my drug of choice! 😀 Zie ook mijn tips voor een restaurant in Goch!

Wat zijn jouw favoriete zoetigheden in deze tijd van het jaar?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

6 gedachten over “Typisch Duitse lekkernijen voor de kerst

  1. Ik dacht al: en de Baumstamm dan? Die dingen zijn zoooooo lekker! En ze kosten zowat niks. Hmmm, nu je het zegt… ik heb er gisteren twee gekocht. Even zoeken! 😀

  2. Die Baumstamm! Het water loopt mij in de mond, wat ziet dat er lekker uit!
    Ik heb 2 keer een zak pepernoten gekocht en gek genoeg komen ze niet op.. ik kijk ook vaak naar marsepein, maar kopen doe ik (nog) niet. Die ik zie liggen in de supermarkt hebben zo een eenheidssmaak, ik denk dat ik liever een stukje koop bij een goede bakker, die gewoon nog smaakt zoals het vroeger smaakte.
    Ik moet plots denken aan mijn kindertijd in Utrecht, dat ik naar de warme bakker ging op zaterdagmorgen om daar vers brood te halen. Was niet om de hoek en het was stevig koud.. maar die heerlijke geur van versgebakken brood en andere lekkernijen. waarom ruik ik dat niet meer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *