Hoe begin je een Etsy-shop?

etsy shop starten

Nou, technisch gezien is dit supersimpel. Maak een account aan, verzin een naam voor je shop en hoppa: je hebt een Etsy-shop. Nu kun je hem vrolijk gaan vullen.
Ik vind dat Etsy een hoog bedieningsgemak heeft, het spreekt tamelijk voor zich. Onder listings kun je producten aanmaken. Je kunt tot 20 categorieën aanmaken en zo je artikelen sorteren.

Waar is Etsy voor bedoeld?

Etsy is een platform waar je alleen zelfgemaakte producten, vintage artikelen of benodigdheden mag verkopen. Dit is een heel mooi principe, want dat betekent dat je niet hoeft te concurreren met allerlei goedkoop geproduceerde dingen. En je weet dat de bezoekers op Etsy komen voor mooie kwaliteit en unieke producten.
Etsy is vooral populair in Amerika, Canada en Engeland, dus daar komen veel bezoekers vandaan.

Wat kost Etsy?

Je betaalt een klein bedrag voor het plaatsen van een artikel. Dat is $ 0,20 per artikel, voor 3 maanden. Dus als je product een jaar op de site staat, kost dat $ 0,80.
Als je iets verkoopt, betaal je ongeveer 10% aan Etsy over het totaalbedrag, inclusief verzending. Misschien lijkt je dat veel, maar je moet wel bedenken dat zonder het platform, je klant jouw product niet zou hebben gevonden.

Hoe zet je je spullen te koop?

  • Allereerst moeten je foto’s goed zijn. Groot genoeg, maar ook professioneel in hoe je het presenteert. Fotografeer het object van alle kanten. Vergeet bij vintage items vooral de onderkant niet.
  • Bedenk een goede titel, met de nodige steekwoorden.
  • Schrijf een zo volledig mogelijke tekst over het product, inclusief de maten. Ik vermeld de maten zowel in centimeters als in inches (ik heb een rolmaat waar beide op staan, heel handig)
  • Als je een vintage item verkoopt, vermeld dan ook eventuele beschadigingen.
  • Vul onderaan de zg. tags ook zo compleet mogelijk in. Dit zijn de steekwoorden waar klanten je mee kunnen vinden. Bedenk dat zo breed mogelijk.

En het moet verzonden worden

Zodra iets verkocht is, moet het natuurlijk verstuurd worden. Denk hier goed over na van te voren, zeker ook hoe zwaar de doos is zodra alles goed is ingepakt.
Je kunt allerlei settings voor verzending instellen. Je kunt zelf bepalen naar welke landen je wilt versturen. Als je buiten Nederland wilt versturen (wat ik je wel aanraad), moet je goed kijken naar het gewicht en de kosten daarvoor. Ik heb wel 15 verschillende categorieën voor de diverse gewichten.
Bedenk je ook dat al die dozen naar het postkantoor moeten… haha

Mijn conclusie

Ik ben heel tevreden over Etsy. Zeker, je betaalt kosten, maar een eigen webshop is ook niet gratis. Ik heb inmiddels 15 jaar ervaring met mijn kralen webshop en ik kan je vertellen dat alle software, de hosting, het up to date houden van de techniek en het bijhouden van SEO (vindbaarheid in Google) elk jaar duizenden euro’s kost. En dat betaal ik sowieso. Bij Etsy betaal je pas een groter bedrag zodra iets verkocht is.
Het grote voordeel van Etsy is dat bezoekers je veel gemakkelijker vinden dan via een eigen webshop. Vooral de SEO voor ranking in Google kost kapitalen. Je kunt het zelf doen, maar dat is heel veel werk en ook vrij lastig. Zie de diverse blogs die ik over SEO geschreven heb.

Etsy handelt ook de betaling af, geen gedoe met credit cards moeten accepteren enzo (en de kosten daarvan). Jij krijgt je verkoop pas te zien als er is betaald.
Eens per week (of vaker als je wilt), krijg je het openstaande bedrag (minus die kosten van 10%) uitbetaald op je bankrekening.

Het nadeel is natuurlijk dat je wel meemoet in de layout van Etsy en evt. eisen die ze stellen, maar naar mijn idee weegt dat nadeel niet op tegen bovengenoemde voordelen, zeker als je klein wilt beginnen met eens wat verkopen.

7 gedachten over “Hoe begin je een Etsy-shop?

  1. Ik denk dat het voor vintage zeker heel erg goed kan werken. Voor kant-en-klare, handgemaakte sieraden wordt het al een stuk moeilijker: de concurrentie is moordend. Wel grappig dat sommige mensen denken dat als je iets op Etsy zet het dan ook binnen een maand allemaal verkocht is. Fugeddit! Je moet ten eerste al een redelijk gevulde shop hebben mét goede kwaliteit (yep, beginners denken vaak dat ze alles kunnen verkopen… en dat 3 items toch wel genoeg is?!) maar dan nog boks je op tegen heel wat anderen.
    Leuk trouwens dat jouw vintage aanbiedingen zo goed lopen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *