Goed inpakken is een kunst – 8 tips!

goed inpakken tips

Aangezien ik nu behoorlijk in de vintage handel zit, moeten die spullen natuurlijk ook verstuurd worden. Van wat ik verkoop via Vintage Elv gaat zeker 90% naar het buitenland en daarvan zo’n 50% naar Amerika. Dus dit moet degelijk worden ingepakt, anders krijg je geen blije klanten.
Vorige week kreeg ik een prachtige review, met de omschrijving dat haar pakje leek te zijn ingepakt door ‘a team of aerospace engineers’. 🙂 En dat haar vaas in perfecte toestand was aangekomen.
Precies, en zo hoort het ook.

Hieronder een aantal tips om je artikel optimaal in te pakken zodat het veilig en heel aankomt. Want ga er maar vanuit dat er altijd wordt gesmeten met je pakket, en de melding ‘breekbaar’ haalt helemaal niks uit.
Ik heb altijd artikelen met verschillende vormpjes om te versturen, dus dan wordt het ’tetrissen’ met dozen.

1. Zorg voor voldoende verpakkingsmateriaal

 • Dat is natuurlijk ten eerste een geschikte, ruime doos.
 • Dan voldoende bubbelfolie, ik heb altijd een rol met kleine en met grote bubbels.
 • Voldoende vulmateriaal.
 • Plakband, veeeeel plakband.

2. Heel veel lagen: more is more

Vergeet ‘less is more’ maar als je gaat inpakken. Zeker breekbare dingen moet je zo dik inpakken tot het soort voetbal, of football, is geworden. Ik doe altijd eerst een laag kleine bubbels en dan een laag dikke bubbels en check dan goed of alle randen etc voldoende afgedekt zijn.

3. Pak alles apart in

Je kunt nooit iets bij elkaar in bubbelspul rollen. Alles moet apart worden ingepakt. Dus ook geen deksel op een theepot. Er mag niks tegen elkaar rammelen in de doos of het gaat geheid kapot.
Dus met een heel servies inpakken ben je best een tijdje bezig. Ik denk een half uur tot drie kwartier.

4. Zorg dat de doos stevig en groot genoeg is

De doos moet duidelijk ruimer zijn dan het te verzenden artikel, zodat je rondom een buffer aan vulmateriaal kunt toevoegen.
Ik heb tegenwoordig een rijke hoeveelheid dozen in verschillende maten op voorraad, zodat ik niet lang moet zoeken naar een geschikte doos of extra werk heb met een te grote doos kleiner maken. Voor verzending buiten Europa wordt elke kilo gerekend, dus dan is het niet handig als ik 2 kilo aan loze vulling moet meesturen.

Een grotere doos, vanaf 50 x 50 x 50 cm ongeveer, kun je het beste met een dubbele laag golfkarton nemen. Dat is ook zwaarder, maar veel steviger. Aan een slappe doos heb je sowieso niks.
Ik neem altijd geschikte dozen mee van de supermarkt, maar de grotere moet je kopen. Die kosten al snel 2,50 tot 5 euro per stuk, zeker in kleinere hoeveelheden van 10 stuks of zo.

5. Vul alles goed op

Dan komt de grote oppropperij. Ik gebruik bijna altijd kranten als opvulling. Dat is al gebruikt, dus milieuvriendelijk, en bovendien heel effectief. Trek 2 bladen uit de vouw en frommel ze op. Prop alles rondom het gebubbelwrapte artikel en vergeet de onderkant niet. Herhaal tot alles goed vast en klem zit in de doos. Voor een grote doos gebruik ik zo 5 tot 6 volledige kranten om hem te vullen.
Je kunt natuurlijk ook van die rollen met luchtkussens nemen, maar die zijn behoorlijk duur in aanschaf, niet milieuvriendelijk en bovendien heel ‘sperrig’: ze nemen veel plek in beslag in je werkruimte. Je verpakkingsmateriaal moet ook ergens liggen immers. Kranten zijn lekker plat.

6. Plakband plakt aan plakband

Oké, alles zit erin. Nu nog zorgen dat het erin blijft. Daarvoor is dat brede plakband je vriend. Voor de grootste maat doos (50 x 50 x 100 cm) verbruik ik soms een rol per keer. Dus dat koop ik altijd groot in.
Belangrijke tip: doe het plakband altijd rond tot je weer plakband tegenkomt. Dat plakt altijd goed. Want van karton rolt het soms weer los. En aangezien er veel wordt geschoven met zo’n doos kan het gemakkelijk loslaten.

Alle plakbanduiteindjes komen uit op plakband.

7. Extra zeker: een doos in een doos

Voor sommige dingen doe ik een doos in een doos, zoals bijvoorbeeld met een spiegel. Daarbij is het zo belangrijk dat er geen kracht komt op de hoeken en randen, dat een extra doos daarvoor nodig is.
Toevallig heb ik dat vorige week gedaan en je kunt op onderstaande foto’s zien hoe die stappen eruit zien.

De spiegel in kwestie, zo’n 70 bij 35 cm.
De basis inpak. Het karton is nadrukkelijk breder dan de spiegel.
Dan is er extra karton omheen gekomen en 2 steunstukken.
De binnenkant van de doos. Je ziet dat ik de hoeken ook heb verstevigd.
Aanvullen met kranten. Dan volledig inplakbanden en het kan onderweg naar Brooklyn.

8. Tijd is geld

Zoals je hierboven ziet, kost het goed inpakken flink veel tijd. Deze tijd moet je (enigszins) meerekenen bij je prijsbepaling. Bovendien moet je voor verzending buiten Europa ook goed letten op het uiteindelijke gewicht van de doos. Ik reken voor grotere objecten zeker 2 tot 4 kilo erbij van het te verzenden artikel.

Als je op bovenstaande manier te werk gaat, heb je de meeste kans dat een artikel goed aankomt. Een garantie van 100% heb je nooit, want als er een heftruck of zo overheen rijdt, houdt alles op. Daarom gebruik ik altijd verzekerde verzending.
Als je nog meer tips hebt, houd ik me aanbevolen!

18 gedachten over “Goed inpakken is een kunst – 8 tips!

 1. Ja en als PostNL besluit het pakket met Zwiebelmuster servies uit Duitsland op het balkon te smijten dan kun je iets nog zo goed inpakken……..Zelf in 1 1/2 jaar 3 keer verhuisd en qua servies niks kapot (Helaas meubels wel maar dit viel de verhuizers (klungels) te verwijten. Ik kreeg de tip (van een andere verhuizer) om borden per stuk goed te verpakken en op de zijkant in de doos te plaatsen maar wellicht ken je deze tip ook al. Ik weet niet hoe het in Duitsland is maar het valt mij hier vaak op dat producten in veel te grote dozen worden gedaan met schuiven als gevolg. Ik bestelde 6 handdoeken en 4 flessen wijn bij de Hema…..in 1 doos gedaan zonder bescherming. Alles kapot gelukkig hadden de handdoeken de wijn grotendeels geabsorbeerd.

  1. Tjee, dat is toch te belachelijk voor woorden. En met die handdoeken hadden die flessen extra makkelijk goed ingepakt kunnen worden.
   Borden kun je het best op hun kant erin doen inderdaad, dan kunnen ze meer kracht weerstaan. Maar je weet nooit hoe hoe die dozen gekanteld worden en dan haalt het weer niet veel uit.

 2. Dat kantelen van die borden vind ik wel grappig… die dozen kantelen wat af onderweg! Wat ontzettend leuk dat jouw handel nu al zo goed loopt! Ik vind het leuk om jouw vondsten te zien. Eén inpaktip… gebruik nooit van die oplosbare wokkels (maar die nemen toch teveel opslag in ). Ze lossen ook wel eens in de regen op… en dan maak je toch een vies pakket open!

 3. er komt heel wat meer bij kijken dan alleen leuk dingen verkopen 😉 het inpakken dus! ik heb er geen ervaring mee dus ook geen tips voor je 😉 ik ben altijd al heel blij als bij mij alles heel aan komt!

 4. Wat goed dat de handel al zo goed loopt! Ik ben al heel wat keren verhuist en gelukkig nog nooit iets gesneuveld, wel kwijt geraakt Haha! Maar afgezien van jouw eigen tips heb ik eigenlijk geen aanvullingen, je bent goed bezig!

 5. Jazeker, inpakken kost zoveel tijd. Zelfs als het minder breekbaar of zelfs onbreekbaar is, ben ik veel tijd kwijt. Ik heb geen aanvullende tips, maar dat over de borden ga ik onthouden.

 6. Wat een leuke tips. Ook heb ik gelijkt even op je webshop van VintageElv gekeken en zie dat je vanuit Tiel (nederland) verstuurd. Is dit met een speciale reden? Is het vanuit Nederland goedkoper versturen?

  1. Dat maakt niet zoveel uit, maar ik heb een Nederlands bedrijf, gevestigd in Tiel. Dus ik verstuur altijd vanuit Nederland, in Gennep. Ik ben er in 10 minuten.

 7. Wat fijn dat je zo goed inpakt. Ik ben verslaafd aan servies (blond amsterdam) en koop ook wel eens secondhand maar zie mensen zo vaak niet goed inpakken..

 8. Goeie tips! Ooit heb ik zelf eens een servies ontvangenen die inpakster had tegen de zijkanten van de doos platte piepschuimstukken geplaatsts. Ook niet milieuvriendelijk maar wel effectief. Zelf eens een tiffanylamp verzondenen toen heb ik houten latten op maat gezaagden rechtop en dwars in de doos vastgezet met breed plakband. Rest opgevuld met bubbelfolie en kranten zoals jij dat doet. Kwam heel aan.

 9. Leuk om te zien hoe je het inpakt. Vooral die verstevigde hoeken vind ik een gouden tip! Soms krijg je dingen toegestuurd die zó waardeloos verpakt zijn! Of inderdaad in bizar grote dozen. Dat begrijp ik werkelijk ook nooit. Onlangs bestelde ik een verloopstekker om m’n mobiel te kunnen opladen via de accu van m’n elektrische rolstoel. Qua formaat echt een ding van niks. Ik kreeg ‘m toegezonden in een doos zo groot, dat je er gemakkelijk een tweepersoons vierseizoenendekbed in had kunnen verpakken.

 10. Een erg onderhoudend blog over inpakken. Van je advies kunnen veel profiteren. Ik verbaas me soms over hoe onnodig groot een doos is, die ik toegestuurd krijg in verhouding tot de inhoud. Hoog tijd voor een inpakcertificaat.

 11. Bedankt voor de tips! Er gaat inderdaad veel tijd zitten in inpakken, maar je wil toch niet dat je verzending kapot aankomt… Een goede kartonnen doos helpt hierbij, plus piepschuim of kartonsnippers. Als ik oude kranten in huis heb gebruik ik deze ook nog wel eens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *