Kralen ketting upcyclen – kringlooptip!

ketting upcycling

Deze keer een blog waarbij ik mijn liefde voor de kringloop en mijn liefde voor kralen kan combineren! Afgelopen week heb ik onderstaande ketting met houten kralen gekocht bij de kringloop in Uden. Mooie kleur en ik hou wel van die oplopende maten kralen, lekker vintage. Hij was alleen te lang, 69 cm, waardoor hij in een lange U om mijn nek hing. Dat vind ik niks.
Dus een mooi projectje om van deze tweedehands ketting wat anders te maken!

Als je de foto goed bekijkt, zie je dat bij twee van de grootste kralen (20 mm) in het midden het tussenkraaltje ontbreekt. Dus alleen daarom al moest hij opnieuw worden geregen, want daar erger je je dood aan.
Maar het kon wel meer dan alleen een ketting worden, omdat hij moest worden ingekort tot 50 cm. Makkie!

Van kralenketting tot sieradenset

Ik heb de ketting uitgemeten en er wat andere kralen bijgezocht. Met alleen de houten kralen had ik net niet genoeg voor een bijpassende armband en oorbellen. Die metalen kralen komen natuurlijk van Kralenkwarts. Die stoere kralen maken de ketting ook eigentijdser.

ketting upcyclen

Ik heb alle kralen eraf gehaald, want het moest toch helemaal nieuw geregen worden op staaldraad. Van de kleinste kralen (9 mm) heb ik er een aantal afgehouden en ook die van 13 mm. Je wilt wel het verloop houden, maar dan met minder kralen per grootte.
De metalen kralen had ik eerst er hoger tussen gezet, zie hieronder, maar dat kwam me te veel links en rechts van mijn hals uit. Even voor de spiegel houden doet wonderen in zulke situaties.
Dus dat moest weer overnieuw.

Toen ik tevreden was met de ketting, heb ik eens gekeken wat ik over had: een aantal van die van 9 mm en 13 mm. Plus wat tussenkraaltjes. Voor de oorbellen heb ik twee nette, gelijke kralen van 8 mm apart gehouden.
Voor de armband heb ik vervolgens wat uitgeprobeerd met de overige kralen tot ik tevreden was over het resultaat. Als je goed kijkt, zie je dat het niet helemaal symmetrisch is, maar het valt niet zo op. Bovendien paste hij zo goed om mijn pols en waren de kralen goed verwerkt.

Vervolgens heb ik de oorbellen gemaakt en toen zag ik dat ik nog twee dikke kralen van 17 mm over had. Dus van die kersjes ook nog oorbellen gemaakt en voila: een volledige sieradenset met 2 verschillende paren oorbellen. Daarmee waren alle kralen verwerkt, op één minikraaltje na.

Ik ben er heel tevreden mee. De ketting heeft een gemakkelijk magnetisch slotje, want die houten kralen zijn daar licht genoeg voor. De armband is geregen op elastiek.
Dit is een set die ik zeker zal dragen, waarschijnlijk niet met de ketting, armband en oorbellen tegelijk, want ik ben nogal van de mix & match. Maar rood staat altijd goed bij zwart, wat ik ook vaak draag.

Kortom, kijk eens bij de kringloop voor goedkope kralen sieraden, verbouw ze tot iets anders (natuurlijk dan wel met de kralen en materialen van Kralenkwarts!) en je hebt een uniek sieraad.

4 gedachten over “Kralen ketting upcyclen – kringlooptip!

      1. Ik doe dat ook regelmatig, kringloopkettingen kopen en slopen om te verwerken tot iets anders. Het is zelfs vaak zo dat ik de originele ketting ook best wel mooi vind, maar het eigenlijk gewoon plezanter vind om er mijn eigen versie van te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *