Flachsmarkt Goch, een lekker ouderwetse jaarmarkt

Vorige week ben ik naar de Flachsmarkt Goch geweest (soms ook heel hip als Flaxmarkt geschreven…). Dat is een jaarlijks terugkerend fenomeen en het staat bekend als de grootste openluchtmarkt van de regio. Hij wordt gehouden op de laatste dinsdag van oktober en nog een keer op de laatste dinsdag van november. Dus voor 2018 kun je erheen op 27 november. Je kunt op de website van Stadt Goch zien wanneer het wordt gehouden.
De Flachsmarkt gaat om 8 uur al open, het is dus echt een markt, geen braderie, tot ongeveer 6 uur ’s avonds.Wat zijn zoal de attracties van de Flachsmarkt Goch?

Het is vooral één groot feest voor huisvrouwen. Je kunt werkelijk alle denkbare attributen voor de huishouding krijgen. Ik had bijvoorbeeld nog nooit een kraam gezien met werkelijk uitsluitend borstels. Laat staan dat er meer dan één borstelkraam was!

Je ziet op deze foto ook een goede samenvatting van het publiek. 🙂

Flachsmarkt

Verder zijn er sokken, sjaals, mutsen en sokken. Heel veel sokken. Om de andere kraam heb je sokken. Prima sokken trouwens. Ik heb 3 paar van wol gekocht, nog even kijken of ze niet stiekem krimpen in de was.
Daarnaast zijn er tal van overige nuttige huishoudelijke dingen, zoals een kraam met voornamelijk schorten. Er zijn dagen dat ik er geen een gebruik, hoor. Bovendien heb ik er nog twee die door mijn oma zijn geborduurd op van dat Beiers bont. Uiteraard in bruin en oranje.

Natuurlijk wordt ook de nationale Duitse hobby niet vergeten bij de Flachsmarkt Goch: BAKKEN! Er was een kraam vol met kleine koekjesvormpjes, grote bakvormen. Als je kijkt op de foto hieronder zie je dat ze per soort gesorteerd zijn. Er was een aparte hoek voor de vormpjes voor kerstkoekjes.

De grote vorm met de uil en het hart vond ik erg leuk, maar ik bak te weinig om er echt wat aan te hebben. Er zijn ook veel tafelkleden en lopers. Als mijn keuken van die kneuterige raampjes had gehad, had ik was zin gehad in deze überkneuterige kerstvitrages. Vitrages speciaal voor kerst! 🙂

Flaxmarkt Goch

Nog een opvallende kraam, eentje die ik in elk geval nog nooit eerder had gezien: allemaal tweedehands Tupperware! Voor een deel waren het restpartijen, maar er was ook heel veel gebruikte Tupperware. Blijkbaar ook allerlei modellen die Tupperware nu niet meer heeft. Ik herinner me hoge bekertjes in elk geval levendig van school, meestal met lauwe melk. Brrr.

Vergeet niet om een zakje gebrande amandelen mee te nemen. Die horen erbij in deze tijd van het jaar. Je vindt van die kraampjes ook altijd bij de kerstmarkt in Kleve.

Bij de Flachsmarkt in oktober is het ook altijd kermis trouwens, in november niet. Ik vond het wel een aanrader voor een gezellig uitje met moeder, zuster, vriendinnen. Als je er een dagje uit van wilt maken, klik dan op de volgende link, voor mijn tips voor restaurants in Goch.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

11 gedachten over “Flachsmarkt Goch, een lekker ouderwetse jaarmarkt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *