Een brillenketting maken, heel leuk als Sint-idee!

brillenketting

Vandaag weer eens een kralencreatieve blog. Nu we allemaal Halloween achter de knopen hebben – nou ja, niet helemaal, want onze hoeveelheid Halloweensnoep oversteeg de hoeveelheid kinderen die langskwam in ruime mate. In my defense: er zijn zegge en schrijve 6 kinderen langs geweest en ik had een emmertje lolly’s. Dus dat is nog niet op.
Maar goed, we gaan ons nu natuurlijk op de Sint richten en het maken van eigengemaakte cadeautjes.
Bij Kralenkwarts verkoop ik van die brillenkoord oogjes waarmee je een brillenketting kunt maken. Dat is heel handig voor mensen met een leesbril die ze vaak op en af moeten zetten. Oftewel: een oplossing voor mensen die hun bril altijd kwijt zijn. Zelf ben ik inmiddels aan de varifocaal bril, dus ik heb hem permanent op. Zoals altijd al trouwens.

Hoe maak je een brillenketting?

Je hebt er dus per se die brillenkoord oogjes voor nodig. Hoe je de ketting maakt, mag je zelf bepalen, maar ik heb nu gekozen voor een schakelketting en gekettelde kralen. Dat vind ik mooier vallen en met dat stuk schakelketting ertussen ben je lekker snel klaar.
De totale lengte moet ongeveer 80 cm zijn, dan krijg je de ketting met gemak over je hoofd.

Benodigdheden:

  • Brillenkoord oogjes
  • Kettelstiften en schakelketting (minimaal 60 cm)
  • Kralen met rijggat van minimaal 1 mm
  • Kralen naar keuze
  • Twee montageringetjes van 5 of 6 mm

Je begint met het maken van de kettelstukjes. Dan knip je stukjes van de schakelketting van ongeveer 5 cm. Deze maak je aan elkaar.

Dan meet je het stuk met schakels etc op, kijk hoeveel de lengte totaal is. Dan trek je dat af van die 80 cm en dan weet je hoeveel ketting je nog nodig hebt. In mijn voorbeeld was het gekettelde deel 35 cm, dus ik moest nog 34 cm ketting nemen.
Je bevestigt aan de uiteindes de brillenkoord oogjes met een montagering (5 mm werkt prima). Het middenstukje kun je schuiven, dus je maakt zo het oogje wat groter om er uiteindelijk een pootje van de bril door te doen.

brillenketting maken

Maak oorbellen bij de brillenketting

Voor degenen die dol zijn op setjes sieraden, maak er snel een paar oorbellen bij. Je hebt vast wat kralen over, dus het is een kleine moeite. Een armband kan natuurlijk ook.

Extra surprise-effect:

Bij ons thuis ging Sinterklaas ook voor een belangrijk deel over het lekker pesten van de ander. Dus mag ik de tip aan de hand doen om zo’n brillenketting te maken voor iemand die net 40 is geworden. Of iemand die (jong) net oma is geworden. Voor de leesbril die er ongetwijfeld snel moet komen. Het gedicht schrijft zichzelf gewoon.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

8 gedachten over “Een brillenketting maken, heel leuk als Sint-idee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *