Wat is de gezelligste kerstmarkt van Duitsland? (kerstmarkt kleve)

Het antwoord daarop is eigenlijk: ik weet niet zeker wat de gezelligste kerstmarkt is, maar kerstmarkt Kleve is een aanrader. Je kunt alle relevente informatie vinden via de link Klever Weihnachtsmarkt. Mijn zus meldde vorige week dat ze de dringende behoefte had tot het bezoeken van een kerstmarkt om daar “kneuterige kerstdingetjes” aan te schaffen. Nou dat kan geregeld worden, ik vond het een ontzettend goed plan! Ik woon er natuurlijk in de buurt maar ik ben in geen jaren geweest. Bijna elke Duitse stad heeft een kerstmarkt in de adventstijd. Een kerstmarkt is altijd buiten, en de standhouders hebben van die rustieke houten huisjes waar ze beschermd zijn tegen de elementen. Er zijn heel veel lichtjes natuurlijk, want een kerstmarkt is eigenlijk het leukste in het donker.
kerstmarkt kleve

Wat vind je op kerstmarkt Kleve?

Advent in Duitsland en de voorbereiding voor kerst is superbelangrijk in Duitsland. Om in de kerstsfeer te komen, zijn er veel lichtjes en tradities. Op elke kerstmarkt vind je eigenlijk globaal hetzelfde: veel te eten zoals diverse currywurst opties, snoep, gebrande amandelen, warme chocomel, wafels en natuurlijk Glühwein. Reibekuchen vind ik altijd lekker, dat is een hartig pannenkoekje van rösti en ui, dat je eet met appelmoes.

kerstmarkt3

Verder worden er veel kerstkadootjes verkocht, de beroemde kneuterige kerstdingetjes dus. Het leukste daarvan vind ik dat er veel handwerk te vinden is. Elke handwerker gaat helemaal los met houtsnijwerk, keramiek, sieraden, breisels, weefsels en noem maar op. Dat is echt de plek om een uniek kadootje te vinden. Vaak zijn de prijzen ook heel schappelijk.

Mijn favoriete kerstkraam

De leukste kraam vond ik deze kraam van een ouder echtpaar, helemaal vol met handgemaakt houtsnijwerk. Sommige items waren gefiguurzaagd, de grotere als echt houtsnijwerk. De man was dan ook het hele jaar druk met de voorbereidingen en het maken van alle items.

gezelligste kerstmarkt
Mijn zus en ik hebben allebei diverse kneuterige dingetjes gekocht (yes mission accomplished!), voor onszelf en als kadootje. Hij had ook een aantal grote stukken die over de 100 kosten. Die mensen op het plaatje kochten een grote houten kaars met lampjes en versiering. De standhouder vertelde daarna dat hij voor elk jaar 10 van die grote kaarsen maakte en nu had hij net de laatste ervan verkocht.
Ik kan me ook voorstellen dat mensen er speciaal voor komen, want hij staat alleen maar op de kerstmarkt Kleve.

kerstmarkt2

Na al dat slenteren (toch zeker wel zo’n 40 kramen af), waren we natuurlijk helemaal moei en aan versterking toe. En aangezien we allebei zoetekauwen zijn hebben we ons vergrepen aan een verse wafel met warme kersen en slagroom. 🙂

kerstmarkt1

Kerstmarkt Kleve is heel gemakkelijk te bereiken, hij vindt plaats buiten de stad, tegenover Museum Kurhaus aan de Tiergartenstrasse. Er staat daar zo’n standbeeld op een hoge sokkel (Neue Eiserne Mann), met barokke tuinen. Dit is allemaal gratis toegankelijk om te wandelen.

kerstmarkt-kleve

Tegen de achtergrond is een Nederrijnse heuvelrug, dat zie je ook op de bovenste foto. Dat maakt de locatie van de kerstmarkt extra gezellig want het is gelijk helemaal buitenland!
Dave en ik hebben een aantal jaren geleden de bult beklommen, in het voorjaar, en deze foto gemaakt vanuit de hoogte. Je zie daar die sokkel ook staan.

kerstmarkt-kleve-55

Kortom wat mij betreft heeft Kleve de gezelligste kerstmarkt van Duitsland. Als je er heen wilt, moet je snel zijn. Hij is nog open tot en met a.s. zondag 4 december.
In het weekend zal het wel een stuk drukker zijn.

kerstmarkt kleve

Ben je wel eens op een Duitse kerstmarkt geweest?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

6 gedachten over “Wat is de gezelligste kerstmarkt van Duitsland? (kerstmarkt kleve)

  1. 40 kramen dat is best veel voor een kerstmarkt. Die uiltjes op die ene foto vind ik wel leuk. Ik vind het altijd leuk als marktkramers zo creatief zijn en dingen zelf maken. 🙂

  2. Die wafels! Daar kan ik mij ook aan vergrijpen! Houtsnijwerk is leuk, mijn oom had een kerststal gemaakt met houten figuurtjes… Baal dat ik niet weet waar hij is, ik denk bij mijn zus, als ze hem nog niet weggegooid heeft.
    De sieraden zijn binnen, ze zijn zo mooi! Zondag zie je ze terug op Mijn KeeK. (en op Instagram)

  3. Ik wil graag dit jaar zelf staan met mijn eigengemaakte creaties op duitse kerstmarkten. Weet iemand hoe dit werkt. Of heeft iemand connecties of namrn of telefoonnummers of iets dergelijks.
    Alvast super bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *