Zelf speculaasjes bakken, voor de Sint of voor Kerst

De kersttijd nadert dus dat is het moment voor de echte Duitse huisvrouw om helemaal los te gaan met het bakken van koekjes. Een traditie die ik gelijk heb omarmd. Speculaas hoort ook typisch bij de Duitse kerstlekkernijen, wat voor Nederlanders toebehoort aan Sinterklaas.
Vorig jaar heb ik over kerstkoekjes maken met marsepein geschreven. Deze keer mijn opperst basale recept voor roomboterkoekjes, met speculaaskruiden. De afgelopen jaren heb ik tijden gezocht naar speculaaskruiden, maar ik kon het niet vinden. Maar vorige week vond ik een pötke van Verstegen.
Vandaag getest voor het speculaasjes bakken!Basisrecept speculaasjes bakken à l’Armande

  • 200 gram bloem
  • 150 gram boter
  • 100 gram suiker

Meer is het niet. Meestal doe ik er iets meer suiker bij. Je kunt op deze neutrale smaak vrij gemakkelijk variëren. Ik doe er ook wel eens amandelaroma doorheen.
Dit kneed je goed door elkaar en je laat het deeg minimaal een half uur tot een uur rusten in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 170 graden. Deze keer had ik de speculaaskruiden om uit te proberen. Ik kan niet aangeven hoeveel het was, want het was een potje met gaatjes. Dus ik heb er maar wat in geschud.

Ergens in hoogzomer heb ik al deze vormpjes gekocht, bij elkaar voor 50 cent. Heel kerstig en goed voor mijn voorraad bakdingetjes.
Als je deeg voldoende is bijgekomen van gekneed te zijn geworden, dan rol je het uit tot een plak van zo’n 5 mm.
Hier steek je de vormpjes uit.
Zo ging het de oven in:

speculaasjes bakken

En zo kwam het er weer uit. 🙁

Duidelijk iets te lang erin gezeten, twee minuten denk ik. Maar de post belde net aan, dus ik was afgeleid. De tweede batch was wat lichter van kleur. Van de vormpjes is ook niet veel meer over. Je herkent er nog vagelijk een obese ster in, die kerstkous komt ook nog wel over, maar daar is ook alles mee gezegd. Dat komt misschien omdat het boterkoekjes zijn en dan zal het wel wat meer uitlopen.

Eindoordeel van de speculaasjes

Beetje mwah. Maar hoe smaken ze? Prima!  Smaken ze naar speculaas? Ja, heeel in de verte! Doe er dus vooral goed veel kruiden bij.
De volgende keer speculaasjes bakken doe ik er ook een snufje zout bij. Dat is namelijk een typisch verschil tussen Nederlandse speculaas en Duitse speculaas: de Duitse zijn alleen zoet en de Nederlandse hebben ook altijd een vleugje zoutig.
En hoe red je matige koekjes: met een laag chocola! Ik denk niet dat Dave er bezwaar tegen heeft om ze bij de koffie te nuttigen.
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

8 gedachten over “Zelf speculaasjes bakken, voor de Sint of voor Kerst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *