Vijf redenen om vegetarisch te eten

Vegetarisch eten wordt steeds populairder onder de wereldwijde bevolking. En dat is maar goed ook. Er zijn ontelbare redenen waarom je beter (zoveel mogelijk) vegetarisch kan eten. Zoals je misschien wel weet, ben ik al dik 30 jaar vegetariër. Sinds 1986 om precies te zijn. Destijds was je vooral een rare geitenwollen sok om vegetarisch te willen eten. Die rare hippies met al hun konijnenvoer. Toegegeven, de hippies waren in 1986 al bijna uitgestorven, maar als het over vegetarisch eten ging, werden ze er altijd bij gehaald.
Ik ben niet het type om overal te gaan preken over vegetarisch eten, laat staan vegan (First rule of vegan club: tell everyone about vegan club). Maar aangezien ik er nog altijd 100% achter sta, hieronder een aantal redenen waarom het een goed idee is.1. De bio-industrie is geen pretje

De bio-industrie is geen pretje, voor niemand niet. Niet voor het dier, niet voor de boer, niet voor het milieu en niet voor de consument. Zoveel mogelijk produceren in zo min mogelijk tijd, is iets wat gewoon niet werkt met dieren. Iedereen kent inmiddels de horrorverhalen van de belachelijke hoeveelheden chemicaliën die er rondgaan binnen de bio-industrie. Dat wil je niet graag in je eigen lichaam krijgen.

2. Natuurlijk gezond

Concentreer je maaltijden op groenten en fruit en je zult in een mum van tijd merken dat je lichaam een heel stuk gezonder en energieker is. Vlees is absoluut onnodig in een maaltijd, zolang je er maar zorg voor draagt dat al je lichamelijke behoeften voldaan worden. Doe een beetje onderzoek en investeer in een goed vegetarisch kookboek. Bovendien vind je op internet zoveel lekkere recepten.

vegetarisch

3. Dierenleed

Nogal wiedes, hoor ik je denken. Maar het dierenleed is iets wat enorm wordt onderschat, is laatst aangetoond. Het blijkt steeds meer dat dieren veel meer emoties hebben dan dat we tot nu toe dachten. Het blijkt zelfs zo te zijn dat dieren veel sterkere vriendschaps- en familiebanden hebben dan tot nu toe aangenomen werd. Denk daar eens over na, wees je bewust van het leven dat het dier heeft gehad.
Dit is voor mij de hoofdreden om vegetarisch te eten. De rest is bonus.

4. Beter voor het milieu

De klimaatverandering is een ander zorglijk onderwerp dat velen van ons bezig houdt. Een enorme grote boosdoener in dit hele verhaal is de vleesindustrie. De miljarden kilo’s sojabonen, die worden gekweekt op plaatsen waar eerst regenwoud was, om de dieren te kunnen voeden. Dit alles moet vervoerd worden en dan alle chemicaliën die, om het af te toppen, ook nog eens gebruikt worden. Verklein je ecologische voetafdruk aanzienlijk door vegetarisch te eten.
Dit pluspunt komt voor mij op de tweede plaats: maakt niet uit hoe oud mijn auto is, omdat ik al 30+ jaar geen vlees eet, ben ik enorm milieubesparend bezig.

5. Goed vegetarisch eten is toegankelijk

Vroeger kon het nog weleens ingewikkeld zijn om fatsoenlijk vegetarisch te eten (lees jaren 80). Dan kreeg je een vegetarische voorverpakte burger op je bord in plaats van een lap vlees. Niet bepaald aantrekkelijk. Gelukkig is daar in de laatste jaren flink verandering in gekomen. Steden tellen ontelbare vegetarische restaurants, van vegetarische snackbars tot luxe-restaurants tot heerlijk thuis laten bezorgen, tegenwoordig is het er allemaal.
Het is ook niet moeilijk om zelf vegetarisch te koken, ook niet als er wel vleeseters in je huishouden zijn. Gecombineerd koken voor een vegetariër en vleeseter gaat prima. Je houdt gewoon het vlees apart. Ik doe dat al jaren zo.

Wat is jouw insteek over vegetarisch eten?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

3 gedachten over “Vijf redenen om vegetarisch te eten

  1. Ik vind het echt heel goed dat er tegenwoordig steeds meer aandacht aan word besteed. Ik ben geen vegetariër maar ik eet ook niet elke dag vlees. 1a2x per week is voor mij voldoende. Ik denk dat ik het wel een keer een maand wil uitproberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *