Hoe kun je een auto kopen in Duitsland?

auto kopen in Duitsland

Dit is overduidelijk een Dave-onderwerp want auto kopen in Duitsland is niet zo mijn dingetje. Dus voor deze blog heb ik Dave even uitgehoord hoe dat allemaal werkt. Voor Nederlanders is het interessant om een auto in Duitsland te kopen want ze zijn voordeliger en vaak goed onderhouden. De Duitse TüV is ook strenger dan de Nederlandse APK.
Zelf hebben we nu ook al een keer een auto gekocht in Duitsland, “Fritz”, hierboven afgebeeld. Maar wij hoefden hem toen niet uit te voeren natuurlijk. Dave’s BMW is in Nederland gekocht en die auto is naar Duitsland geïmporteerd. Dat is gemakkelijker.
Hieronder vind je een aantal tips hoe je een auto koopt in Duitsland en waar je op moet letten.Waar tweedehands auto in Duitsland

In Nederland kijk je vooral op Marktplaats, maar in Duitsland vind je het meeste aanbod in tweedehands auto’s op mobile.de of autoscout24.de. Let hierbij goed op waar de auto precies staat in Duitsland. Want het kan wel een leuke aanbieding zijn, maar als je ervoor naar de Poolse grens moet rijden, ben je weer een paar honderd euro kwijt. Dan is je voordeel weg.  Als je een auto wilt kopen van een Duitse particulier kun je goed terecht bij Ebay Kleinanzeigen. Hier kun je ook selecteren op locatie, dus dan kies je alleen de regio’s bij de grens.

Om de aankoop goed te laten verlopen kun je het beste iemand meenemen die Duits spreekt. De gemiddelde Duitser spreekt namelijk geen Engels of Nederlands (ook geen beetje) en de gemiddelde autoverkoper al helemaal niet.
Om zekerheid te hebben over je mogelijke aanschaf, kun je de auto laten keuren. Dit kan met een zogenaamde aankooptest en dat kost zo’n 65 euro. Dit kun je je laten doen bij bijvoorbeeld Dekra. Die hebben door heel Duitsland vestigingen. Ze checken ook het chassisnummer op diefstal.
Je kunt ook een Hauptuntersuchung (HU) laten doen. Dat is een uitgebreider onderzoek, het kost ongeveer 85 euro. Het voordeel hiervan is dat het ook geldig is als de auto naar het RDW brengt voor het importeren naar Nederland. Als de HU goed is, heb je grote kans dat dit gewoon wordt overgenomen door het RDW.

De auto terug brengen maanden na de verkoop

Jawohl! Waar je als Nederlander ervan uit gaat dat je garantie hebt tot aan de deur als je een tweedehands auto koopt, zo niet in Duitsland. Dat is dus een behoorlijk voordeel aan een auto kopen in Duitsland. Dit geldt alleen voor particulieren en alleen als je de auto van een handelaar koopt. Je mag de auto altijd terug brengen als er iets mis mee is, nog maanden. De verkoper moet je dan het geld terug geven of je een vervangende auto aanbieden. Je moet hierbij kunnen aantonen dat een bepaald mankement er al was toen je de auto kocht. Het gaat natuurlijk wel gepaard met een berg aan paperassen, dus ook hierbij heb je een Duits sprekend persoon nodig.

Auto exporteren naar Nederland

Dus je hebt je auto gekocht, en dan begint het gedoe. Je moet in Duitsland tijdelijke kentekenplaten aanvragen waarmee je de auto over de grens mag rijden. Dan moet de auto in Nederland worden gekeurd bij het RDW. Dit moet binnen een korte termijn, volgens mij vijf dagen. Vraag na of je er in de tussentijd mee mag rijden, waarschijnlijk moet je voor die periode een aparte verzekering afsluiten. RDW en invoeren bij de douane is een gedoe en het kost vrij veel tijd omdat je vaak lang moet wachten. Je moet er zeker een dag vrij voor vragen. Daarom zijn er diverse bedrijfjes waar je dit kunt uitbesteden.

Extra BPM bij auto kopen in Duitsland

Helaas lacht de belastingdienst ook nog in zijn vuistje want je krijgt te maken met een naheffing van de BPM over je Duitse auto. BPM staat voor ‘belasting van personenauto’s en motorrijtuigen’ en die is lager in Duitsland dan in Nederland. De hoogte van het bedrag is onder andere afhankelijk van het uitrustingsniveau van je auto. Des te luxer, des te duurder. Als het een oud gebakkie is, dan is het niet zo duur natuurlijk.

Al met al kan een auto kopen in Duitsland interessant zijn. Er is natuurlijk ook veel meer aanbod.
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

6 gedachten over “Hoe kun je een auto kopen in Duitsland?

  1. Goeie tips Armande, dankjewel! (Dave ook natuurlijk :D)
    Fijn om te weten dat je als particulier wel garantie hebt als je bij een dealer koopt. Wij hebben ons oog laten vallen op een mooie BMW, net over de grens bij Nijmegen. Als we deze willen invoeren doen we dit wel liever via een bedrijfje, kan je ons een partij aanraden? Alvast bedankt!

  2. Bedankt voor de handige tips voor het kopen van een auto in Duitsland. Ik heb die websites eens zitten bekijken. Op dit moment met de corona-crisis komt er sowieso niets van, maar het aanbod ziet er heel interessant uit. Duits spreek ik zelf wel. Het meenemen van mijn sleutelende buurman lijkt mij verstandig. Die heeft veel verstand van auto’s. We houden het in de gaten.

  3. Interessant artikel, ik denk er ook over om mijn occasion in Duitsland te kopen. Vooral omdat het vaak goed onderhouden auto’s zijn. Ik wist niet dat de APK daar strenger is dan in Nederland. Ik ga zeker dit artikel nog eens teruglezen als ik mijn nieuwe auto ga aanschaffen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *