Fronleichnam – Happy Cadaver-day – een vrije dag in Duitsland!

Fronleichnam

Aanstaande donderdag is het Fronleichnam, oftewel Sacramentsdag. Dat is een diep religieuze feestdag die altijd valt op de tweede donderdag na Pinksteren. Dus op een moment dat je als Nederlander zijnde geen christelijke feestdag meer verwacht tot aan Kerst en dan krijg je deze nog voorgeschoteld.
Dit jaar was ik er geestelijk op voorbereid (eindelijk na 7 jaar), vroeger overviel me de vrije dag altijd net zo als Karfreitag (Goede Vrijdag) . In dit deel van Duitsland, NRW, is alles dicht. Het openbare leven valt stil en alle winkels zitten dicht.Fronleichnam is een katholieke feestdag die in Nederland Sacramentsdag heet, oftewel het hoogfeest van het heilig lichaam en bloed van Christus. Ik weet er verder niet veel van want daarvoor ben ik niet paaps genoeg opgevoed. Er hoort in elk geval een heuse processie bij, maar die heb ik hier in het dorp nog niet voorbij zien komen.

Happy Cadaver Day!

Hier thuis noemen we het “vrolijke lijkman-dag”, en wij waren niet enigen met deze geinige woordspeling. Ook op radiozender Einslive hebben ze het elk jaar over Happy Cadaver Day. Voor de meeste mensen is het gewoon een lekker dagje vrij, net zoiets als Hemelvaart. Met de vrijdag vrij heb je een lekker lang weekend. Er geldt niet, zoals met Pasen, een verbod op dansen en het is natuurlijk al lekker zomers. Dus Duitsers doen een korte vakantie (files naar de Waddeneilanden) en er zijn ook diverse festivals waar je naar toe kunt.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

2 gedachten over “Fronleichnam – Happy Cadaver-day – een vrije dag in Duitsland!

  1. Leuk! Ik leer stukje voor stukje Duitsland steeds beter kennen. Toevallig, laatst hadden wij het over kennissen uit Tiel die ook geemigreerd zijn naar Duitsland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *