Wat zijn de voordelen van de sapcentrifuge?

voordelen van de sapcentrifuge

Sinds een paar jaar heb ik een sapcentrifuge. Het ding staat in de bovenkeuken dus hij staat niet in de weg. De sapcentrifuge heeft een wisselend bestaan bij ons, het is hollen of stilstaan. Of ik gebruik hem heel intensief, of hij kan een paar weken (tot maanden) op zijn lauweren rusten. Maar ik ben blij dat ik hem heb.  Vooral in de winter is het fijn om heel gemakkelijk en snel veel groente en fruit tot je te kunnen nemen.  In de zomer heb ik er minder behoefte aan omdat ik dan al meer fruit en groente eet.Wat zijn dan de voordelen van de sapcentrifuge?

 1. Het grootste voordeel is natuurlijk dat het gezond is. Volgens het voedingscentrum moet je elke dag minstens 200 gram groente/fruit tot je nemen en er zijn nou eenmaal dagen dat je het moet stellen met een gefruit uitje en een losse tomaat.
  Ik heb net de spullen hierboven gekocht (met uitzondering van de appels, die zijn uit eigen tuin) en ik denk dat dat tegen volgend weekend wel op is.
 2. Je krijgt een grotere variëteit aan groenten en fruit binnen. Elke dag dezelfde sap is saai dus ik varieer een beetje. Niet alle groentes vind ik geschikt om tot sap te verwerken. Het kan natuurlijk wel, maar prei en ui kan ik echt niet aanraden, tenzij je aanval van zelfkastijding hebt.
  Ik doe altijd veel met appels en wortels als basis en daarmee varieer ik.
 3. Het maakt het eten/drinken van voldoende groente en fruit tot een peulenschil.
 4. Als je veel groente of fruit of eigen tuin hebt, kun je dat ook gemakkelijk verwerken. Weggooien is zonde. Wij hebben altijd veel van die hele kleine appeltjes en die zijn een crime om te schillen voor appelmoes.

appeltjes

Van welke groente en fruit kun je sap maken?

Nou van alles in principe. Ik heb niet echt recepten voor de sapcentrifuge want ik doe altijd maar wat. Ik heb een beetje gevarieerd en ik weet nu wat ik wel en niet lekker vind.
Afraders: behalve de ui en prei hou ik ook niet van: komkommers en koolsoorten. Kool is erg overheersend, broccoli kan eventueel nog net.
Aanraders: appel, rauwe biet en bleekselderij, wortel kan met alles. Ik vind de meeste sapjes opfleuren van een beetje citrus, dus ik heb meestal wel citroenen in huis om daarvan een halve erbij te doen.

juicer2

Als basis gebruik ik graag wortels, die zijn ook vrij voordelig. Vandaag 2 kilo voor 0,89 bij de Duitse Lidl, ja weer voordelige Duitse boodschappen dus. In het plaatje hierboven zie je een laagje kiwi en dan een laagje wortelsap.  Als smaakmakers gebruik ik behalve de citrus ook graag een stukje verse gember. Daarvan moet je niet veel nemen want het overheerst snel. Maar het geeft net even een bite aan het sap, en het is supergezond!

Wij hebben een Philips model HR1871, natuurlijk door Dave geselecteerd. Het is stevig model, hij kan gemakkelijk uit elkaar gehaald worden voor reiniging.  Dat schoonmaken moet namelijk na elke sapbeurt. Als je die fruitresten laat opdrogen, is het net plaksel geworden. Het sappen zelf is weinig werk en daarbij wil je niet ook nog veel werk hebben aan het schoonmaken. Dit klikt heel gemakkelijk in en uit elkaar. Je spoelt alles goed af en het is klaar voor volgend gebruik.

Heb jij nog tips voor de sapcentrifuge voor me?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

5 gedachten over “Wat zijn de voordelen van de sapcentrifuge?

 1. Terwijl komkommer juist zo verfrissend is…. Combineer het eens met kokoswater. Zo lust ik dus eigenlijk geen mango, niet zo hap slik weg dus. Wel als sap met komkommer of kokoswater. Of icm watermeloen…. Maar daar is het seizoen niet meer naar. Ik heb geen sapcentrifuge maar een simpele kleine blender. Moet jij fruit schillen?

 2. Oh dat staat er niet bij inderdaad. Het meeste hoef je niet te schillen, dat gooi je er zo in. Alleen citrusfruit moet je schillen omdat de schil bitter is. Meloen ook denk ik, en ananas schil ik ook. Als het te dik is, dan beter zonder.
  Bij de bietjes haal ik de topjes eraf anders smaakt het extra gronderig.

  Kokoswater klinkt ook lekker!

 3. Ik denk dat ik enorm fan zou kunnen zijn van sapcentrifuges, als je er iemand bij krijgt die ‘m schoonmaakt.. Of is dat goed te doen? (Ik zie overal obstakels, op het gebied van sapjes).

  1. Nou dat valt echt wel mee. Je moet het wel gelijk doen, dat wel, want anders koekt het vast. Maar alle onderdelen klikken heel gemakkelijk uit elkaar (bij dit model). Dan spoel ik het af, alleen bij de zeef heb je de afwasborstel nodig. Het kan ook allemaal in de vaatwasser. Laten drogen en weer klaar voor gebruik.
   Al met al ben je met het hele sap maken in 5 minuten klaar denk ik, even afhankelijk van of je nog fruit moet schillen. Dan kost het iets meer tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *