Vegan en vegetarisch eten in Duitsland

“Vegan en vegetarisch eten in Duitsland, spreekt dat elkaar niet tegen?”, zal je je afvragen. “Jein”, is daarop het antwoord!
Als het gaat om restaurants is Duitsland een stuk conservatiever dan Nederland (zie ook mijn overzicht van restaurants in Goch). Er wordt weinig geëxperimenteerd, althans in the landelijke gebieden zoals in mijn omgeving. Misschien dat je in de grote stad wel wat meer fusion cooking vindt, maar niet veel denk ik.  Dus in een restaurant krijg je inderdaad de grote lappen vlees en schnitzel. En met een beetje pech spek in de gebakken aardappels. Veiligheidshalve vraag ik dan vaak om friet, dat kan niet verpest worden met spek.
Soms vraag ik me zelfs af of ze in Duitse restaurants wel weten wat vegetarisch is. Deze foto is van een paar jaar geleden, maar toch. Krabben, garnalen en kip vallen niet onder een vegetarisch menu.

vegetarisch2

Maar in de supermarkten zie ik de laatste jaren een kentering. Van die vleesvervangers waren altijd al verkrijgbaar, trouwens weer net iets anders dan in Nederland, maar daar ben ik geen fan van. Sinds een paar jaar zie ik ook vegetarisch broodbeleg, zoals nepvlees-salade en van die lapjes. Die neem ik soms, als variatie, maar eigenlijk is dat ook nooit meer dan plakje vaag zoutig iets. Die nepvlees-salade was wel heel lekker, helaas heb ik die daarna niet weer kunnen vinden. Maar voor soortgelijke salades (lees: frutseltjes in een dikke laag mayonaise) zoek dan in het schap naar “Brotaufstrich”.

Vegan assortiment in de supermarkt

Maar de grootste sprong vooruit is dat er meer Duitse producten voor vegans zijn te vinden. Nou ben ik zelf geen vegan strikt genomen, maar ik eet het evengoed. Er zijn non-melk drankjes te vinden en bij Netto zelfs Vegan stoommaaltijden. Dat vind ik wel een uitkomst. Ze liggen in de diepvries dus het is praktisch om in huis te hebben. Tot nu toe heb ik alleen deze twee varianten gevonden, maar ik heb ook nog niet verder gezocht bij andere supermarkten.

vegetarisch eten in Duitsland

Beide varianten vind ik heel smakelijk. Je moet er wel iets bij doen zoals pasta, rijst of een aardappel, maar dan smaakt het prima. Niet te flauw en niet te zout. De falafel balletjes zijn vrij pittig. En ze kosten maar € 1,69 per verpakking! Ja ook weer zo’n voorbeeld waarbij boodschappen goedkoper in Duitsland zijn. Ik ben blij met de variatie in elk geval.
Kortom, je kan prima vegetariër of vegan zijn in Duitsland, als je het maar thuis doet! 😀
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

 

Een gedachte over “Vegan en vegetarisch eten in Duitsland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *