Zijn de Duitsers veel formeler dan de Nederlanders? Jein!

Het beeld dat Nederlanders hebben is dat Duitsers veel formeler dan de Nederlanders zijn. Voor een klein deel klopt dat want in Duitsland is titulatuur veel belangrijker. Mensen die een titel hebben, voeren die ook overal. Ik krijg geregeld Duitse kralenbestellingen waarbij in het adres staat: Frau Dokter So-und-so. Ik heb zelf een titel maar het zou niet in me opkomen om, als ik online bijvoorbeeld een hoeslaken bestel, in het adres Drs. Borghardt te zetten. In Duitsland is dat belangrijker.

Bureaucratie, linksom of rechtsom, regels zijn er altijd

Ook denken mensen dat de bureaucratie groter is in Duitsland, dat is niet zo. Het is zo’n beetje hetzelfde, alleen anders. Ik hoor in het tv-programma Ik Vertrek geregeld mensen zeggen dat ze uit Nederland weg gaan omdat het te bureaucratisch is. HAH, het is een illusie om te denken dat elders de bureaucratie minder is. Bovendien wordt het alleen maar moeilijker als het in een andere taal is.
Wij vonden de mate van formaliteit dus goed meevallen. Als je in een Duits gemeentehuis staat, sta je in het kantoortje van een serieus kijkende ambtenaar. We waren licht geïntimideerd, maar Dave stelde de vraag over de gele kliko’s toch maar. Toen kregen we daar een uitgebreid en correct antwoord op. Dat is ons vaak opgevallen: dat je in Duitsland door instanties correct en eenduidig wordt geïnformeerd. Je hoort je daar dan ook strikt aan te houden, geen gesjoemel want het is je verteld dus je hebt je eraan te houden.
Met mijn bedrijf De Blije Ekster heb ik natuurlijk te maken met de Nederlandse belastingdienst en het o-zo irritante 0800 nummer dat je moet bellen bij vragen. Dan hangt het antwoord af van degene die je treft, waar je ook nooit goed de naam van verstaat. Als je later nog een keer belt met dezelfde vraag, krijg je in 99% van de gevallen een ander aan de lijn. En dan is het goed mogelijk dat je een helemaal ander antwoord krijgt. Dat is ons al meerdere keren overkomen.

Nu hebben we in Duitsland ook een bedrijf, Steinperlenwelt, en daar zijn we dus aangemeld bij de Finanzamt in Kleve. Dat is allemaal gedecentraliseerd in Duitsland. We hebben daar een contactpersoon, Frau Jansen, en daarvan hebben we een DIRECT telefoonnummer die we kunnen bellen met vragen! Wat een luxe! En altijd weer een correct antwoord.

Over het algemeen vind ik dat in Duitsland instanties eenduidiger zijn in hun informatie naar de burgers. En ze houden zich aan door henzelf gemaakte afspraken. Ze nemen daarvoor dus de verantwoordelijkheid.  Voorbeeldje: als je een briefje in de bus krijgt dat van dan tot dan de stroom afgesloten zal zijn, dan klopt dat ook precies. Hetzelfde met wegreparaties.
En er staat altijd contact-informatie bij voor vragen. In Nederland kun je rustig een brief van de gemeente krijgen met een wijziging, en die brief is dan niet ondertekend, er staat geen naam onder en al helemaal geen telefoonnummer. Dat heb je in Duitsland niet. Als dat als formeler geldt, dan vind ik het een goeie zaak.

Het plaatje hierboven is Köln, het oude en het nieuwe gecombineerd.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

6 gedachten over “Zijn de Duitsers veel formeler dan de Nederlanders? Jein!

  1. Ik hou wel van duidelijkheid, weten waar je aan toe bent. En soms denk ik, waarom zou je niet je titel voeren, je heb het verdiend toch?
    Is dat typisch Hollands, doe maar gewoon dan doe je gek genoeg?

    1. Ik zou mijn titel waarschijnlijk wel gebruiken als het relevant was (engelse taal- en letterkunde) maar bij het bestellen van privé dingetjes, nee. Misschien wel heel Nederlands ja.

  2. Mooie foto van Köln. Aan die kant van de stad zijn wij duidelijk niet geweest, want herken de combi van bouwwerken niet. Mooi, het oude van de Dom en nieuwe van de moderne architectuur bij elkaar. Dat van die bureaucratie had ik wel een beetje verwacht. Bij Ik Vertrek inderdaad ook vele voorbeelden hiervan gezien, o.a. in Frankrijk (waar het NOG erger schijnt te zijn) en Spanje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *