Workshop ‘sieraden maken’ geven – 4 handige tips

In het verleden heb ik ook een tijdje workshops sieraden maken gegeven. Er was veel vraag naar creatieve workshops, nog steeds trouwens. Al doende bleek dat het niet echt mijn ding was, daarom dat je al mijn tips om sieraden te maken nu online kunt vinden bij Kralenkwarts.
Maar als je zelf een workshop sieraden maken wilt geven, dan heb je vast wat aan mijn bevindingen!1. Doelgroep van de workshop

Wat is je doelgroep voor je workshop sieraden maken? Het zijn vast en zeker vrouwen, in alle leeftijdscategoriën. Maar er zijn grofweg 2 doelgroepen. Als eerste de deelnemers die een bepaalde (nieuwe) techniek om sieraden te maken willen leren.  En als tweede de groep deelnemers die een gezellige middag wil hebben, om vervolgens met iets leuks naar huis te gaan.
Deze laatste groep is zeker de grootste. Er is ook veel vraag naar deze gelegenheidsworkshops, zoals voor een verjaardag of vrijgezellenfeestje.
Bij de eerste soort deelnemers is er aandacht voor de praktische kant, welk gereedschap belangrijk is. Zij kunnen bijvoorbeeld ook eerst een techniek uitproberen voordat ze het verwerken in een sieraad.
Bij de tweede groep gaat het eigenlijk vooral om de gezelligheid en het eindresultaat. Daar moet je als begeleider ook bijspringen en geregeld het sieraad even afwerken omdat diegene er anders niet uit komt. Er zijn in deze groep ook mensen die helemaal niet creatief zijn, of dat in elk geval direct roepen bij het begin.
Hier ben je als groepsleider meer de entertainer. En daarvoor was ik dus niet zo geschikt. 😉

workshop sieraden maken

2. Gereedschap en materiaal workshop sieraden maken

Zorg voor voldoende tangetjes. Ik had altijd een setje tangen voor elke deelnemer. Iets minder kan ook maar je wilt niet dat mensen tijden moeten wachten tot een bepaalde tang vrij komt.
Koop een aantal (niet gladde) placematjes. Daarmee kan elke deelnemer haar werkterrein afbakenen.
Zorg voor een ruime keus in kralen. Er moeten voldoende kralen te kiezen zijn. Bepaalde kleuren zijn altijd populair zoals zwart, blauw en turquoise. Neem ook voldoende metalen tussenkraaltjes.
Je kunt ook kiezen voor een aantal voorbeeld-sieraden. Je hebt grote kans dat een deel van de groep gezelligheidskralers graag een voorbeeld heeft. Dat was voor mij met mijn kralen webshop altijd handig, want dan maakte ik voorbeelden van kettingen met kralen waar ik eigenlijk iets teveel van had.

workshop sieraden maken

3. Technieken sieraad maken

Kies een techniek waarmee iedereen er in ongeveer 2,5 uur iets leuks mee kan maken. Ik zou zeker niet verschillende technieken aanbieden, eentje is eigenlijk zat. Je kan niet alle verschillende dingen goed uitleggen, want je moet ook geregeld bijspringen in de groep.

4. Praktische overwegingen

Bedenk welk aantal deelnemers je kunt behappen. Bij mij lag de grens op 8 a 9 personen, maar dat verschilt per persoon natuurlijk.
De prijsstelling is ook iets om over na te denken. Je kunt alle kralen per stuk afrekenen per persoon. Maar dat levert dus een enorme toeloop aan werk aan het eind van de workshop. En ikzelf ben hopeloos met rekenen dus voor mij was dat geen optie. Het kan ook vervelend zijn voor de deelnemer omdat het sieraad duurder is geworden dan gedacht.
Kortom, ik vond een all-in prijs veel gemakkelijker. Het is voor de deelnemers gelijk duidelijk wat het zal kosten en jijzelf hebt het gemakkelijk met afrekenen. Het bedrag moet je zo instellen dat je er in elk geval goed uitspringt, ook als iemand alleen maar grote dure kralen kiest. Want die heb je er altijd bij.
Ik liet altijd een bedragje aanbetalen, 20% ofzo. Dat is wel even werk van te voren, maar als iemand ineens niet op komt toch dagen, heb je toch nog iets verdiend.
Lees hier meer over geld verdienen met sieraden.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

Loading

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *