Vijver make-over, van jungle tot water feature

Zoals misschien al bekend hebben wij dus een vijver. Maar sterker nog, wij hebben TWEE vijvers. De kleine zat er al toen we het huis kochten en de grote hebben we zelf aangelegd.
Dit is de kleine:

Ja, precies. Welke vijver?
Dit stukje tuin is zo’n beetje non stop overgroeid, omdat de planten eromheen hun worteltjes lekker erin hebben laten groeien. Dus dat is altijd een jungle. De klimop is helemaal uit zijn dak gegaan en heeft alles overwoekerd.
Er zat nog wel water in:

Dave had besloten dat de vijver make-over kräftig aangepakt moest worden. De vijver zelf was nl. vrij klein, maar er was een hele rand met stenen eromheen, overwoekerd. Hij wilde de vijver inclusief die rand maken en dus moest alles eruit.

De vijverbak heeft hij eruit gehaald, want voor een grotere vijver is folie toch handiger.

En toen was er dus HEEL VEEL graafwerk te doen, en het afvoeren van al dat zand.

Het hele ontwerp is van Dave. Hij heeft dat watervalletje naar de andere kant verplaatst, zodat we die kunnen zien vanuit de woonkamer.

En eindelijk was het gat af. De bovenste rand moest met een bijltje worden losgebikt, want dat was helemaal vast en aangestampt. Akkies aandeel was alleen morele support trouwens.

Toen was het tijd voor de vijverfolie (altijd de duurste en dikste kwaliteit nemen). Zoals je ziet, zit de folie ook onder het ‘bachlaufje’. Want als er dan water uitspattert, vloeit dat toch weer terug in de vijver. Die bachlauf bestaat uit een drietal strategisch geplaatste kunststof bakken, ondersteund door bakstenen eronder en verder volledig aangekleed door keien. Dan ziet het er natuurlijk uit.
Ik heb er een paar rotsplanten tussen gepoot, dan is het niet zo stenig. Op den duur raken de keitjes bemost, dat vind ik ook mooi.

Planten zijn altijd heel belangrijk in een vijver. Ze zuiveren het water en zijn goed voor de vissen.

Aaaw, de visjes. RIP. Helaas vond de reiger ze een lekkere snack en nu is Akkie er niet om hem weg te jagen… 🙁 Dus we laten deze vijver maar visloos. Anders moet er weer een net overheen en dan is het mooie er weer af.

Nog voor en na-foto’s van de make-over. Ze zijn gemaakt vanaf dezelfde positie.

Het moet allemaal nog wat groeien, maar dat zal geen enkel probleem zijn!

11 gedachten over “Vijver make-over, van jungle tot water feature

    1. Nee, als het water maar stroomt. In stilstaand water kun je wel muggenlarven krijgen. Bovendien vreten de vissen die larven op, als die erin zitten dan.
      Maar het water wordt constant rondgepompt en daar houden muggen niet van.

  1. Wat leuk dat je ook vissen in de vijver hebt. Ook gedacht aan een net voor de reigers?
    Het lijkt me leuk om een soort watervalletje te hebben in de tuin met een leuk zithoekje daarlangs 🙂

  2. Wat een project, maar zeker ook goed gelukt. Ik heb ook een vijver in de tuin gehad, maar sinds we verhuisd zijn hebben we een grote sloot achter ons huis. Ik vind het heerlijk om naar de visjes en vogels te kijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *