Recept Kirschkuchen: chocoladekersentaart met room

recept kirschkuchen

Yes, het was duidelijk tijd voor een nieuw Duits recept: Kirschkuchen. Het is kersentijd en toevallig had ik gisteren een paar kilo kersen gekregen en dan mot je er wat mee.
Uiteraard is kersenjam de voor de hand liggende optie, maar een keer een taart leek me ook lekker. Alhoewel het helemaal geen weer is om te bakken…

TERZIJDE
Wat ben ik ONTZETTEND TEVREDEN over onze nieuwe
zonnewering! Het is – as we speak – 35.8 graden buiten en hierbinnen in de woonkamer is het 26.4. Dus heel goed te doen, zeker als je bedenkt dat ik ook de oven aan heb gehad.

…maar bakkers moeten ook bakken met dit weer, hè? Dus ik heb weer schaamteloos een Duits recept van het net gerukt en deze presenteer ik jullie als mijn eigen unieke recept. Ik heb er wel iets aan veranderd.

Recept Kirschkuchen ingrediënten:

 • 80 gram boter
 • 150 gram suiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 3 eieren
 • 120 gram meel
 • 1 zakje bakpoeder
 • 2 eetlepels cacao (afgestreken)
 • 300 gram verse kersen of 1 pot kersen op siroop
 • 200 mililiter slagroom
 • 1 pakje Sahnefest (dat is Klopvast, denk ik)
 • Chocoladestrooisel

Bij verse kersen begin je met het ontpitten van de kersen. Daar heb ik een ouderwets maar oerdegelijke dingetje voor. Hiermee doorboor je de kersen heel gemakkelijk. Ik doe het meestal buiten, want het sap spat wel alle kanten op.

Werkwijze:

Sla de boter, suiker, vanillesuiker en eieren schuimig.
Meng in een andere schaal meel, bakpoeder en de cacao.
Roer dit droge mengsel voorzichtig door het beslag.

Verwarm de oven voor op 175 graden en boter een springvorm van 22 cm goed in.

Schenk het deeg in de vorm en verdeel de kersen erover. Druk ze een beetje aan. Ik had ze zo verdeeld zodat er steeds beslag tussen zit, zodat je niet één te nattig stukje krijgt.

Schuif de vorm in de oven. In het recept stond 45 tot 60 minuten maar in mijn oven was hij met 30 minuten klaar. Ik had hem er dus te lang ingelaten, want de randen zijn iets te donker.

Dit geheel laat je goed afkoelen, voor je de slagroomlaag aanbrengt.
Mijn geheel eigen input is een laagje kersenjam eerst erop. Toevallig had ik daar net 6 potten van staan…
Dan de slagroom. In het recept stond 500 mililiter slagroom, maar dat leek me overdreven. Vooral omdat Dave en ik het naar binnen gaan werken.

Sla de slagroom, met 3 schepjes suiker. Die rare Duitsers hebben vaak slagroom zonder suiker, maar die flauwekul ga ik niet overnemen. Het hoeft ook niet mierzoet, maar iets zoet vind ik lekkerder.
Als de slagroom geslagen is, doe je de Klopvast erbij, bij lage snelheid tot het goed opgenomen is. Dan wordt de room een stuk vaster. Verdeel dit over de taart en strooi er de chocola over. Als normale Nederlander heb je natuurlijk altijd wel hagelslag of vlokken in huis.

kirschkuchen

Inmiddels heb ik de Kirschkuchen getest en helemaal goedgekeurd. Beetje chocoladerig, met frisse kersen erin. Die blijven ook best stevig. De room maakt het heerlijk smeuïg. Dus enjoy!

11 gedachten over “Recept Kirschkuchen: chocoladekersentaart met room

 1. Klinkt lekker en niet moeilijk. En het klopt dat Duitsers slagroom zonder suiker eten. Bij mijn zus, ze woont al 40+ jaar in Duitsland, schepte ik ook eens een flinke lepel heerlijke slagroom, maar zonder suiker is dat dan echt een klap in je gezicht.

 2. Ik snoep eerlijk gezegd niet heel veel (al heb ik net een hele eierkoek naar binnen gepropt. Maar dan ook echt zo’n grote), maar deze taart ziet er wel heel lekker uit. Ik ben alleen niet zo’n bakprinses. Ik draai mijn hand niet meer om voor een lekkere Indonesische sajour maar bakken…

 3. Geklopt slagroom zonder suiker op z’n Duits is wennen, maar bij zoet gebak kan het een perfecte match zijn en komt de volle roomsmaak nog beter tot z’n recht. Het lijkt me een heerlijke taart om te maken, ook mooi met de foto’s van het bakproces.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *