Tip: recept vlierbloesemgelei, om nom nom!

Toen we vorig jaar op huwelijksreis naar de Moezel waren, had het hotel kleine potjes vlierbloesemgelei bij het ontbijt. Die had de eigenaresse van het hotel zelf gemaakt. Het was een heerlijk geurige jam. En als jamfan complimenteerde ik haar natuurlijk daarmee. Ze vertelde dat het heel makkelijk was, maar helaas was ik toen net te laat in het seizoen, want in de derde week van juni is de vlier al helemaal uitgebloeid.
Dus ik heb tot nu gewacht om mijn slag te slaan!

De vlier, een non-zeldzame struik

De vlier vindt je overal, langs weg en beemd. Het is een mooie inheemse plant voor dit deel van Europa. Volgens de oude Germanen (en dan bedoel ik dus niet sec de Duitsers) huist vrouw Holle in de vlier. Als een vlier vanzelf opkomt in je tuin, brengt hij geluk. Dus verklaart ons geluk dan wel, want wij hebben diverse vlierstruiken in de tuin die we helemaal niet hebben geplant.

Vlier heeft ook geneeskrachtige werking. Het is ontstekingsremmend en goed bij slijmvliesontstekingen en verkoudheid in het algemeen. Het wordt dan vooral als vlierbloesemthee gebruikt. Met de hoeveelheid suiker die je nodig hebt voor de vlierbloesemgelei is de gezonde werking nog maar de vraag.

Zoals je ziet, zijn het struiken met witte schermbloemen. Vergis je niet met berenklauw of fluitekruid. Het blad daarvan is ook heel anders.

Vlierbloesem met blad

Recept vlierbloesemgelei, supermakkelijk

Bij het hotel had ik dus begrepen dat het 12 schermen op een liter appelsap was. Maar ik had een fles van anderhalve liter, dus hoppa.
De hoeveelheid suiker had ik niet meegekregen vorig jaar, dus dat ik heb ik gegoogled. Dat leek een pakje op 3/4 appelsap te zijn, dus zodoende ben ik het tot het onderstaande gekomen. Er was ook sprake van citroensap, maar dat had ik niet. Dus dan maar zonder en ik heb het niet gemist.
Ik vermoed dat het voor de pectine was, maar met deze 2 pakjes was de gelei al heel stevig.

Men neme:
– 18 schermen vlierbloesem
– anderhalve liter appelsap
– 2 pakjes geleisuiker, verhouding 2:1

Je knipt de vlierbloesem af en je verwerkt deze gelijk bij thuiskomst. Ze worden heel snel slap. De berichten verschilden of je ze moest wassen of juist niet. Het leek mij dat je door wassen veel wegspoelde, dus dat heb ik niet gedaan. Bovendien kwamen ze uit eigen tuin.

Je giet alle appelsap over de vlierbloesem, goed bedekken, en dit zet je koel weg.
Laat dit afgietsel tenminste 24 uur trekken in de koelkast. Iets langer is ook niet erg. Beter te lang dan te kort.

recept vlierbloesemgelei

De volgende dag giet je het sap voorzichtig door een doek. Een theedoek voldoet, maar neem niet je mooiste, want de kans op blijvende vlekken is aanwezig. Knijp de bloesem goed uit. De bloesems kun je daarna weggooien.

Het vocht zet je op het vuur, flinke pan, want het komt wel omhoog. Doe de suiker erbij en breng het aan de kook. Als het eenmaal kookt, minstens 4 minuten goed borrelend laten doorkoken. Net als bij gewone jam. Je ruikt al snel dat het heel geurig wordt.
Zet je schone jampotjes en deksels klaar en giet de vlierbloesemgelei in de potjes.
Met anderhalve liter appelsap kun je zeker 6 normale jampotjes vullen. Lekker ‘ergiebig’ dus. 😉 (Lees: je haalt er veel uit).
Ik las dat een zestal takjes munt bij het opkoken ook een optie was, dus dat ga ik ook uitproberen. Gezien het succes (en het feit dat ik altijd potjes weggeef), heb ik vanochtend gelijk nieuwe bloesems geplukt. Die staan al in de week.

Veel succes ermee en laat je weten als je ook vlierbloesemgelei gemaakt hebt?

12 gedachten over “Tip: recept vlierbloesemgelei, om nom nom!

 1. Ik heb er al zo vaak over gelezen en gehoord, maar nog nooit geproefd. Ben ook bang dat het heel zoet is of valt dat wel mee?

  1. Dat valt wel mee. Dat wil zeggen, het is net zo zoet als elke andere jam. De boventoon is vooral geurig naar de bloemen. De appel proef je er niet meer in. Daar krijgt het wel de kleur van.

 2. Yum klinkt heerlijk! Ik heb het zelf nog nooit gemaakt…ik ben wel gek op vlierbloesem siroop haha

  1. Heb het gisteren voorbereid en vandaag gemaakt. Het staat nu af te koelen!
   Heb de helft in potjes gedaan en toen bij de andere helft 2 takken munt uit eigen tuin.
   Volgens mij is beiden heerlijk!
   Ik vind het zelf best wel zoet nu het nog warm is, dus ben benieuwd hoe het morgen smaakt.
   Dit is de eerste keer dat ik jam maak, dus ik ben heel benieuwd!

   1. Wat leuk dat het gelijk goed gelukt is, als jam-novice! 😉 Met munt erbij klinkt ook lekker, al moet je waarschijnlijk wel oppassen dat het niet gaat overheersen.

 3. Bij vlierbloesem moet ik meteen denken aan het drankje Hugo, ik hoorde dat bij sommige flessen vlierbloesem wordt gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *