De 6 grootste fouten bij het fotograferen van objecten

Inmiddels heb ik jarenlange ervaring met het verkopen van dingetjes via internet. Natuurlijk vooral kralen, maar sinds kort ook diverse andere vintage objecten. En om die verkocht te krijgen, is van zeer belangrijk om ze goed te fotograferen. Daar gaat het vaak mis. Je hebt je vast ook geregeld geërgerd aan slechte foto’s op marktplaats bijvoorbeeld. Zelfs bij de verkoop van auto’s zie je soms waardeloze foto’s.
Hieronder lees je welke fouten je moet vermijden

1. Maak scherpe foto’s

Dit is natuurlijk een enorme inkopper, maar toch moet het gezegd worden. Met de huidige smartphones is het niet moeilijk om tenminste scherpe foto’s te maken, en zo’n beetje iedereen heeft er eentje tegenwoordig.
Neem de tijd om je camera/gsm goed te richten en hou hem even stil zodat hij zichzelf kan focussen. Dan regelt de techniek het verder helemaal. Om iets duidelijk te fotograferen hoef je tegenwoordig geen technisch genie meer te zijn.

2. Zorg voor goed licht

In de schemering of in de schaduw maak je geen goede foto’s. Het is dan gewoon te donker. Als het overdag is, pas dan op met schaduw. Als er in een ander deel van het frame wel zonlicht is, dan is het contrast te groot. Dan is je object te veel in het donker.
Fotograferen in de volle zon is sowieso lastig. Meestal komen de kleuren dan niet goed over.

fotograferen vaas

3. Je object van alle kanten fotograferen

De voorkant moet er natuurlijk goed opstaan, maar de internetbezoeker wil het ding natuurlijk van alle kanten kunnen bekijken. Dat zou je in het echt ook doen, even omdraaien.
Als je oudere dingen verkoopt, maak dan vooral ook een foto van de achterkant en onderkant. Dat geeft veel informatie over de authenticiteit van het item.
Fotografeer ook eventuele beschadigingen. Dat lijkt onlogisch, want je wil het immers verkopen. Maar je moet het object zo realistisch mogelijk weergeven. Dat bepaalt ook de verwachting van de koper. Als die denkt dat het object perfect is, en het komt aan met krassen, dan krijg je gezeur. En je wilt natuurlijk geen negatieve feedback. Dat kun je op deze manier vermijden, door geen verkeerde verwachtingen te kweken.

4. Gebruik geen flits

Een flits levert nooit betrouwbare kleuren op en bovendien zorgt het voor een slagschaduw. Altijd een slecht idee. Als enige uitzondering: als je een eventueel gebrek wilt aantonen. Of het tegendeel.
Ik heb diverse Chinese theepotjes verkocht en de issue daarbij was altijd of er iets aan was gelijmd, vooral het handvat. Ik kon aantonen dat dat niet zo was door daarvan een foto met flits te maken.

fotograferen object

5. Laat de foto’s zo groot mogelijk

Als je iets wilt verkopen op marktplaats, etsy of wat dan ook, laat dan de foto’s zo groot mogelijk. Bewerk ze wel indien nodig om het object op zich zo groot mogelijk in beeld te krijgen. Snij loze stukken van je foto’s eraf. Dan is het overgebleven beeld zo duidelijk mogelijk.

6. Vermijd foto’s vol met overige troep

Zorg dat je object centraal staat en schuif niet relevante dingen aan de kant. De kijker moet niet hoeven nadenken wat je nou eigenlijk verkoopt. Het is de moeite om even de tijd te nemen om ruimte te maken voor het te fotograferen object. Je kunt er iets decoratiefs bij leggen, maar pas op dat dit niet de overhand krijgt.
Ik gebruik soms natuurlijke materialen, zoals een enkel takje. Maar geen grote bloemen.

Ik heb dit weekend een wand in de keuken boven vrij gemaakt en geschilderd om te kunnen gebruiken voor het fotograferen van mijn vintage objecten. Voor kleine dingen ging dat prima, maar de grotere dingen waren lastiger omdat er een heel fröbelig behangetje op zat met kipjes en gietertjes. Voor dit Royal Albert servies was dat niet erg, wegens de algehele kitcherigheid van dat servies.

Maar ik heb die wand nu lichtgrijs geschilderd en in gebruik genomen met de bovenste foto. Tot mijn grote vreugde is het truttige motiefje, dat sneaky in reliëf bleek te zijn, niet meer zichtbaar.
Ook heel handig als achtergrond voor lampen, met een oogje aan het plafond.

Ben ik iets vergeten? Of heb jij nog andere tips? Laat het me weten!

10 gedachten over “De 6 grootste fouten bij het fotograferen van objecten

  1. Handige tips! En vooral de belichting en de storende achtergronden zijn nog wel eens een dingetje. De fotograaf is dan zo met het onderwerp bezig dat de troep die er achter te zien is niet wordt opgemerkt. Tegenwoordig kun je ook heel makkelijk een eigen lichtstudio maken/kopen voor niet veel geld. Super leuk om mee te spelen en ideaal voor kleinere voorwerpen.

  2. Dat zijn inderdaad goede tips. Het scheelt enorm op Marktplaats merk ik, of je wel of geen goede foto’s maakt. Ik ben er zelf soms schuldig aan, even snel een foto maken en daarna toch spijt hebben.

    1. Ik dwing mezelf om dan te wachten tot ik wel goede foto’s kan maken. Dat heeft ook maar een paar jaar gekost, voor ik daar het geduld voor kon opbrengen… 😛

  3. Handige tips! Ik moet zeggend at je vaak slechte foto’s tegen komt op bijvoorbeeld marktplaats en hierdoor minder snel geneigd ben tot een koop.

  4. Wat een fijne tips! En je hebt zeker gelijk. En hoe meer werk je er voor het maken van de foto insteekt, hoe mooier de foto’s tenslotte worden. Zelf houd ik ook altijd rekening met de ISO-waarde, de kleurtemperatuur en of ik de achtergrond wazig wil hebben of niet. Dan kunnen details van objecten namelijk nóg mooier uitkomen.

  5. Hele goede tips! Ik koop ook sneller wat als de foto er goed uit ziet! Het liefst ook alleen het product op de foto ipv inclusief alle troep op je tafel enzo haha!

  6. ja herkenbaar hoor, vooral die storende achtergronden. Dan denk ik altijd van neem toch iets meer tijd of doe wat meer moeite voor een foto, zonder allerlei rommel op de achtergrond. Verkoopt toch ook een stuk beter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *