Hoe kun je het beste je oude spullen verkopen?

spullen verkopen

Ja, marktplaats, dat denkt iedereen dan als eerste. Maar er zijn allerlei andere opties, die voor bepaalde dingen veel geschikter zijn. De laatste tijd heb ik er een aantal onderzocht, noodgedwongen, hieronder mijn bevindingen.
De laatste tijd ben ik namelijk tamelijk druk geweest met het opruimen van mijn ouderlijk huis, samen met broer en zus. Eerst begin je er wat aarzelend aan, maar op een gegeven moment moet je er toch doorheen. Mijn moeder was erg van de spullen. Ze heeft het nieuwerwetse fenomeen van ontspullen dus nooit omarmd. De kasten stonden vol. We hebben eerst gekeken wie wat wilde hebben natuurlijk, maar toen was er nog veel over.
In overleg ben ik vrolijk begonnen met spullen verkopen. Ik ben niet zo gek op Marktplaats, vooral vanwege het bijkomende gezeur. Mensen die niet op komen dagen etc. Bovendien had mijn moeder heel veel antiek, wat helaas haast niet meer in de mode is. Dat raak je niet kwijt op marktplaats.
Hiervoor is een gespecialiseerde site als Catawiki veel geschikter. Daarnaast heb ik een Etsy-shop geopend voor al het servies, bestek en glas. Ga vooral eens kijken.
Dit zijn trouwens geen erfstukken, het is meer handel uit de antiekzaak die mijn moeder voor zichzelf heeft gehouden.

Wanneer spullen verkopen via Catawiki?

Catawiki is een internationale site waar je antiek, kunst en verzamelobjecten kunt kopen en verkopen. Ze hebben inmiddels een goede naam en als verkoper profiteer je hiervan mee. Omdat het internationaal is, moet je goed opletten of je het te verkopen object kunt verzenden of niet. Bij meubels was het natuurlijk een kwestie van afhalen.
Het werkt als volgt: je geeft je advertentie op. Deze wordt vervolgens gekeurd door een expert.
Als het niet echt is, of ze verwachten dat het minder dan 75 euro opbrengt, keuren ze het af. Als je kavel wordt goedgekeurd, dan passen ze soms de tekst nog aan.

Dan wordt het aan een bepaalde veiling toegevoegd, met soortgelijke items. Dat is mooi, want dan krijg je gelijk het juiste publiek. Als het item meer dan 200 euro waard is, dan mag je er een minimumprijs aan geven. En dan is het wachten geblazen. Net als bij een echte veiling, ben je verplicht te verkopen voor die prijs. Maar hetzelfde geldt voor de koper, die moet betalen.

Als voorbeeld: deze kast komt binnenkort op een veiling.

Wat zijn de voor- en nadelen van Catawiki?

Voordelen:
– je raakt het (bijna) altijd kwijt
– je krijgt inzicht van de expert over wat je item waard is
– je krijgt vrij gemakkelijk het juiste publiek voor je item, zonder dat je zelf goed moet scoren in Google.

Nadelen:
– je raakt het altijd kwijt 🙂 Dus ook als je vindt dat je er te weinig voor krijgt.
– de kosten. Als verkoper betaal je 15% van de opbrengst aan Catawiki. De koper betaalt trouwens ook nog eens 9%.
– je moet ook goed opletten of verzending wel haalbaar is. Ik heb een schilderij naar Italië verkocht. Gelukkig was die niet al te groot, dus dat kon in een pakket.

Wanneer spullen verkopen via Etsy?

Etsy is ook een grote internationale site voor handgemaakte en vintage items. Deze is vooral geschikt voor kleinere dingen. Je kunt er ook prima sieraden verkopen. Er is een levendige handel in vintage items. Dus dat was de kans voor al dat servies, wat bijna allemaal incompleet was. Maar dat geeft niet, je kunt het per item invoeren. Soms zoeken mensen juist ontbrekende items in hun verzameling.
Deze dingen moet je altijd opsturen, dus denk van te voren goed na over de verzendkosten. Bovendien moet je het goed inpakken. Ik heb al een rol extra dikke bubbels besteld.

Etsy is heel gebruikersvriendelijk, zo’n shop is an sich zo opgezet. Maar dat is het halve werk, voor spullen verkopen moet je ze wel laten zien natuurlijk. Het leuk etaleren, fotograferen en de shop vullen is toch het meeste werk.

Wat zijn de voor- en nadelen van Etsy?

Ik heb nog geen nadelen van Etsy ontdekt, maar mijn shop bestaat pas een weekje. Hier betaal je natuurlijk ook een bedrag, maar dat is 5% van de opbrengst zodra het verkocht wordt. Dat vind ik niet zoveel. Het plaatsen van een item kost per keer 20 dollarcent. Dan staat hij vier maanden in je shop. Als het niet verkocht is, wordt het automatisch verlengd en kost het weer 20 cent.

Dus ik ga stug door met spullen verkopen. 🙂 Zodra er geen grote dingen meer zijn, hou ik op met Catawiki. We hebben nog ontzettend veel schilderijen, maar die brengen daar niet zoveel op. Bovendien is het lastig verzenden.
Als je een account hebt bij Etsy zou ik het leuk vinden als je mijn shop bij je favorieten zet. Als je ook een Etsy-shop hebt, dan doe ik dat natuurlijk ook!

PS Het servies met avocadogroene decoratie heb ik afgelopen zondag gekocht op een rommelmarkt. Beetje servies erbij kan altijd. De appel valt niet ver van de stam. 🙂
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

12 gedachten over “Hoe kun je het beste je oude spullen verkopen?

  1. Wat interessant! Zeven jaar geleden maakte ik het huis van mijn groottante leeg. Zij had daar heel haar leven gewoond, en daarvoor haar ouders. Ik kan je vertellen, wat we daar allemaal vonden… maar ja wat doe je ermee he. er staat nog heel wat in onze kelder, als ik er ooit toe kom, weet ik waarheen.

  2. Volgens mij kun je nog veel meer op Catawiki verkopen, want mijn man heeft daar onlangs spelletjes voor een console gekocht 🙂 Leuk dat je er zelf ook actief bent. Veel succes met je verkopen op Etsy.

  3. Als ik iets verkoop gaat het meestal het snelst via de verkoopgroepen op Facebook (marketplace). Al moet ik zeggen dat ik het geleur eromheen ook niks vindt, mensen die niet komen opdagen of allerlei onmogelijke vragen stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *