Lekker jam maken, helemaal geen fruitstress!

Het fruitseizoen is losgebarsten dus dan is het tijd voor jam maken. De paardenbloemgelei was een groot succes, maar met echt fruit geeft wel meer smaak. Ik varieer graag een beetje met diverse fruitsoorten bij elkaar. Er is helemaal niks mis met aardbeienjam, kersenjam of bessenjam, maar een combinatie geeft natuurlijk een verrassender resultaat. En ik ben nou eenmaal gek op fruit.Fruitcombinaties voor jam maken

Zodra er rabarber verkrijgbaar is, ben ik er als de kippen bij. Hiermee kun je allerlei soorten jam maken, het combineert met heel veel ander fruit. Het meest bekend is natuurlijk met aardbei. Dit is een klassieker bijna. Als je fruitverhouding 50/50 doet, dan zijn de smaken in balans. Je houdt het geurige van de aardbei en ook het frisse van de rabarber.
Rabarber is bovendien altijd voordeliger dan verse aardbeien, dus je eigengemaakte jam wordt gelijk voordeliger.

jam maken

Op de foto is het linkerpotje aardbei met rabarber. Hier maak ik altijd veel van, want 2 kilo rabarber heb je zo verwerkt.
In het middelste potje zit bosbessenjam. Omdat ik net niet aan kilo kwam (en dat is handiger wegen met de suiker), heb ik er een paar aardbeien bij gedaan en dat was achteraf gezien zonde. De aardbei overheerst namelijk, omdat bosbessen zo zacht van smaak zijn. Dus tip: als bosbessen, dan alleen bosbessen.

jam maken

Rabarber-banaanjam maken

Dan blijft het gele potje rechts nog over. Dat is rabarber-bananenjam met gember. Ik las dit recept online en het leek me een aparte combinatie. De verhouding is 75% rabarber en 25% banaan, met plakje gember van een centimeter. Ik wilde daarvan vooral niet te veel, want ik vind het niet lekker als gember overheerst. Het resultaat was dat je er niks van proefde… Maar dat is minder erg dan dat het overheerst.

Ook hier was het recept weer heel eenvoudig: snij de rabarber aan stukjes en laat die zachtjes koken in een laagje water of sinaasappelsap. Hierbij had ik de gember ook gelijk mee laten koken. Als het zacht is, voeg je de banaan en de geleisuiker toe. Dit moet weer de gebruikelijke vier minuten echt doorkoken en je jam is klaar.
Ik vind het een heel geslaagde combinatie, dat zachte van de banaan en het frisse van de rabarber. Het deel banaan moet ook zeker niet meer zijn, want dan wordt het melig.
Al met al heb ik weer een mooi aantal potten jam op voorraad. En nog helemaal geen fruitstress, want dit kwam niet uit eigen tuin.

Heb jij ook een favoriet jamrecept?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

13 gedachten over “Lekker jam maken, helemaal geen fruitstress!

  1. Hier zijn ook alweer de nodig potten kersenjam gefabriceerd. Binnenkort zijn de rode en witte aalbessen aan de beurt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *