Jawel, vandaag gaan we paardenbloemgelei maken! Nou ja, ik dus. Ik kwam het recept tegen bij een andere blog (de onovertroffen Madam Confituur) en dat leek me geweldig om een keer uit proberen. Vooral omdat onze tuin vol staat met paardenbloemen. En madeliefjes, maar daar weet ik nog niks voor.
De gebruikte paardenbloemen komen allemaal uit de voortuin. Je ziet gelijk dat er 200 bloemen ontbreken, hè?
Recept paardenbloemgelei maken
Ingrediënten:
- 200 paardenbloemen
- geleisuiker (van de soort 500 gram suiker voor 1 kilo fruit)
- sap van 1 sinasappel
- sap van 1 citroen
- 400 ml water
- 2 takjes citroentijm – officieel, maar dat had ik niet in huis.
In het oorspronkelijke recept stond de helft hiervan aangegeven, maar dat leek me zo weinig gelei. En het is niet dat ik een paardenbloementekort heb.
Het maken van deze gelei is een tweetrapsraket want het geheel moet een nachtje trekken. Voordeel daarvan is dat je je net een toverkol voelt die haar geheime toverdrank maakt, ingestraald door de maan.
Paardenbloemen plukken en schoonmaken
Pluk 200 paardenbloemen, alleen de bloemen, niet de steeltjes. Zo zien 200 bloemen eruit. Een bergje, de kom was overbemeten).
Snij de achterkantjes van de bloemen af. Dit gaat heel handig met een schaar. Je knipt ook wat groen dat in de pan gaat, maar dat is niet erg. Hieronder zie je alle bloemblaadjes in de pan.
Ingrediënten koken en laten trekken
Pers de sinaasappel en citroen uit, giet dat over de blaadjes, net als het water.
Dit zet je op het vuur en je laat je 5 minuten koken, met de deksel erop. Haal de pan van het vuur en laat het een nachtje trekken.
Paardenbloemjam maken
Zeef het mengsel, gelijk in een meetbeker. Er schijnt zoiets als een confituurdoek te bestaan, maar die had ik niet. Een zeef en een schone katoenen zakdoek voldoen ook. Gebruik niet het antieke zakdoekje van je oma, want het wordt wel geel.
Knijp de laatste druppels vocht uit je doek.
Kijk in de meetbeker hoeveel vocht je hebt. Per deciliter doe je er 55 gram geleisuiker bij.
Ik had ruim 5 deciliter, dus hop, de rekenmachine erbij: 302 gram suiker.
Meng de suiker met het vocht en zet het in een pan op het vuur. Breng het aan de kook.
Zodra het goed kookt, laat je het zeker 3 volle minuten doorkoken. Dit is belangrijk, want anders stolt je gelei niet. Met goed koken bedoel ik borrelen, en dat het ook door blijft borrelen als je er met de lepel in roert.
En de jam is klaar!
Na 3 minuten schenk je het mengsel in schone jampotjes (bokaaltjes à la Madam Confituur) en zet deze op de kop. Na een half uurtje zet je de potjes recht en laat je ze verder afkoelen.
Ik had 3 kleine potjes jam van deze hoeveelheid. Dat is dus niet zoveel. Je kunt gemakkelijk meer maken, zeker als het hoofdingrediënt gratis in je tuin groeit. Het knippen is dan het meeste werk, maar dat is altijd zo met jam maken: het fruit schoonmaken en kleinsnijden kost ook altijd de meeste tijd.
Hoe smaakt de paardenbloemgelei?
Het is een fris-bloemige smaak, die eigenlijk heel lenterig smaakt. Paardenbloemen zijn ook nog heel gezond, al worden vaak voornamelijk het blad en de wortels gebruikt. En het is weer eens wat anders dan pruimenjam!
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!
[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]
Goh ik wist niet eens dat dat kon! Ik zou het niet zo snel zelf maken, maar dat komt misschien ook wel omdat ik er over het algemeen niet zo van jam houd 😉
ik wist niet dat je paardebloemen kon eten! Jam vind ik altijd lekker als er maar genoeg suiker in zit
Dat is het zeker. Eigenlijk had er als hoofdsmaak ‘zoet’ moeten staan, en daarna pas lenterig. 😛
Wat ontzettend tof dat je dat zelf kunt maken. Leuk en het resultaat mag er zijn! Crew-bea hoor!
Ik ben heel benieuwd wat de smaak van lenterig is, haha. Lijkt mij wel leuk om te maken
Wat grappig dat je van dit onkruid iets eetbaars kunt maken zeg!
Heb gisteren de paardebloemen geplukt en gekookt en vandaag de gelei gemaakt eg lekker , hoe lang kan k dr bewaren?
Als je het gemaakt hebt zoals beschreven en alles kokend heet in potten hebt gedaan, dan kun je het maanden bewaren.
Wat super leuk! Hier was ik nou nooit zelf op gekomen maar lijkt me echt leuk om een keer te maken. Bedankt voor de inspiratie!
Oh lijkt me heerlijk zeg, wist helemaal niet dat deze eetbaar waren!
Meteen gepind sé. Om ooit eens te makne
Ik ben heel erg benieuwd naar de smaak, dit heb ik nog nooi gezien! 😀
Zo leuk om een map “nog te lezen” te hebben die je dan op een te warme zondagmiddag als je eigenlijk te moe bent om iets anders te doen gaat leegkieperen… Nu moet ik op zoek naar paardenbloemen, die groeien nl niet in mijn (ommuurde) tuin. Had ik dit eerder gelezen dan had ik ze uit Beieren meegenomen. In plaats van geleisuiker neem ik kokosbloemensuiker….
Je kunt ook geleren met chiazaad. Ik gebruik daar een deel voor en een kleiner deel suiker, dus minder zoet. Wel zo gezond.