Schwanenburg Kleve, veel historie plus een prachtig uitzicht

De Duitse stad die het dichtste bij ons is, behalve Goch, is Kleve. Het is ongeveer 20 minuten rijden bij ons vandaan. Kleve is een oude stad, de naam is afgeleid van het woord klif. Er is namelijk een duidelijke klif in de stad en daarop staat het kasteel de Schwanenburg. De klevenaren spreken ook van de Unterstadt en de Oberstadt, als aanduiding waar je woont of moet zijn. Ik woonde vroeger in de Unterstadt.
De Schwanenburg is echt een oriëntatiepunt in het landschap. Je ziet het van verre staan. Het is een bijzonder historisch gebouw. Het is al bekend sinds de vroege middeleeuwen, rond jaar 1000. Maar zeer waarschijnlijk stond hier in de Romeinse tijd voor Christus ook een burcht of toren.Schwanenburg bezoeken

Kleve is vooral bekend bij Nederlanders om te winkelen (hierover volgt zeker ook nog een blogje), maar de Schwanenburg is ook een bezoekje waard. Al was het alleen al om het spectaculaire uitzicht vanuit de toren. Maar ook binnen is veel interessants te zien. Ikzelf was er natuurlijk nog nooit geweest, tot we een paar jaar geleden visite hadden en we daarmee wat historisch gingen bekijken. De foto’s zijn ook van die dag, ergens in mei. Behalve de bovenste foto, die heb ik ergens in 2002 gemaakt.

Hieronder zie je de binnenplaats. De Schwanenburg is ook verbonden aan de sage van de zwaanridder Lohengrin, onderdeel van de Duitse arthurlegende.

Als je de Schwanenburg binnen gaat, dan vind je daarbinnen een historisch museum met vondsten uit de omgeving. Voor kinderen heel interessant. Ik vond de mammoetschedel in elk geval heel bijzonder!

Zoals gezegd, de toren kun je beklimmen. Het is wel een behoorlijke klim, en je moet niet bang zijn van smalle wenteltrappen (op het laatste stuk). Maar dat is altijd zo in van die oude torens.

Op elke verdiepingen is er een tentoonstelling. En zoals je ziet zijn er raampjes waarmee je elk keer een mooier uitzicht hebt.

Als je eenmaal bovenop staat, kun je in alle windrichtingen kijken. Het is logisch dat dit altijd al een historisch punt was, uitkijkend over het gebied tussen Nijmegen en Xanten.

Als je klaar bent met je bezichting, sta je gelijk middenin het centrum van de stad. Dus dan kun je nog lekker even shoppen, of natuurlijk Kaffee met Kuchen doen.

Wanneer is de Schwanenburg open?

In de zomerperiode van begin april tot einde oktober: dagelijks van 11 tot 17 uur.
In de winterperiode alleen het weekend, ook van 11 tot 17 uur.
De entrée is 3 euro voor volwassenen, 50 ct voor scholieren en 1 euro voor studenten.
Geen geld voor een portie geschiedenis met uitzicht!
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

10 gedachten over “Schwanenburg Kleve, veel historie plus een prachtig uitzicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *