Internet der dingen: do not want. En wel hierom.

internet der dingen

Het internet der dingen is in opkomst: gemak dient de mens en waarom niet je huis besturen via je smartphone? Omdat het superduper gevoelig is voor inbraak, digitale inbraak wel te verstaan. Gemak en security gaan nooit hand in hand. Als het gemakkelijk is, is het niet veilig, en andersom. Denk maar aan wachtwoorden. Eigenlijk moet je voor elke inlog of site een nieuw wachtwoord bedenken, maar aangezien je zo vaak een wachtwoord nodig hebt, gebruik je toch dezelfde.
Hier is wel een goede oplossing voor: een wachtwoordmanager. Dit is gratis software waarmee je heel gemakkelijk al je wachtwoorden kunt beheren. Wij gebruiken KeePass. Deze werkt dus nadrukkelijk niet in de cloud en heeft ook geen plugin voor je webbrowser.Internet = security risico

Zodra je wat voor verbinding dan ook hebt met het internet, sta je bloot aan verhoogd risico. Dat is tegenwoordig bijna met alles dus het is iets om je bewust van te zijn. Ook via je smartphone ben je altijd met alles in verbinding. Omdat ik zo stokoud ben dat ik me de wereld herinner van voor internet, hoef ik niet steeds overal te vinden te zijn. Nou ja thuis dan, want daar ben ik dus altijd, met mijn hele boeiende leven.
Veel mensen hebben hier geen idee van. Kijk maar naar die cyberaanval van de afgelopen week. Daar zijn ook ziekenhuizen door getroffen, waar blijkbaar patiëntengegevens ook geraakt waren door deze hack en dus niet meer toegankelijk waren. Die gegevens van patiënten horen op een netwerk bewaard te worden dat geen enkele verbinding maakt met het internet. Dat is ook heel goed zo te regelen, maar het kost natuurlijk meer. Waarschijnlijk gaat het ook ten koste van een stukje gemak, dus dan laten ze het zo.

Wat geef je op door gebruik van het internet der dingen?

Allereerst je digitale veiligheid

Zoals gezegd is alles wat toegang heeft via internet gevoelig voor hacks. Handig als je met je bluetooth je voordeur kunt openen, maar kan een handige hackers-harry met een laptop dat ook? Je hebt wel het gemak dat je je voordeursleutel niet meer dicht hoeft te draaien, maar hoe vaak doe je dat eigenlijk? Wat is de toegevoegde waarde van het internet der dingen in deze? Doe mij maar een sleutel.

Zeggenschap over je eigen apparaten

Bij bijna alle apparaten die werken met toegang op afstand, ben je afhankelijk van de medewerking en technische ondersteuning van de fabrikant. Ten eerste gaat het al via de cloud en als de fabrikant er geen zin meer in heeft, of hij gaat failliet, zit je met je apparaat waar je niks meer aan hebt. Neem bijvoorbeeld bewakingscamera’s, die zijn tegenwoordig steeds populairder. Voor een paar honderd euro heb je er al eentje, maar die werkt dan met een app die je van de fabrikant krijgt. Op die manier kun je op afstand zien wat er bij je voordeur gebeurt. Dat is heel gemakkelijk, maar je geeft er ook alle controle mee weg.  Er zijn andere aanbieders waarbij alle beelden en gegevens via je eigen verbinding worden gestreamd, maar die zijn een stuk duurder. En bovendien niet direct door iedereen te installeren, dan heb je een bedrijf en/of een Dave voor nodig.
Ook gewone apparaten kunnen gehackt worden, zoals een waterkoker.

Een groot stuk privacy

Je hebt geen enkel zicht op al die gegevens die bedrijven verzamelen. Het lijkt onschuldig, de thermostaat op afstand bedienen, maar wat doet het energiebedrijf met die informatie?  Ze kunnen die informatie verkopen aan derden. Het vertelt precies wanneer je al dan niet thuis bent. Of met het voorbeeld van de bewakingscamera’s, wie kan daar nog meer op mee kijken?
Vorig jaar is een pratende pop uit de handel genomen omdat bleek dat hiermee gemakkelijk mensen konden worden afgeluisterd. Hierbij werden deze gesprekken ook opgenomen en opgeslagen op de servers van de fabrikant. Wat gebeurt hiermee? Je hebt gewoon geen idee.

Dit soort dingen zijn nog maar het topje van de ijsberg.
Dus wij hoeven het niet, het internet der dingen. Naar mijn idee geef je je veel te veel op voor een naar verhouding klein stukje gemak. De thermostaat kun je in de meeste gevallen ook gewoon programmeren, zonder internet, omdat je toch meestal rond dezelfde tijd thuis bent van je werk.

Maak jij gebruik van het internet der dingen?
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

2 gedachten over “Internet der dingen: do not want. En wel hierom.

  1. Ik heb al mijn wachtwoorden op mijn pc opgeslagen. Nou ja, al mijn wachtwoorden, niet alles dus. Ik vind de optie om het extern op te slaan juist weer zo eng, ik heb het idee dat dan juist anderen erbij kunnen.
    Die pop is echt hilarisch! Ik denk dat je via babyfoons ook af kan luisteren.
    Tja, als je in de auto zit weet je smartphone ook waar je bent en er is zoveel.. niet meer bij te houden. Soms best eng ..

    1. Ja dat bedoel ik. Maar als je je wachtwoorden op je pc opslaat, dat is niet echt secure hoor. Ik neem aan dat dat dezelfde pc is waarmee je ook op het internet gaat?
      KeePass is encrypted software, op je pc. Dus met ook weer een wachtwoord, maar dan hoef je maar eentje echt te onthouden. Dat, en de discipline om ook gelijk echt nieuw wachtwoord erin op te slaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *