Op naar de Mammobil, oftewel: de Duitse tietenbus!

Mammobil

Een paar weken geleden kreeg ik een oproep voor een mammografie, want in Duitsland doen ze natuurlijk ook aan bevolkingsonderzoek voor borstkanker. Ik had destijds in Tiel een oproep gekregen, maar die viel precies samen met de verhuizing naar Duitsland dus die heb ik laten gaan. Zo’n 5 jaar geleden ben ik naar een Frauenarzt in Goch geweest, toen is de mammografie gedaan in het ziekenhuis. Ik val namelijk wel in de bevolkingsgroep met verhoogd risico. Aan mijn moeder’s kant van de familie komt borstkanker helaas geregeld voor. Better safe than sorry dus ik laat het onderzoeken en dan denk ik er diverse jaren niet meer over na.Duitse Frauenarzt

Zoals ik al schreef bij het artikel “Bevallen in Duitsland“, heb je in Duitsland de optie om naar een Frauenartz te gaan. Dat is een gynaecoloog met een soort huisartsenpraktijk. Daar kun je gewoon los een afspraak maken, het valt allemaal onder je Nederlandse ziektekostenverzekering trouwens.
Daar had ik zo’n 5 jaar geleden de hele boel laten doorlichten, tot en met een echo. Het maken van een röntgenfoto om borstkanker te ontdekken staat al enige jaren ter discussie, omdat er vaak iets gevonden lijkt te worden en dat blijkt later toch geen kanker te zijn.  En het feit dat, als je al een tumor hebt, dat ie dan door het pletten in het apparaat gelijk zin krijgt in uitzaaien.  Maar ik ben deze keer maar gewoon met de stroom mee gegaan en ben naar de afspraak gegaan.

Mammobil zonder wielen

Afgelopen donderdag was ik aan de beurt. Zoals je op het plaatje ziet, heeft de Mammobil geen wielen, dus zo mobiel istie niet. Van binnen ziet hij er waarschijnlijk net zo uit als in Nederland. Terwijl je zit te wachten, schiet je van alles door het hoofd: wanneer heb ik eigenlijk voor het laatst mezelf onderzocht? Hmm, toch zeker vorig jaar nog denk ik? Het pletten zelf is natuurlijk geen feest maar zo heel erg vind ik het ook weer niet. Volgens mij is de gouden truuk om er niet naar te kijken, hoe je arme borsten eruit zien onder de glasplaat. Gelukkig is het in een paar minuutjes voorbij.
Vandaag, 3 werkdagen later, kreeg ik de uitslag al: alles in orde. Dus nu kan het hele onderwerp weer een paar jaar rustig op de plank liggen, tot het volgende bezoekje aan de Mammobil!

Als je borstkanker hebt, zijn er in Duitsland meer opties om je te laten behandelen. Er zijn centra voor borstkanker waar alleen ziekten van de borsten worden behandeld. Een groot voordeel van zorg in Duitsland is dat de wachttijd zoveel korter is. Er zijn twee van die centra dichtbij Nederland: in Osnabrück en in Krefeld. Als je op de link klikt, krijg je de Nederlandstalige informatie.Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

s

2 gedachten over “Op naar de Mammobil, oftewel: de Duitse tietenbus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *