Leuk hoor zo’n DigiD, en ook zo handig. Not!

digid

De overheid heeft besloten dat een DigiD goed voor ons is.  Voor ons eigen bestwil zeg maar. Het wordt ook steeds vaker gevraagd, voor de belastingdienst, voor je zorgverzekering.  Maar voor ons stumperdjes die in het buitenland wonen, wordt het verkrijgen van een DigiD behoorlijk lastig. Voor mij met mijn Nederlandse nationaliteit gaat het nog wel, voor Dave niet jammerdan-daag. Zie hieronder.
Ik had vandaag een barre tocht naar de gemeente Bergh om mijn aanvraag voor DigiD te activeren. Ik bof dat ik maar 45 minuten (enkele reis) hoef te rijden om mijn DigiD te laten activeren. Er is maar een handjevol gemeentes waar dat kan. Natuurlijk was het heerlijk weer om een ritje te maken, met leuke opstoppingen onderweg… Op het gemeentehuis bleek de techniek ook niet mee te werken, maar het is toch gelukt. Hoefde ik niet nog een keer op en neer te rijden.

Geen DigiD voor enge buitenlanders die in Nederland betalen

Dave heeft de Duitse nationaliteit en woont dus ook in de Heimat. Maar hij werkt in Nederland, betaalt daar belasting, draagt sociale lasten af en heeft een Nederlandse zorgverzekeraar. Hij heeft ook een BSN-nummer, maar een DigiD kan hij vergeten. Dat vinden we heel flauw.
Dave heeft net de helpdesk gebeld. Hij sprak een heel vriendelijke mevrouw die het ook raar vond, maar ze bevestigde dat het niet kon. TOT hij AOW-gerechtigd wordt, dan kan hij een DigiDnummer aanvragen via de Sociale Verzekeringsbank. Dus als je betaalt en afdraagt, heb je er niet het gemak van. Als je geld gaat kosten, dan kan het wel.

Moraal van het verhaal

Gouden tip: als je gaat emigreren, onderhoudt je DigiD dan keurig. Dave en ik hadden er namelijk allebei eentje. Als je in Nederland woont, is het geen probleem. Als Dave zijn nummer had “onderhouden”, was er niks aan de hand geweest. Je kunt hem namelijk wel meenemen. Maar nieuw aanvragen kan dus niet.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”.

3 gedachten over “Leuk hoor zo’n DigiD, en ook zo handig. Not!

    1. Ik vind het irritantste dat je tot zo’n systeem gedwongen wordt en dat je mee moet over alle hobbels. Ik ben best een voorstander van techniek maar er moet gewoon altijd een mogelijkheid blijven van handmatige aanpassingen.

  1. Bergh? ’s Heerenberg zeker? Daar regelen wij die dingen ook altijd. Alleen maken ze het zo vreselijk ingewikkeld met brieven, codes om die brieven op te halen (yay weer 45 minuten heen – en 45 minuten terug), sms-jes…

    En bij het inloggen altijd weer een sms met een code, zucht… daar word je heel erg moe van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *