Wie niet goed kan zien, moet slim zijn!

Ik heb al bijna mijn hele leven een bril voor veraf, vanaf mijn 8e jaar. Ik heb een tijdje contactlenzen gehad maar dat ging niet goed omdat mijn oogbollen te plat zijn. Daardoor kregen mijn ogen te weinig zuurstof. Dus helaas pindakaas, dan weer de bril. So far so good.
Een paar jaar geleden merkte ik dat ik ook niet goed zien kon van dichtbij en de multifocaal bril kwam om de hoek komen.  Daar heb ik me manmoedig bij neergelegd, tja wat kan je anders he. Voor lezen en sieraden maken zet ik hem gewoon af want dan kan ik perfect scherp zien zonder bril, op korte afstand.

Bijziend en verziend, allebei niet goed zien

Nu had ik sinds een paar maanden een uniek probleem bij het uitvoeren van mijn werk: ik kan de pakbonnen niet goed zien MET bril en ook niet ZONDER bril!
Ik werk altijd met een karretje, zie plaatje. Ik sta erachter en die rij ik dan rond naar de betreffende kast die ik moet hebben. De pakbon ligt links, klein kralenmatje voor antirollen en pen, schaar en gripzakjes onder handbereik.

karretje
De leesafstand van mijn ogen tot het papier is zo’n 65 cm, maar wel door het onderste deel van het glas. Dat deel is bedoeld voor dichterbij kijken en het middelste deel is bedoeld voor de afstand van 60 cm ongeveer.
Mijn oplossing tot nu toe was dat ik mijn bril afzette en dan over het papier boog om het te kunnen lezen. Maar daarvan krijg je al vrij snel last van je nek kan ik je vertellen. Dus ben ik van de week naar de opticien geweest voor een nieuwe bril, maar wat ik wilde was allemaal moelluk moelluk. Je kunt een aparte bril kopen voor computer-afstand maar daarvoor heb ik hem niet nodig. Bovendien is het dan de hele tijd bril wisselen en dat vind ik ook irritant.

Maak een lessenaar voor verziende kippen

Afgelopen vrijdag had een brainwave (mooi staaltje right brain thinking) en bedacht me dat het papier dus dichter naar mijn ogen moest. Dan kan ik prima zonder bril werken. Eerst even on the fly uitproberen:

bijziend

Ja dat ging prima! De ondergrond moet een beetje stevig zijn, want ik moet ook kunnen afvinken. Maar dat ging dus gelijk veel beter.  Nu heb ik net een iets betere variant gemaakt met karton. Ik heb diverse maten doosjes op voorraad en deze doos had gelijk al de juiste hoogte voor mijn ogen (23 cm vanaf het karretje).
Daarop moest dan nog een plateautje in de grootte van een Aviertje komen te liggen. Die heb ik op maat gesneden:

lessenaar-maken2

Je ziet, keurig met snijmat. Ik gebruik dat ding hooguit één keer jaar maar ik ben toch blij dat ik hem heb.
Die heb ik op de doos geplakt en voilà: een verhoogde lessenaar om te lezen! Als blijkt dat het papier er snel afglijdt, maak ik er nog opstaande hoekjes aan.

lessenaar-maken3

Hij neemt ook niet teveel plek weg aan de onderkant, dat was lastig bij de tijdelijke oplossing. Dus ik ben benieuwd hoe dit in de praktijk zal bevallen! In elk geval geen zere nek meer!

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

7 gedachten over “Wie niet goed kan zien, moet slim zijn!

  1. Slim opgelost! Ik heb een bril vanaf mijn tiende en lenzen vanaf mijn zestiende. Voor veraf, maar ik merk de laatste tijd dat ik af en toe moeite krijg met lezen, vooral kleine letters op mijn telefoon. Ohow!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *