Verkopen op Ebay, Amazon of Bol.com, voor- en nadelen

verkopen op Ebay, Amazon of Bol.com

Als je een webwinkel hebt, kun je ervoor kiezen om ook te verkopen op Ebay, Amazon of Bol.com. Dat houdt in dat je de voorraad van je eigen webwinkel verkoopt via de systemen van Ebay of  Amazon. Als je webwinkel draait op één van de grotere systemen, zoals bijvoorbeeld Magento, dan zijn er modules waarmee je je voorraad koppelt aan het systeem van het andere platform. Dat betekent dat als je er iets verkocht wordt op Ebay of Amazon, dan gaat je eigen voorraad ook met 1 omlaag, en andersom. Dat is natuurlijk belangrijk want anders krijg je voorraadverschillen of je moet het handmatig bijwerken.
Met verkopen via Bol.com heb ik geen ervaring, maar voor Steinperlenwelt hebben we het wel geprobeerd op Ebay en Amazon. Je hoort het al: geprobeerd. Ebay en Amazon zijn supergroot in Duitsland dus we wilden het proberen. Het zijn beide enorme platformen om te verkopen.

Voordeel van verkopen via een ander platform

Er is volgens mij maar één voordeel: je bereikt heel veel meer potentiële klanten. Veel shoppers in Duitsland zoeken online alleen op Ebay of Amazon en vergelijken de prijzen van die twee ook nog. Meer valt er eigenlijk niet over te zeggen.

Nadelen van verkopen op Ebay, Amazon of Bol.com

Je zit vast aan hun systeem

Alle platfora hebben hun eigen manier van het presenteren van de artikelen. Hier moet je je aan conformeren. Dat kan betekenen dat je andere foto’s moet maken of bijvoorbeeld andere gegevens moet opgeven.
Bij Ebay doen ze niet heel moeilijk maar de voorwaarden van Amazon waren bijzonder lastig. Daar moeten je foto’s conform hun norm zijn, namelijk met een witte achtergrond. Bij een product als kralen is dat heel lastig. Vooral die tussenruimtes hebben altijd schaduw en je moet een zo’n beetje een photoshop-profi zijn om dat goed te krijgen.
Ten tweede moeten alle producten een EAN-code hebben, dat is de barcode. Je snapt, dat zit niet op kralen. Je kunt per product een EAN-code aanvragen hoor, maar dat kost weer extra. Die moet je kopen via een andere site. Bol.com werkt ook met uitsluitend EAN-codes. Je moet het product invoeren met de EAN-code anders werkt het niet.
Als je product al EAN-codes heeft, dan heb je meestal het fenomeen dat diverse anderen hetzelfde product als jij aanbieden.

Er komen extra kosten bij

Je hebt natuurlijk altijd meer kosten als je op zo’n platform verkoopt. Dat je een percentage afdraagt zodra er iets wordt verkocht, vind ik ook niet meer dan logisch. Maar Ebay heeft het vervelende verschijnsel dat je instelkosten hebt. Dat is iets van 20 ct per product, maar ja, voer maar eens een paar honderd producten in (via het systeem) en het tikt toch aan. Bovendien moet het elke maand opnieuw want elk product staat maar een maand op Ebay. Dan verloopt het of je betaalt opnieuw instelkosten.
Bij Ebay betaal je een paar procent van de verkoopsprijs zodra het is verkocht.
Amazon heeft geen instelkosten maar daar moet je een whopping 19% afdragen over de verkoopprijs. Het is alsof je 2 x btw moet aftikken. Dat feit gecombineerd met het feit dat de site vol staat met concurrenten maakt het moeilijk om wat te verdienen.

Je hebt mogelijk verschillende voorwaarden

De algemene voorwaarden kunnen anders zijn, en soms heb je ook te maken met de klantenservice van die andere partij. Dat moet je goed in de gaten houden.

Conclusie

Voor ons werkte het niet. Aan Amazon zijn we niet begonnen, omdat we niet konden voldoen aan de voorwaarden en we hadden er ook geen extra kosten voor over. Ebay hebben we wel geprobeerd. Daar verkochten we wel maar niet zo goed. Waarschijnlijk komt dat door ons soort handel. Bij een kralenshop willen mensen een waslijst aan kleine dingetjes bij elkaar kunnen zoeken. En we hadden niet alle producten ook bij Ebay want dat kost een fortuin aan instelkosten.
Bij Steinperlenwelt hebben we ook platfora als Fundiq.de en Webinterpret geprobeerd, maar die werkten ook niet. Beide zijn er alweer mee opgehouden. Maar dat had ons verder ook geen geld gekost. Dat was gratis uitproberen en je betaalt pas zodra er wat werd verkocht. Niks dus. 😉 Dus wij houden het gewoon bij onze eigen webwinkels.

Een gedachte over “Verkopen op Ebay, Amazon of Bol.com, voor- en nadelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *