Hoe een naam voor een bedrijf verzinnen? 4 tips!

hoe een naam voor een webshop verzinnen

Als je een webshop wilt beginnen, dan moet je ook een (klein) bedrijf starten. En dan heeft het beestje een naam nodig! Een naam voor een bedrijf verzinnen is zeker niet zo gemakkelijk als het klinkt. Je wilt een natuurlijk een originele naam die bij je past. Maar het moet ook bij je nieuwe bedrijf passen. Het is in veel opzichten de hoeksteen van je bedrijf. Als ie scheef zit, dan gaat het geheel ook een beetje scheef staan.Tip 1 – gemakkelijk in het gehoor en te spellen

Maak het niet te moeilijk. Als je een webshop voor de Nederlandstalige markt maakt, hou het dan bij een Nederlandse naam. Iets met Engels verwart de bezoeker misschien en het maakt het tegelijkertijd lastiger om goed te spellen. Je wilt dat bezoekers in principe je naam in hun zoekbalk kunnen intikken, .nl erachter zetten en dat ze dan bij jou uitkomen.
Ik heb destijds zonder enig vooronderzoek de naam De Blije Ekster gekozen voor mijn sieradenshop en dat was in één keer goed. De woorden zijn niet moeilijk om te spellen. Iedereen kent een ekster en omdat ie blij is, snappen mensen gelijk dat het om sieraden of een kleinood gaat. Ik krijg er in elk geval meestal een herkennende glimlach op. Dat brengt mij bij puntje 2:

Tip 2 – kies een originele naam

Ja dat klinkt waarschijnlijk gemakkelijker dan het is, maar maak een lijst met potentiële namen en ga die dan googlen. Je ziet dan gelijk of er al anderen zijn met die naam of een soortgelijke naam. Als ze ook soortgelijke handel hebben als jijzelf van plan bent, mag je sowieso niet dezelfde naam voeren. De andere persoon heeft dan waarschijnlijk hun handelsnaam al geregistreerd bij de Kamer van Koophandel.
Je kunt bij dit soort onderzoek ook gelijk zien waarmee anderen het woord associëren.

Tip 3 – is de domeinnaam nog vrij?

Is de domeinnaam nog beschikbaar? Dit kun je checken bij het SIDN, dan zie je direct om de domeinnaam nog vrij is. Als er al een site is met diezelfde naam, zoek dan verder.

Tip 4 – wat je in elk geval niet moet doen

  • Jan en alleman om hun mening vragen. Die gaan elkaar zeker tegen spreken, en dan ook nog beargumenteerd als je een beetje pech hebt. Daar raak je zelf van in verwarring. Dus zodra je je zoektocht hebt terug gebracht tot een kort lijstje, vraag een goede vriend(in) met zakelijke inzichten naar zijn/haar mening. Dan kun je er ook eens hardop over praten en horen hoe de naam klinkt in een zin.
  • Te algemene bewoordingen. Ja iedereen kent General Motors maar dat is omdat zij de één van de eersten waren. Tegenwoordig kom je daar niet meer mee weg.
  • Te leuk willen doen. Met een te melige naam word je niet serieus genomen. Voorbeeldje hieronder van een keten met kapperswinkels in Duitsland. Ik vind het dommig klinken en ik heb liever niet dat mijn haar wordt gekilld. De ondertitel is ook een dijenkletser. Maar er zijn diverse filialen van door heel Duitsland dus misschien ligt de gevoelswaarde van deze naam anders in Duitsland.

naam winkel

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *