Wat doet een webwinkelier de hele dag?

webwinkelier

Het dagelijks leven van de webwinkelier

Inmiddels heb ik alweer ruim 12 jaar een webwinkel. Voor mij is het nu gesneden koek maar ik heb gemerkt dat veel mensen zich niet goed kunnen voorstellen wat dat inhoudt. Dan vragen ze mij: “maar wat DOE je dan de hele dag?”. Dus bij deze: de dagelijkse gang van zaken voor de webwinkelier. Het basisprincipe is heel simpel. Ik koop dingen in, zet die in de webshop en verkoop het door. Dan komen er nog wat overige aspecten bij en kan het toch nog knap ingewikkeld worden.

Mijn dag heeft een eniszins vaste routine. Uiteraard begint ie met de computer. Daarop check ik eerst de mailtjes en bestellingen: kijken of er nog klanten langs zijn geweest, en hopelijk ook kralen of sieraden hebben besteld. Dan check ik wat er betaald is en de betaalde bestellingen print ik alvast uit. Dan beantwoord ik mailtjes en handel ik vragen af. Vervolgens ga ik de bestellingen inpakken. Dat deel komt elke dag terug want het is belangrijk om zo snel mogelijk te leveren. Dat verwachten klanten tegenwoordig ook. In mijn geval gaat het om kralen en meestal is de bestelling een heel lijstje aan diverse kralen en onderdelen. Op maandag is het een dagtaak omdat de bestellingen van het weekend ook die dag verstuurd moeten worden. Dat pak ik allemaal zorgvuldig in. Het mag niet rammelen want dan beschadigt het. En het moet toch plat genoeg blijven zodat het in een bubbeltjesenvelop past.

Als dat als eerste afgehandeld is, kan ik andere dingen gaan doen. Als ik een nieuwe levering met kralen heb binnen gekregen, dan komt dat als eerste. Deze spullen wil ik natuurlijk zo snel mogelijk in de shop zetten om te verkopen. Ik word zelf ook altijd weer blij van nieuwe edelstenen en parels. Het is natuurlijk een sigaar uit eigen door maar toch! Die kralen en onderdelen fotografeer ik eerst zodat ik originele foto’s heb. Dan voer ik ze in in de webshop. Hier gaat ook tijd in zitten want het is belangrijk dat de gegevens zo volledig mogelijk zijn. Dit is belangrijk voor de bezoekers van de website maar ook voor de zoekmachines. Met gebruik van de juiste woorden en de juiste variëteit aan woorden scoor je beter in google. Als ik niks meer heb om in te voeren (of er even geen zin meer in), dan is het waarschijnlijk tijd om spullen en kralen te bestellen. Dat is een aspect van een bestaan van een  webwinkelier dat ik me van te voren niet had gerealiseerd: dat het vrij veel tijd kost om tijdig de voorraad weer aan te vullen.

Tussendoor gaat de telefoon geregeld. Als webwinkelier is het belangrijk om telefonisch bereikbaar te zijn want mensen vinden het prettig om een echte persoon aan de lijn te krijgen, zeker als ze het bestellen via internet een beetje eng vinden. Mensen realiseren zich vaak niet dat er achter elk scherm op het internet mensen zitten: iemand heeft dat zo bedacht, iemand heeft die kleuren gekozen en die tekst geschreven. Dan zijn ze aangenaam verrast dat ze een vriendelijk persoon aan de andere kant van de lijn treffen. Dat zijn de hoofdwerkzaamheden. Daarnaast komt er nog van alles bij kijken zoals de technische kant van de webshop, en de marketingkant en promotie van de webshop. Dat heet SEO marketing, maar dat een enorm verhaal apart. Daar roep ik af en toe hulptroepen bij in want je kunt niet alles zelf. Veel maar niet alles.
Gelukkig heb ik altijd behulpzame huisdieren. De webwinkeldieren zeg maar. 😉

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *