Prijs bepalen voor je eigen producten

De prijs bepalen voor je eigen gemaakte producten is een lastig onderwerp en dat blijft het ook. Want als je je ontworpen producten verkoopt, dan moet je dus een prijs noemen voor je eigen tijd en creativiteit, naast de materialen die je hebt gebruikt.

Als eerste uitgangspunt is het belangrijk dat je eerlijk naar je eigen werk kijkt: hoe uniek is het, hoe netjes is het afgewerkt, wat zou je er zelf voor over hebben. Bekijk het van alle kanten, en vraag aan vrienden en bekenden wat zij er voor over zouden hebben, zonder dat je zelf je de prijs noemt die je in gedachten had.
Het maakt ook verschil of je product makkelijk gemaakt kan worden of dat er veel gespecialiseerde kennis in gaat zitten. Kortom, hoe verhoudt jouw product zich tot soortgelijke producten op de markt. Als jij je eigen gebreide babysokjes voor 4,50 aanbiedt en de dames van het bejaardenhuis vragen er 1,50 voor, dan heb je een probleem. Het is dus wel belangrijk dat je vergelijkt met soortgelijke items, dus ook eigengemaakte en unieke producten, en niet, zoals in bovengenoemd voorbeeld, de sokjes van de Zeeman. Daar kan je toch niet tegenop qua prijs.

Hoe kun je de prijs bepalen?

Het is voor de meeste creatieve starters het handigste om bij het prijs bepalen uit te gaan van materiaalkosten. Tel al het materiaal bij elkaar op, en vergeet de basismaterialen niet. Hou ook rekening met indirecte kosten zoals het verwarmen van je hobbykamer, brandstofkosten die je maakt om materialen te kopen en al die verborgen kosten. Daarbij komt de tijd die je aan het maken hebt besteed. Het is lastig om al je tijd door te berekenen en soms zal dat niet lukken, maar ken wel een waarde aan je tijd toe. Denk niet: ik ben toch met pensioen, ik maak dingen om me te ontspannen etc. Je hebt er tijd aan besteed en dat is wat telt.
Bovendien moet je er iets aan overhouden want je wilt er toch een shop van maken. Anders kun je er beter niet aan beginnen.

Vuistregel

Als vuistregel kun je aanhouden dat je materiaalkosten verdriedubbelt en dan ben je een heel eind. Dus als iets je € 4,00 aan materiaal heeft gekocht, dan vraag je er € 12,00 voor. Als je dat veel lijkt, bedenk dan wel dat als je shop een beetje aanslaat, je al snel ondernemer voor de omzetbelasting wordt.
Dat houdt in dat je 21% van de verkoopprijs moet opgeven voor de btw. Van die 12 euro is dat € 2,08 dus je houdt € 9,92 over. Minus die 4 euro is nog geen 6 euro. En over dat bedrag moet er ook nog inkomstenbelasting worden betaald, vooral als je resultaatgenieter bent. En je ziet dat die 12 euro helemaal niet overdreven is.

Niet te laag!

Het is belangrijk om het prijs bepalen niet te laag in te steken met je prijs, zakken kan namelijk altijd nog. Over het algemeen zie ik vaak zelfgemaakte producten die te laag zijn geprijsd. Niet alleen heb je dan jezelf bij de poot (zie rekenvoorbeeld hierboven), maar potentiële klanten nemen je dan vaak ook niet serieus. Het is raar maar als het duidelijk goedkoop is, dan concluderen veel mensen dat het dan ook wel niks zal zijn.
Nogmaals, je moet je eigen inschatting maken van je product en markt. Het is en blijft een strategische keuze maar denk er vanaf het begin goed over na. Later opschalen naar een hogere prijs is moeilijker dan gelijk de goede markt vinden voor je producten.

Armande Borghardt – kralen webshop Kralenkwarts

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

3 gedachten over “Prijs bepalen voor je eigen producten

  1. Zag ik laatst dat je een blog hebt over het opzetten van een webwinkel maar had niet meteen tijd om die te bezoeken. Nu dus wel 😉
    Het is precies wat ik van plan ben te doen, dank voor de tips. O, de belasting is hier inmiddels 21%.

  2. hoe bereken je een prijs voor iets dat je eerst in 3D moet ontwerpen, daarna printen in 3D en beschilderd. iets waar dus vele uren in gaan zitten.
    het enige waar ik mee kan rekenen is de kostprijs van het materiaal waar ik mee print (uv resin)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *