Maak een merk van jezelf

maak een merk

Marketing op kleine schaal: maak een merk van jezelf! Dat betekent: plaats jezelf in de markt als merk! Dit is een benadering die heel goed werkt voor kleine, persoonlijke bedrijfjes. Hiermee haal je een duidelijk voordeel ten opzichte van grotere bedrijven. Dit is misschien een nieuwe invalshoek voor je maar als kleine eenmanszaak heb je ook voordelen op grotere bedrijven. Je kunt sneller reageren en je hebt persoonlijk contact met klanten.

Je eigen kracht

Ga allereerst bij jezelf na wat je onderscheidt van andere mensen, bedrijven of websites. Wat maakt jou uniek? Haal je beste kanten naar voren en profileer je daarmee. Sta je bekend om je vernieuwende ideëen? Sta je bekend om je uitstekende service? Sta je bekend om je prima vakkennis en uitvoering? Benadruk dit op je site.
Maak je site persoonlijk, wees eerlijk over wat je doet en waar je goed in bent. Om te slagen hoef je niet overal goed in te zijn. Maak een merk van jezelf met datgene waar je goed in bent, wat is jouw kracht?

Het is misschien iets waar je zelf niet zo bij stil staat, omdat je het vanzelfsprekend vindt. Daarom kan het handig zijn om vrienden en familie te vragen naar hun mening over jou. Dit kan een heel verrassende uitkomst hebben. Misschien is het niet iets waar je direct aan zou denken. Of iets wat je nu gebruikt in je baan maar nooit had gedacht dat je er zelf ook wat mee kan doen. Als voorbeeld: je kunt ook je voordeel halen met het hebben van een perfecte telefoonstem.
Een volgende stap is bedenken hoe je het in je voordeel kunt gebruiken. Ga vervolgens bij jezelf na wat je onderscheidt van andere mensen of websites. Wat maakt jou uniek? Haal je beste kanten naar voren en profileer je daarmee.

Merk en naam

Een merk is een consistente benadering van de markt, een bepaald geluid, idee, ontwerp. Dit kun je zelf bepalen. Het staat los van trends en los van advertenties. Online is het relatief makkelijk om jezelf te profileren als merk. Kies bijv. een duidelijke naam als uitgangspunt voor je site, dit is je uitgangspunt. Daarmee verkondig je je boodschap. Pas de lay-out en inhoud aan op je boodschap maar blijf dichtbij jezelf. Kies bijvoorbeeld de kleur die jijzelf het mooiste vindt. De kans is groot dat je mensen aantrekt die dat ook een mooie kleur vinden, en dat geldt voor alles.
Benadruk je sterke kanten op je site. Zet ook een foto van jezelf ergens op je site dan weten mensen tegen wie ze het hebben. In deze tijd van generieke emailtjes en machines die je telefoontje aannemen, is het een voordeel als jij wel persoonlijk bent.
Spread the word. Meld je websites overal aan, word lid van relevante fora. Lever ook een daadwerkelijke bijdrage, wordt onderdeel van een community. Doe vrijwilligerswerk op een manier die past bij je “merk”.

Lange adem

Natuurlijk duurt het best lang voor je een merk bent. Ik heb dit proces zelf ook in gang gezet met deze site (maar het is bepaald nog geen merk). Deze domeinnaam had ik al een tijdje in mijn bezit en ik was niet van plan het op te zeggen want hoeveel mensen hebben nou hun eigen voornaam als domeinnaam.
Mijn online avontuur is begonnen met mijn sieraden webshop De Blije Ekster. Deze naam als merk, voelt mij ondertussen als onderdeel van mijn persoonlijkheid.

© Armande Borghardt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *