wat is tarot

Het is niet eenvoudig om in het kort aan te geven wat tarot is en wat je er mee kan. Er zijn boeken vol over geschreven. Daarom kan deze pagina niet meer dan een korte inleiding zijn.

Een tarotkaartenset bestaat uit 78 kaarten, 22 kaarten in de grote Arcana en 56 kaarten in de kleine Arcana. De kaarten in de kleine Arcana zijn verwant aan het gewone kaartspel. De grote Arcana-kaarten zijn bepaalde archetypes, universele beelden die meer gewicht hebben dan de kleine Arcanakaarten.

Met zoveel tarotkaarten kunnen heel veel verschillende combinaties gemaakt worden. Daarom is een tarotreading elke keer heel anders, met een specifieke invulling voor de vraag waar je mee bezig bent.

Ook zijn er heel veel verschillende tarotsets in omloop, met verschillende plaatjes. De Raider Waite set is wel de meest bekende. Klik hier voor een beeldbeeld van de plaatjes, die geven duidelijk aan waar de tarotkaart over gaat. Ik heb diverse tarot sets, waarvan ik twee het meest gebruik; de Universal-Waite set en de Haindl set. Een aantal jaar geleden ben ik een tarotset tegen gekomen die gemaakt was met playmobiel figuurtjes, echt prachtige kaarten. Ik had een aantal plaatjes bewaard, maar de site bestaat niet meer.

  sun empress moon

In wezen zijn de tarotkaarten hetzelfde in verschillende sets, maar de nuances verschillen. Kijk maar eens naar de varianten van deze kaart, de zon van de Grote Arcana. Hierboven ook, met alle zonnebloemen!

sun_univ2sun3a sun4

De strekking blijft hetzelfde: het is een krachtige kaart die veel positiviteit uitstraalt. Het gevoel van wakker worden op je vrije zaterdag, na een hele week hard werken. De zon schijnt, de hele dag ligt voor je en je hebt er zin in! Zo heeft elke kaart zijn eigen verhaal en alle tarotkaarten bij elkaar vormen een hele wereld. Kortom, er valt altijd van alles te ontdekken!

Tarot gaat over gevoel, intuitie, het is iets wat je in de vingers moet krijgen. Er zijn diverse mogelijkheden tot het volgen van een tarotcursus maar het is belangrijk om in de gaten te houden dat je niet te dogmatisch met tarot om moet gaan. Juist omdat het meer iets gevoelsmatigs is in plaats van rationeel, houdt tarot zich niet altijd aan de regels van de wet. Wat werkt voor mij, werkt misschien helemaal niet voor jou.

Als tarot je leuk lijkt, dan raad ik je aan om een set en een boek over tarot te kopen en gewoon eens te proberen. Verdiep je in de materie, ook online is heel veel te vinden, en doe eens een readinkje hier en daar. Maak het niet te zwaar, speel er een beetje mee. Dan krijg je het vanzelf in de vingers. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *