Huismiddeltjes, ter reiniging en algehele opfleuring

huishoudmiddeltjes

Ik ben gek op huismiddeltjes, een gewoon, dagelijks middeltje dat je ook voor andere dingen kunt gebruiken. En het geeft een braaf en diep huishoudelijk gevoel.
Sinds ik best wat vintage meubeltjes verkoop, gebruik ik ook van alles voor het opfrissen van vintage items. Een deel van die tips heb ik van mijn vader, die vroeger een antiekwinkel had. En de rest komt voornamelijk van mijn schoonfamilie waar ze het poetsen veel meer in hun DNA hebben dan ik.
Dus ik kan je een leuk rijtje tips presenteren!

Zonnebloemolie

Hier was ik dus nooit opgekomen, maar hout fleurt er enorm van op als het geölied wordt. Je hebt ook boenwas, maar zo ingewikkeld hoef je het niet te maken. Deze tip is van mijn schoonmoeder. Vooral bij oude meubels is het hout vaak uitgedroogd en meestal zie je er ook krasjes op. Neem een oude lap ter hand en wrijf er olie op. Dat kan allerlei olie zijn, maakt niet uit. Ik gebruik zonnebloemolie.
Wrijf het uit. Als het hout heel droog is, wordt de olie zo’n beetje gelijk opgeslurpt. Na een kwartiertje veeg je de overtollige olie eraf en tadaa! Ook ondiepe krasjes zijn onzichtbaar geworden.

Ik heb gemerkt dat olie ook heel goed werkt voor het opfrissen van bamboe. Dat kan zo kaal worden. Hiermee krijg je gelijk meer diepte en kleur. Je ziet hieronder hoe groot het verschil is.

Staalwol

Ik vraag me altijd af hoe je het woord moet uitleggen: wol van staal of wol voor staal. Ik denk het eerste, maar het is ook vooral handig voor allerlei zilverkleurig metaal. Het doet werkelijk wonderen voor verchroomd staal. Dat krijgt na een tijdje doffe plekjes en aantastingen en soms ook gewoon roest als iets te lang vochtig heeft gestaan. Dat wrijf je er zo af met staalwol.
Ik vind het geen vervelend klusje, want het is enorm bevredigend om te zien hoe het opknapt.

En het verwijdert dus ook roest, als dat tenminste nog niet door en door is.

Azijn

Azijn is echt een middel voor diverse huishoudelijke toepassingen. Het maakt vaak net zo goed schoon als allesreiniger. Maar die lucht vind ik wel een nadeel.
Wij gebruiken het vaak tegen het onkruid tussen de tegels. Dat is vooral een klus voor een hete, zomerse dag. In de winter kun je heel handig met azijn een autoruit ontdooien. Twee delen azijn en op één deel water en daarmee sproei je de ruit in, met een plantenspuit. Je moet dan nog wel iets krabben, maar het gaat veel makkelijker.

Azijn kun je ook heel goed gebruiken om messing op te knappen. Gebruik in elk geval nooit staalwol op messing of goudkleurig chroom. Dat wordt een krasserige rotzooi en het haalt niks uit. Met azijn gaat dat wel, vermengd met zout.
Doe wat zout in een kommetje. Maak dan een lap vochtig in azijn en doop die in het zout. Daarmee wrijf je het messing onderdeel in en dat maakt vlekken minder nadrukkelijk. Ik heb het er niet echt mee weg gekregen, maar het verbeterde wel duidelijk. Helaas geen foto’s van gemaakt.

Wasbenzine

Wasbenzine staat ook standaard in onze schoonmaakkast. Allereerst voor alle lijmresten zoals resten van stickers. Je moet de sticker wel zo veel mogelijk wegkrabben, maar die rottige restjes krijg je er dan prima af. Ik dacht vroeger dat het iets bijtends is, maar dat is helemaal niet zo. Ik gebruik het tegenwoordig standaard op diverse plastic of glazen voorwerpen. Plastic kan van dat aangekoekte vet hebben, dan verdwijnt als sneeuw voor de zon. Voor het maken van foto’s van glas is het mooier als het goed ontvet is.

Cockpitspray

Ja, dit is weer typisch een Dave-ding. Ik wist niet eens dat dat soort middelen bestonden: speciale producten om je auto mee schoon te maken en op te fleuren. Cockpitspray is voor het opknappen van alle harde plastic delen in het dashboard. Het gaat zacht glanzen en je krijgt die diepe zwarte kleur weer terug.
Dit gebruik ik nu ook voor dingen als skai en andere zachte en harde plastic dingen.
Je ziet hieronder het verschil, voor en na.

Dave heeft een heel arsenaal aan “car detail middeltjes”. Natuurlijk de juiste shampoo, wax, maar ook speciaal spul voor leer, iets voor het opknappen van bumpers. Je kunt het zo gek niet bedenken. Zijn favoriete merk komt uit Amerika: Poor Boys World. Als je je auto eens onderhanden wilt nemen, moet je daar zijn.

Hopelijk heb ik iemand een tip aan de hand kunnen doen. Vertel me ook vooral wat jouw favoriete huismiddeltje is!

11 gedachten over “Huismiddeltjes, ter reiniging en algehele opfleuring

 1. Ha leuk! Baking soda maakt echt van alles schoon wat normaal niet schoon wil worden (middeltje voor de luie niet-huisvrouw) en als je dat dan ook nog combineert met gewone (!) azijn is het helemaal een wondermiddel. Waarom zou je dure schoonmaakazijn kopen terwijl…!!
  Kent Dave ook Armor All? Zweer ik bij 🙂
  En sorry, maar wasbenzine stinkt echt… dat gebruik ik dus alleen maar buiten en alleen als het echt moet.
  Heb je een mooie geoliede deur? Verf hem dan ook echt nooit! Met olie blijft het hout veel beter bestand tegen weersinvloeden.
  Groet!

 2. Wasbenzine hadden wij vroeger ook thuis, het rook ook altijd zo lekker! En ik heb ook toevallig een bus cockpitspray, alles glanst dan weer mooi.
  Baking soda is ook altijd handig om in huis te hebben, soms meng ik het zelfs met mijn tandpasta.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *