Nu de horror hittegolf is aangekondigd, zijn Dave en ik gisteren als de wiedeweerga aan de slag gegaan om de al gekochte zonnezeilen te monteren, om onze zonnewering te maken.
Eerst een stukje voorgeschiedenis. In april hebben we ons huis opnieuw laten isoleren. Vooral het oudste deel uit de jaren 70, was vaak koud in de winter en lastig warm te stoken. Dus als diepte-investering hebben wij de spouwmuren laten vullen met schuim. De Duitse staat gaf hier ook nog 10% subsidie op, omdat het natuurlijk een milieubesparende maatregel is.
Dat betekent dat de warmte er beter in blijft, in de winter, maar ook in de zomer! Dus als het heet weer is, en het huis is flink opgewarmd door de zon, dan blijft dat er ook in.
Het leven is al duur genoeg
Kort daarna had ik daarom een offerte aangevraagd voor zonnewering maken aan de achterkant waar wij de woonkamer hebben. Die is op zuid-zuidwest, en met veel glas, dus daar wordt het knap warm. Eigenlijk wilde ik screens aan al die ramen. Ik dacht al dat het duur zou zijn, maar bijna 8000 euro vond ik echt te gek. Het is natuurlijk heel mooi, maar ik was niet bereid dat eraan uit te geven.
Dus heb ik iets anders verzonnen, met zonnezeilen. Zonnewering maken klinkt ingewikkeld, maar het viel mee. Het gaat er voornamelijk om dat de zon niet op de ramen schijnt, zodat die warmte niet naar binnen dringt. Gelukkig kun je daarvoor heel voordeling zonnezeilen kopen. Die laten wind en regen door, maar reflecteren het zonlicht en dat is de hele clou.
Dave heeft vervolgens een avond besteed om de juiste materialen te kopen. Je wilt de bevestiging wel zo stevig mogelijk hebben, zodat het tijdje kan blijven hangen. Dit waren dus geen bijgeleverde materialen, maar die heeft hij zelf bij elkaar gegoogeld.
Zijn motto is altijd: koop liever wat overbemeten qua specificaties. Het zit nooit te stevig.
Dus hierboven zie je wat we gebruikt hebben:
- stevige muurogen
- grote karabijnhaken
- staaldraad om op te bevestigen
- draadbeschermers!
- knijpogen (dat ding met de twee moertjes)
- stevige schroeven en pluggen, en
- dat langwerpige ding, daarmee kun je iets opspannen
- zonnezeilen op maat, deze zijn kant en klaar omzoomd en met verstevigde ogen.
Handleiding zonnewering maken
Je begint met het bepalen van één hoek van het zeil. Wij namen de hoek waar de zon in elk geval het meeste opstaat. Daar bevestiging je één oog, in het midden van een steen.
Vervolgens hang je daar dat stelmechanisme tussen en de karabijnhaak. Het stelmechanisme schroef je eerst tot de medium stand, zodat je het zeil losser of strakker kunt draaien.
Met de karabijnhaak haak je het zeil aan. Dit heeft als voordeel dat je het zeil ook snel kunt weghalen bij dreigende storm of onweer.
Vervolgens bepaal de andere hoek, met ook weer de lengte van het stelmechanisme halverwege. De hoogte gaat vanzelf goed als je dezelfde rij bakstenen aanhoudt.
Zo bevestig je het draad, middels de knoeperds van ‘knijpkralen’.
Zonnewering zijramen
Aan de zuidkant hebben we vier ramen met een soort gewolkt glas. Aan die kant hebben we een driehoekig zeil gehangen. Daar konden we de andere kant gemakkelijk aan de garage vastmaken.
Het meest rechtse raam bleef dus verhoudingsgewijs het meeste in de zon, dus daar zit nu een stuk zonnewerende folie op.
Aan de achterkant hangt een zeil van 4 x 6 meter. Dat is op het zuidwesten, dus daar is het in de loop van de middag altijd feest. Tot voor kort hadden we daar twee grote coniferen staan die ook best wat schaduw gaven, maar die zijn weg. Ze hadden de droge zomer van vorig jaar niet overleefd en ze waren ook wel erg uit hun krachten gegroeid.
Dat zeil zit aan de ene kant ook aan de garage vast en aan de andere kant aan het tuinhuisje. Daar hadden we dat staaldraad en draadbeschermers dus voor nodig.
Wat kostte dat feest en hoe bevalt het?
Een fractie van de prijs van de offerte, dat kan ik je wel vertellen. Al met al kostte dit geheel zo’n 200 euro. Oftewel een vierde procent. Daar wil ik best een paar uur m’n best voor doen. Oké, toegegeven, Dave deed het meeste werk.
Dit is natuurlijk niet zo chique en je hebt ook niet het comfort van snelle bediening. De zeilen kunnen er bij dreigend slecht weer wel snel af, met behulp van die karabijnhaken, en de zeilen zelf zijn niet erg zwaar. Maar als het geen vette storm is, laat ik ze mooi hangen in de zomer.
Ze hangen er goed en wel 24 uur en ik vind het nu al top! Dit is de tijd dat het snel warmer wordt en het blijft binnen nu 24 graden.
Neem een zonnige kleur
De kleur is ook nog een tip. Je kunt die zeilen in alle mogelijke kleuren krijgen, maar ik had dit strandgeel genomen omdat bij de baksteen kleurt. Maar nu merk ik dat daardoor het licht in de woonkamer ook gezellig zonnig blijft. Bij donkergrijs zal je kamer een stuk donkerder zijn. Laat staan als het een keer een bewolkte dag is, dan sombert het gelijk.
Dus go for yellow! Iedereen is een fan gewoon!
Wat een super goed idee en wat slim! Heerlijk met dit warme weer en een prima oplossing om de warmte buiten te houden en in de schaduw te kunnen zitten.
Handig dat je een uitgebreide werkbeschrijving hebt gemaakt!
Wij hebben een luifel laten installeren (veel goedkoper dan zonnewering). Moest ook maar op 1 raam en dat vind ik nog net iets handiger omdat je het ook gemakkelijk toe kan doen als het regent of ’s avonds ofzo.
Dat is toch een heerlijke oplossing, en heel wat anders dan 8000 euro. Dat is ook el erg veel hoor. Nou laat de hittegolf nu maar komen hé !
Wat een slimme oplossing! En staat nog leuk ook vind ik. Wat een enorm prijsverschil met die offerte van 8000!
We hebben de zonnezeilen gewoon bij de action vandaan en opgehangen met touw, maar misschien halen we hier ideeen uit om het nog sneller op te hangen.
Wat mooi gemaakt! Slim en handig idee zeg. Thuis gooi ik alles dicht de hele dag (rolgordijnen, gordijnen, etc.) en ’s avonds als de zon weg is alles luchten tegenover elkaar.
Jeetje, wat een goed idee. Dat had ik nooit gedurfd, maar nu ik dit zie
Ziet er inderdaad best gemakkelijk uit, en het heeft ook nog iets gezelligs!
Wat een goede oplossing. Ik zou wel inderdaad voor geel gaan.
8000 euro???? What?! ja, dan is dit een goede en goedkope oplossing! En ook slim om inderdaad een geel doek te nemen. Blijft het lekker zonnig binnen