Kloster Graefenthal, toeristische tip voor de Niederrhein, NRW

Een toeristisch tipje voor je als je net over de grens gaat in de omgeving van Kleve en Goch. Vlak bij ons in de buurt ligt Kloster Graefenthal. Het is een prachtige locatie met veel historie. Er staan diverse bijgebouwen in oorspronkelijke stijl en je kunt er ook prachtig wandelen.

Dit is de ingangspoort.

Veel historie

Het klooster is opgericht in 1248, door graaf Otto II van Gelre. Het was een adellijk vrouwenklooster en het werd actief gesteund door de graven van Gelre en Kleve. In die tijd de plek om je hooggeboren dochter heen te sturen. Of ze nou wilde of niet waarschijlijk.
Het is meer dan 500 jaar een klooster gebleven, tot de bezetting van Napoleon, die het blijkbaar welletjes vond. Sinds die tijd is het in privébezit.

Tegenwoordig is het een evenementenlocatie, waar leuke grote en kleine dingen worden georganiseerd, zoals een renaissance fair of een antiekmarkt. De Ostermarkt is ook erg populair, die is helemaal in middeleeuwse stijl. Dit jaar nog kun je naar de kerstmarkt, van 6 tot 8 december. Daar vind je veel handgemaakte cadeautjes.


De duiventil

Er lopen veel vogels los op het terrein, kippen, maar ook pauwen. Dus je mag niet met de hond op het terrein komen. Er omheen wandelen mag wel.

Als je denkt, dat zijn zomerse plaatjes, zeg! Dat klopt, want ik heb de foto’s al in juli gemaakt.

Trouwlocatie Kloster Graefenthal

Jawel, als je plannen hebt voor trouwen in Duitsland, dan is dit een geweldige locatie. Als je trouwt in de stad Goch, mag het huwelijk hier voltrokken worden. Dat vindt plaats in onderstaande gang, echt romantisch.

Kaffee und Kuchen

Tot slot het belangrijkste: er is een café dat elke dag open is van 11.00 tot 17.00 uur. Daar kun je een eenvoudige lunch nuttigen, mijn vader en ik hebben dat uitgeprobeerd en het was heel geslaagd. Natuurlijk heb ik er weer niet aan gedacht om mijn bordje te fotograferen. Ik ben een beetje simpel in die dingen: als ik eten zie, wil ik het gelijk opeten.
En ’s middags kun je Kaffee und Kuchen krijgen. Ik geloof zelfs dat ze elke dag eigengemaakte taart hebben. Het is het dichtstbijzijnde café bij ons in de buurt. Dus ik ga het in mijn achterhoofd houden om eens buiten de deur een broodje te doen als we onverwacht visite krijgen.

Dit is aan de achterkant van het klooster, de Niers.

Tot slot kun je Graaf Otto nog even bedanken, hij ligt hier in zijn hooggraf. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *